bylo by fajn, kdyby prometheus podporoval vice lan-iface(nebo treba imq). dokumentace je urcite vyborny napad. hlavne jsem narazil na to, ze soubor A se odkazuje na neco v souboru B. ale soubor B je ocividne z jine doby
jediná věc, která brání nasazení IMQ, je nějaký jeden řádek v iptables... který prometheus svým násilným dropováním tabulky mangle vymaže, takže by ho tam bylo potřeba přidat až po jeho spuštění.
IMHO, když ten řádek do iptables přidáš po každém spuštění Promethea, tak ti IMQ půjde, ale já to nikdy nerozběhl, takže nevím
(v zásadě - shapování na více interfacech nám topologicky nedává smysl... smysl IMHO dává QoSovat úzké hrdlo sítě, a na "vícesměrných" routerech pouze prioritizovat dálkový traffic před místním... ale to je asi věc vkusu)
pridal jsem, ale nefungovalo. otazka nasazeni promethea na vice eth zustava. premyslel jsem o duplikaci pravidel, ale nevim. prijde mi to docela ... ble. je nejaky duvod, proc by prometheus nemel jit nasadit na vice nez na jeden eth resp. 1:1?
jo, a ad imq. podarilo se mi kernel panic. hadam, ze kvuli tomu, ze imq melo(ma?) problemy s lokalne generovanym trafficem/tunely(ktere tam samozrejme jsou).
ok, co me tak napadlo.
- duplikovat tc pro N lan eth(identicke)
- predelat(?) markovani na -i !waneth -d !10.0.0.0/8 -s 10.1.1.1.30 -j MARK --set-mark 30 nebo do toho ifacy netahat vubec nebo mit naopak MARK pro ethX, ethY, etc., coz by znamenalo 2*N tolik zaznamu v iptables *cough*
my budeme mít na GW více interfaců, ale nebudou používané současně (bude to interface, který bude schopný dělat i NAT, ale bude jen záložní... default GW, ale s velkou metrikou).
vyřeší se to spuštěním promethea s jiným konfigurákem a ještě jednou. uploady před záložní GW holt nebudou započítané do statistik, download se použije stejný jako u hlavní GW.
takhle. zajima me, jestli je to "modifikaci" kodu mozne, a jestli je to realne dosazitelne. pridani featury se nedozaduji, ale nerad bych marnil cas nad veci, ktera nemuze fungovat
edit: tam dochazi k "rozlozeni" trafficu, protoze to je v podstate takovy trojuhelnik. takze staty se musi pocitat na obou ifacech.
ad N-spusteni promethea - mno, ale prometheus ti smazne cely mangle(v jednu chvili mi to prislo fakt otravne ), a pak asi aj cely tc root class na danem device, ne?