to není o shapování sítí. To je o shapování userů v závislosti na cíli komunikace. Idea je: NIX rychle a bez FUP, ostatní normálně, s FUP.
Tedy jeden ipset se plní z BGP, říkám mu "noshape" a pak je tam jeden "butshape" kam se cpou vnitřní sítě které mají z noshape vyjímku (např. mizerné wifiny).
A používat se to nemusí, alespoň myslím, že jsem to tak udělal :-)
Ale dokonce ještě spíše, než pro odlišné rychlosti do různých destinací by se mi líbil odlišný FUP do různých destinací... začíná totiž být více než jasné, že na nejlepší ceny konektivity se dostaneme, pokud budeme platit tranzit trochu variabilně, dle reálného objemu přenesených dat (s čímž jsem od začátku počítal)
Jinak napadá mi, že přímo vyvíjet nástroj, který umožní různé rychlosti do různých destinací je vlastně "porušení sítové neutrality" jak kráva :-)
Na druhou stranu, pokud by to bylo koncipované tak, že to omezí jen sosáky, tak to defacto může zaručit kvalitní připojení většině "běžných uživatelů" i v podmínkách porušení sítové neutrality... nevím, je to každopádně teda zajímavé... a minimálně rozdělení na dvě hlavní skupiny ("peering" vs. "tranzit") by stálo za pokus...