xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Díky všem, kdo jste se registrovali do Tracu projektu Prometheus QoS (viz předchozí mail) ! Díky samotné registraci jste získali v Tracu práva
TICKET_CREATE
FILE_VIEW
CAL_VIEW
TICKET_VIEW
což samo o sobě nestačí na editaci Wiki, např. Proto prosím ty, kteří min. mají třeba zájem editovat stránku References a prozradit o své bráně a o své instalaci Promethea nějaké bližší a přesnější údaje, aby si mě napsali (např. mailem, nebo soukromou zprávou na CZF, nebo vytvořili Ticket v tom Tracu) o práva developera, čím získají mj. i práva
WIKI_CREATE
WIKI_MODIFY
takže se mohou přidat do seznamu referencí (Trac umožňuje zapnout Wysiwyg editor, a mimochodem - bylo by skvělé, kdyby se SVN/Trac stal do budoucna standardem pro kooperativní kolektivní vývoj veškerého open source software, který v rámci CZFree bude vznikat - fórum, mapa,apod. - spolupráce více lidí na jednom zdrojáku se v tom dělá fakt dobře...)
pro začátek by bylo skvělé, kdyby mi ti, kdo se nechtějí na vývoji podílet žádnými finančními dary pro codery, pomohli například rozvinout FAQ a dokumentaci
nejlépe by bylo, kdyby paralelně vznikala česká a anglická dokumentace. (ta česká rozhodně potřeba je... většina uživatelů jsem zatím české sítě...)
proč primárně anglická dokumentace: já se držím dokumentace v angličtině proto, protože věřím, že Prometheus QoS má potenciál přispět k demokratizaci internetového přístupu např. v rozvojových zemích, východní Evropě, apod. I když je pravda, že traffic shaping má všechny potenciály typického "zbraňového systému" - inteligentní admin ho použije jako semafor k zajištění hladkého provozu na křižovatkách nebo jako software k "řízení letového provozu" - nebo ještě spíše "radar" - na svém "mezinárodním letišti", stupidní admin ho naopak použije jako ostnatý drát, díky kterému může vydírat ze svých klientů více peněz... GPL software nicméně z principu je k dispozici všem: tuto hru musí rozhodnout místní komunity samy a zdola - a dát najevo, jaká pravidla hry jsou ochotná přijmout a jaká ne ... Prometheus je pouze meta-nástroj pro tvorbu tolika různých pravidel hry na "úzkém hrdle" v sítích, kolik si jich lidská představivost je schopna vymyslet.
(samozřejmě: cílem je i to, aby Prometheus balíčky byly časem nedílnou součástí všech běžných Linuxových distribucí, a aby Linux byl kdykoliv připravený dělat advanced router včetně rozsáhlého sdílení konektivity mezi stovky uživatelů, stejně jako je teď díky projektu Apache připraven dělat webserver pro stovky uživatelů...)