O Reiserfs vim, ze obsahuje chyby, ktere zpusobuji korupci dat. Ja tu mam 60G disk a na nem ext2 a jsem spokojen. Stroj mi nepada takze neni duvod k fsck a vzhledem k tomu ze disk je rychly, fsck moc dlouho netrva.
Znam se s Mikulasem Patockou co napsal do linuxoveho kernelu podporu pro filesystem HPFS(OS/2) a toho jsem se na ext2/ext3/reiserfs ptal a ext3 a reiserfs zavrhoval. Ten asi tem filesystemum rozumi kdyz jeden napsal a nasel haldu chyb v jadre linuxu. Taky rikal, jaka je 2.4 shit, ze obsahuje neopravene chyby, ktere vedou k poskozovani dat na disku.
Tak jsme zprovoznili ten muj watchdog s linuxovym serverem. Rezsetuje to v pohode, neni treba zadne rele a nic, proste se vyvod z toho jednocipu privede na reset (1 pin, druhy je zem) a ten jednocip to stahne do 0 a resetne. Necham vyrobit par tistaku mini a kdo bude mit zajem napiste mi.
Vidím, že tu spousta lidí brojí proti ext3, tak se tohoto FS musím trošku zastat, protože jde o výborný nástroj s kterým denně pracujeme. Ext3 je zatraceně stabilní, pokud tedy nepoužijete například nejnovější kernel 2.4.20, který má v ext3 kódu bugu. Jelikož jde o journaling filesystem, není na něm po rebootu třeba spouštět fsck, žurnál se obnoví automaticky, takže dosti značná úspora času. Každý ext3 doporučuji pomocí tunefs nastavit na autocheck 0, aby se například po třicátem startu stroje automaticky necheckovalo a resetátor to nezacyklyl dokola
Co se týče ReiserFS, staré verze jsou buggy (například teď nám spadnul jeden fs jen tak po roce :( ). Nové verze jsou lepší, nemám však potřebu je zaměňovat za nativní ext3. Reiser má ještě jednu vychytávku, a to velmi rychlé prohledání adresářové struktury, kteréž ext3 trvá věčnost...
Ext3 používáme na skoro všech routerech CZFree, a zkušenosti jsou více než pozitivní. Například jeden nestabilní koncový router se resetoval po dobu asi 10ti dnů tak 3x-4x do hodiny, a s fs nebyl jediný problém. Všem, kteří si instalují router do obtížných podmínek, doporučuji proto použít nativně ext3.
staci vymenit ty pasivy vevnitr za vetsi, ale POZOR, na jednom je 230V!!! Moznost pouziti slidove desticky mezi ten chladic a tu vec, co ma 3 nozicky a vypada jako tranzistor, ale je to menic