Ahoj,
Dívala jsem se tady do fóra jestli nenajdu nějaký snadný popis konfigurace routeru, (proxy?)ale zatím nic :( Co všechno potřebuji udělat? Tedy takhle:
Mám počítač s linuxem, v něm jednu wifi a jednu sí?ovku. PC je bezrdátově připojen k Internetu a přes switch je k němu připojeno pár sousedů. Vnitřní sí? je na 192.168.1.x a má masku 255.255.255.0 Co dalšího musím udělat (nastavit, nainstalovat), aby kdokoliv z vnitřní sítě mohl chodit na Internet www, ftp, mail, icq...?
Ahoj, moc díky za rady. Pročítala jsem ty stránky na rootu i pár odkazů na nich. Moc moudrá z toho ale nejsem Budu to muset pomalu pročítat a zároveň dělat.. Mám zkušenosti s proxy jen na woknech.. Nikde v těch článcích jsem si ale nevšimla, nic o nastavení klientů. Co si musí být napsané v nastavení třeba exploreru? Stačí IP routeru? Nebo tam musí být i nějaký port (80, jako třeba u 602Lan)
Ahojky
Já to zkoušela, ale pokaždé to pak restartovala (zvyk z windows ) Ono se to asi pokaždé nastavilo znovu na "0" Jak to udělat aby mi to zůstalo nastavené? Já si "přizpůsobila" radu z co jsem dostala ohledně spouštění iwconfig. Udělala jsem si script a přidala ho do /etc/rcS.d/ jako S95xxx ale při bootování mě to napsalo Denied (možná to není přesné, píšu to z hlavy) Prostě že byl přístup zamítnut :( Tak to asi nebyl chytrej nápad.. A ještě otázečka k tomu iptables, udělala jsem všechno jak jste mi tu popsali, dala jsem echo... a pak to iptables -t... a zdá se že všechno pracuje. Hned jsem utíkala zkusit z druhého PC jestli se z něj dokážu připojit na net (WinME) ale nic, zkusila jsem na něj nastavit gateway na PC s linuxem, gateway na ISP, zkoušela jsem do Exploreru napsat proxi, nenapsat tam nic, a různé kombinace toho všeho, ale nikdy se mi počítač nepřipojil. Nenapadá vás co bych mohla dělat špatně?
aby to zustalo nastavene, musis pridat do toho tveho skriptu, ktery by se mel spoustet pri startu radek (jak psal fyzik, najdi si soubor ip)forward a dopln si cestu):
echo "1" > ....ip_forward (echo "1" znamena vypsat cislo 1, kdyz za to das > a cestu k souboru, tak tim presmerujes vypis te jednicky a zapise se tam, kam ma)
jinak u spousteni toho skriptu bude problem akorat v nastavenych pravech, zkontroluj to treba v mc, nekde v menu najdi chmod a nastav pravo na execute. jde to i prikazem chmod, ale jak to ti z hlavy neporadim.
Ahoj,
všem moc a moc díky za rady, už to běhá jak má (no, popravdě zatím bez firewaliu, k tomu jsem se ještě nedostala, studuji všechny odkazy které jste napsali). Nicméně, všechny počítače už mohou přistupovat k Internetu. Jsem pitomá, největší problém byl v nastavení DNS na klientu. Nenapadlo mě to tam dát...
Fyzik: Mozillu používám už od verze 0.6 nebo 0.7 už se nepamatuji (teď 1.2.1) Já to zkoušela z Exploreru protože to není můj počítač Do dokumentace k Debianu se dívám vždy (jen ta moje angličtina..:(
Tak ja jsem to taky delal podle toho popisu a porad to nemuzu rozchodit Buuuuuuuuuuuuuuuuuu.... Mam nainstalovanej Mandrake 8.1 CZ. Jadro tam je 2.4.8. Nemuzu porad rozchodit to routovani. Myslite ze by bylo lepsi dat nejakou jinou distribuci??????