CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Strojovna > HOWTO HW routeru
1234
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
sroub
Newbie

Registrován: 12.09.2002
Příspěvků: 24

VIA Příspěvek č. 17 

Hele kdysi byly popularni pro "domorobo" servery desky pro dva celerony, myslíte že by na tom tem Samuel II jel taky ? Mam na mysli třeba pro sambu, ftp, a podobně na nodu nekde uprostred stredniho mesta (Kladno,Rakovnik) az bude potreba zvysit vykon tak se prida druhej proc a je to.

Zdravim Sroub

Old Post 30.11.2002 v 13:10
sroub je offline   Click Here to See the Profile for sroub   Find more posts by sroub   Click here to Send sroub a Private Message     Visit sroub's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Marosh
Junior Member

Registrován: 04.10.2002
Příspěvků: 141

No, nevim Příspěvek č. 18 

Tak jsem prolezl annonce, pcbazary a burzy na netu a Via Samuel proste v CR neni. Asi koupim nejaky to 200mmxko a budu rovnez spokojenej. Na router to nema chybu...

__________________

... :-/

Old Post 30.11.2002 v 16:39
Marosh je offline   Click Here to See the Profile for Marosh   Find more posts by Marosh   Click here to Send Marosh a Private Message   Click Here to Email Marosh   Visit Marosh's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 19 

Naposledy upravil petrik 19.12.2002 v 20:12

Old Post 30.11.2002 v 17:23
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Brouček
Newbie

Registrován: 02.11.2002
Příspěvků: 3

Příspěvek č. 20 

Já mám doma ještě ještě svoji první super výkonnou mašinu na procesoru nemá vůbec žádný chladič a když je vyplé turbo tak se ani moc nehřeje a je na něm napsané "AMD P8088-1 842Y402 (c) Intel 1978

Old Post 01.12.2002 v 00:53
Brouček je offline   Click Here to See the Profile for Brouček   Find more posts by Brouček   Click here to Send Brouček a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 21 

aktualni a trochu prepracovana verze je ve FAQ pod " Jak na router po hardwarove strance" ,je tam zmena v testovacim programu stability CPU i pameti, Prime95 ,nasel mi chyby i na mem nonstop bezicim stroji, ktery jsem pokladal za rockstable, takze pokud ma nekdo pochybnosti o stabilite sveho zeleza, velmi doporucuji

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Naposledy upravil petrik 01.02.2003 v 21:25

Old Post 22.01.2003 v 10:22
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Stay d
Mafián
zastupce cloudu 10.40


Registrován: 04.10.2002
Příspěvků: 1428

Team Member: MOD

User is Mapper

Příspěvek č. 22 

Old Post 17.03.2003 v 14:24
Stay d je offline   Click Here to See the Profile for Stay d   Find more posts by Stay d   Click here to Send Stay d a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Jaky HW je vhodny na router? Příspěvek č. 23 

Zde bych rad rekl neco o vykonu a vhodnosti pocitacu pro routery.
Stare vykopavky typu 486 bych doporucil pouze ty se sbernici PCI, protoze stara ISA hodne zatezuje system, v tomto pripade velmi pomaly. Patrne nejzastoupenejsi platformou v routerech CZfree je Socket 7, popripade Super 7 s FSB 100MHz. Do techto desek jdou pouzit CPU Intel Pentium s i bez MMX od 75MHz do 233MHz MMX, AMD K5 a K6 od 75 do 500MHz a Cyrix od 75 do myslim 366MHz. O vykonu CPU pro ucely routovani rozhoduje podle meho nazoru hodne velikost L1 a L2 cache, ktera je dulezita pro zpracovavani vetsiho poctu ukolu najednou, coz routovani podle meho nazoru je. Stare intel bez MMX bych tudis doporucil jen z duvodu nizke spotreby, ale necekejte vysoky vykon vzhledem k L1 jen 8+8kB. Naopak pomerne vykonne jsou vzhledem ke sve frekvenci Cyrix MII (L1 64kB a FSB 75MHz)) a vys a AMD K6 (32+32kB L1), nebo K6-III s 256kB L2. U Cyrixu pozor na spotrebu, nekere topi hodne, jine malo.Z chipsetu je patrne nejlepsi intel 430TX nebo starsi VX a HX, pro 100MHz nejnovejsi Via MVP3 a MVP4.
Druhou nejzastoupenejsi platformou a do budoucna nejlepsi volb ou jsou patice Slot 1 nebo obmeny socketu 370: PPGA, FCPGA a FCPGA II (tualatin). Nejuniverzalnejsi je slot 1, protoze existuji redukce na vsechny klony socketu 370. Intel proste velmi rad obmenuje patice, patrne aby si uzivatel po upgrade CPU musel koupit i novou desku. Do techto patic jde dat celeron 266 az PIII 1.3GHz Tualatin, pokud ovsem disponujete kompatibilni patici. Problemem CPU od intelu je sice slusna, ale pro stale bezici router preci jen ponekud vysoka spotreba, ktera je unosna jen v pripade celeronu do zhruba 400MHz a PII s jadrem deschutes . Pozor na celeron 266 a 300, ktere nemaji zadnou L1 cache a budou pro routovani pomene hodne pomale. Naopak velmi doporucuji celeron 300a se 128kB L2 full speed, ktery beha bez problemu na FSB 100MHz a je tak diky nizke spotrebe dobrou volbou. U celeronu, ktere bezi na prehistoricke frekvenci FSB 66MHz (Durony na efetivni 200MHz), je totiz tato pomerne uzkym hrdlem a vyrazne snizuje pametovou propustnost. Dalsi moznou vobou jsou pentia II a III, ale vzhledem k pomerne vysoke spotrebe nejsou priliz vyhodna. Naopak podle meho nazoru vubec nejvyhodnejsim CPU je Via C3 (samuel, ezrra,..), kde jeho 800MHz verze ma spotrebu zhruba 6W, podporuje 133MHz FSB a ma 64kB L2 a 128kB L1, ktere muze na rozdil od intelu vyuzivat oddelene a nemusi duplikovat obsah, takze ma k dispozici celkem 192kB. Ma sice mizerny vykon v plovouci carce, ten ale do routeru nepotrebujeme a myslim, ze v routovacim vykonu bude srovnatelny s celeronem na stejne frekvenci. Bohuzel, tento CPU jsem nemel nikdy v ruce, takze nevim, jak je to doopravdy, ale videl jsem par benchmarku. U teto platformy je velice dulezity vyber chipsetu zakladni desky, zvlaste v pripade pouziti nejake wifi PCI karty, protoze predevsim starsi Via chipsety jsou skutecne hrozne. Jednoznacne nejvykonnejsim a nejlepsim chipsetem je intel 440BX a ZX a legendarni deska MSI BX Master, ktera beha bezproblemu i na oficialne nepodporovane FSB 133MHz . Starsi intel EX a FX a podobne jsou pomale. Z Via chipsetu je pouzitelny Apollo Pro133, ktery je srovnatelny s BX i vykonove. Pozor na desky PCchips s chipsetem BXcel, coz je jakysi ALI, na kterem vam nic nebude fungovat a navic je hrozne pomaly.
Dalsi platformou je socket A a slot A pro CPU AMD Athlon a Duron, ale vzhledem k jejich vysoke spotrebe je jediny pouzitelny Duron 500-600, ktery ma zhruba od 20W a je i pres mensi L2 cache 64kB pomerne hodne vykonny diky FSB 100MHz DDR (efektivne 200MHz). Pozor na starsi via chipsety KT133A - KT266A, ktere maji velmi spatny jizni most a velmi spatnou spravu PCI, nektere citlivejsi PCI karty zde funguji spatne nebo vubec. NAopak velmi dobre jsou SIS 735 a 745, dale Nforce a starsi AMD 750 irongate.
Asi posledni moznou patformou je Intel socket 8 pro intel Pentium Pro 133-200MHz, ve sve dobe revolucni procesor a predchudce pentia II. Tento procesor je pomerne vykonny ve 32bit aplikacich, obsahuje od 256kB-2MB L2 cache ale jen 16kB L1 cache. Jedinou nevyhodou je pomerne vysoka spotreba kolem 30-40W.
Mnoho lidi mi mozna bude oponovat a tvrdit, ze pentium 100 k benzenemu routovani i nekolika 100Mb sitovek pod linuxem staci, ale jak se ukazuje, na pomalejsich strojich maji nektere wifi karty problemy se zatuhavanim, takze rychlejsi stroj se muze hodit. Pokud jiz mate nejaky pocitac a chcete zvysit jeho vykon zadamo, velmi doporucuji trochu zvysit frekvenci FSB. Predevsim u celeronu, ktery pracuje standardne na 66MHz a zvyseni na 83 nebo 100MHz se projevi velmi kladne na celkovem vykonu systemu, taktez u socket 7 je vyhodne pouzit 75 nebo 83 MHz. Musite dat pozor na frekvenci PCI, protoze pri 75MHz bezi na 37,5MHz a pri 83MHz jiz na 41.5MHz, coz muze byt pro nektere PCI karty neprekonatelna prekazka (typicky SCSI). Velkou peci doporucuji venovat rozdeleni IRQ, nejidealnejsi je stav, kdy ma kazde zarizeni svoje IRQ. Pokud nema, zkuste problemovou kartu premistit do jineho PCI slotu nebo carovat s nastavenim BIOSu, ale je to alchymie. Preji vam mnoho uspechu s HW vaseho routeru a doufam, ze vam tento clanek alespon v necem pomohl.

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 17.03.2003 v 16:04
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Marvin-BP4
Newbie

Registrován: 11.10.2002
Příspěvků: 38

Čtěte a bděte :) Příspěvek č. 24 

Old Post 01.04.2003 v 08:59
Marvin-BP4 je offline   Click Here to See the Profile for Marvin-BP4   Find more posts by Marvin-BP4   Click here to Send Marvin-BP4 a Private Message     Visit Marvin-BP4's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
spachal
Newbie

Registrován: 30.05.2002
Příspěvků: 87

Diky za FAQ !! Příspěvek č. 25 

Dekuji moc za tento FAQ, zrovna ted tento problem resim a tohle mi hodne pomohlo!
Jen kdyby se dal sehnat ten bundle s integrovanym CPU alespon s dvema PCI sloty .. :|
Tazke hodne stesti v dalsi praci, pokud bude stejne kvalitni jak tato tak klobouk dolu!
honza

Old Post 05.04.2003 v 09:05
spachal je offline   Click Here to See the Profile for spachal   Find more posts by spachal   Click here to Send spachal a Private Message   Click Here to Email spachal   Visit spachal's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Re: Diky za FAQ !! Příspěvek č. 26 

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 07.04.2003 v 09:20
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
honzaf
Newbie

Registrován: 02.06.2002
Příspěvků: 18

Re: Jaky HW je vhodny na router? Příspěvek č. 27 

Naposledy upravil honzaf 15.06.2003 v 03:33

Old Post 20.04.2003 v 16:13
honzaf je offline   Click Here to See the Profile for honzaf   Find more posts by honzaf   Click here to Send honzaf a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
honzaf
Newbie

Registrován: 02.06.2002
Příspěvků: 18

Příspěvek č. 28 

Old Post 20.04.2003 v 16:23
honzaf je offline   Click Here to See the Profile for honzaf   Find more posts by honzaf   Click here to Send honzaf a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kenny
Junior Member

Registrován: 19.10.2002
Příspěvků: 160

Příspěvek č. 29 

Old Post 03.05.2003 v 18:20
kenny je offline   Click Here to See the Profile for kenny   Find more posts by kenny   Click here to Send kenny a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 30 

1) po moji 3 lete praxi ve staveni PC v THD pro Mironet mohu prohlasit, ze se sdilenim IRQ jsou jen a jen problemy, zvlaste na starsich PC. Moderni ACPI systemy s WinXP nebo w2k jsou jiz pomerne funkcni, ale stale se vyskutuje padani modemu a praskani zvukovky pri sdileni IRQ, v pripade wfi karet je podle mistnich linux guru nesdileni IRQ NUTNOSTI. Je mozne, ze pri nesdileni IRQ je pocitac o neco pomalejsi (ale o kolik, o promile?), ale je zde temer jistota, ze nebudou komplikace. Sdileni IRQ si muze kazdy vyzkouset a co mu bude vice vyhovovat, pouzivat.

2)Priznam ze, ze o jsem o tom cachovani jen do 64MB slysel, ale nevenoval/neveril. iTX je nejmodernejsi chipset pri pentia od intelu a mel by proto byt take nejlepsi, kdyz Via XXX se 100MHz FSB by mozna mohla byt lepsi, ale starsim Via chipsetum bych se radeji vyhybal, zvlaste pri pouzivani wifikaret, protoze rizeni PCI je u vii hrozne...

3) Tepelny sum, to je dost mozne, ale asi bych to spise videl v te vetsi vodivosti a tim zmenenych vlastnosti...

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 04.05.2003 v 11:14
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kenny
Junior Member

Registrován: 19.10.2002
Příspěvků: 160

Příspěvek č. 31 

take se pri vetsi teplote zvetsi a zrycly pocet elektonu ktere tama vali a to vede k lepsi vodiviosi apokud to toho dale valim stejne napeti dale si to vere vetsiproud a pak to proste uhori. vznikne destruktivni pruraz a tam uz nepomuze nic. pokud se to zazene do maxima

Old Post 04.05.2003 v 13:17
kenny je offline   Click Here to See the Profile for kenny   Find more posts by kenny   Click here to Send kenny a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
honzaf
Newbie

Registrován: 02.06.2002
Příspěvků: 18

Příspěvek č. 32 

Old Post 05.05.2003 v 01:13
honzaf je offline   Click Here to See the Profile for honzaf   Find more posts by honzaf   Click here to Send honzaf a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 16:00.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz