Tak hodnotím poslední čtyři týdny zaměřené na shánění čoček.
Oslovil jsem snad všechny výrobce optiky u nás.Požadavky byly jednoduché :
dodávka spojných čoček o průměru cca 100 mm, o cca f=250mm tj.cca 4D.
Materiál : polooptické sklo ,bez povrchové úpravy (antireflex apod)
Pro výrobce to není atraktivní, vychází to draho na kus, cca při počtu 1000ks asi
400 Kč bez DPH.Plus čas a doprava a……
Vzal jsem tedy hotové výrobky z Dioptry Turnov , kde měli v nabídce 90mm průměr,
a 4,25 D mohutnost.Mám je na už na poště.Cena kus cca 300 bez DPH.Tato cena je velmi podobná i u ostatních dodavatelů.Chce-li někdo objednat, nejlépe mejlem na
pí. Čepelíková Martina cepelikova@dioptra.cz . Pošle to kurýrem.
Dále: lisované čočky od vietnamců - dnes jsem byl v Thomayerově nemocnici v Praze 4.Vedle jídelny zaměstnanců prodává p.Milan Husák lupy z Číny.Průměr
100mm stojí 95-Kč , průměr 90 stojí 80,-Kč.Mohutnost cca 6D .Ptal jsem se ho na počet kusů, není problém, třeba 400.Jen je potřeba to domluvit pro případné zájemce
ne tel. 602382433. Není to žádné zelené sklo, ale taky žádný zázrak.- normální lisované čočky, ale použít se dají.
Proč jsem bral ty čočky z Dioptry a proč zrovna tuhle mohutnost si myslím, že už tady bylo zodpovězeno několikrát.
Počítám, že během 14 dnů postavím mechaniku, pak to sem šoupnu.
Ještě k fresnelkám : nikdy bych je nepoužil do venkovního prostředí .Několik důvodů proti :1. je to tenký plast a jako takový se může teplem kroutit,
2.náchylné na mechanické poškození (škrábance a otěr třeba při čistění)
3.díky své konstrukci (mikrohranoly na ploše)mi není jasné, jak to chcete čistit
třeba po půl roce, když to bude zanešené prachem a odparkama z deště,
opocenou fresnelku hadrem neutřete apod.
> Cilem je zuzit vysilany proud svetla..
Anebo zkratit tubus Ronji (sirka paprsku zachovana).
> vetsi odolnost proti chybam pri spatnych podminkach
To ne. Prulet havrana nebo kroupy jak tenisaky tlustej paprsek prezije mnohem lip.
> jakeho prumeru svetla se dosahuje pri pouziti cocek..
Prumer paprsku nezavisi na prumeru cocky. Pro vzdalenost L, cocku o ohniskove vzdalenosti F a svitivou plosku o prumeru S (vsechny miry v metrech) ho spocitas jako (S*L)/F.
> sebrat parametry jiz pouzivanych pojitek..
Super napad. Zaloz forum a napis tam, ze to slouzi pouze jako databaze chodivych Ronji (a dej tabulku s prikladem ).
pry na tom megatrzisti nekde na jihu prahy jsou za 60. Kolik by bylo zajemcu a kolik kusu? ze bychom usporadali trestnou vypravu :-) Cestou si upeceme vietnamce
Konecne jsme ve skole meli fresnelku,tak uz vim,co to je. Napadla me jedna vec. Co koupit nebo vyrobil tekovou fresnelku,ktera by byla hodne citliva na vlnovou delku,takze by ostatni vpodstate fitrovala? Proste v jednom bode na opticke ose za cockou by to zesilovalo jenom uzky interval frekvenci a ostatni ne.Tim by se odfiltrovalo hodne rusiveho slunecniho zareni. Prednasejici rikal, ze s nejakou lepsi laserovkou neni problem si ji vytisknout na folii.Je tu nekdo,kdo by to dokazal spocitat a namalovat treba v maplu?