CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Unixové Systémy > Jak na router
1234
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Jak na router Příspěvek č. 1 

Ahoj,
Dívala jsem se tady do fóra jestli nenajdu nějaký snadný popis konfigurace routeru, (proxy?)ale zatím nic :( Co všechno potřebuji udělat? Tedy takhle:
Mám počítač s linuxem, v něm jednu wifi a jednu sí?ovku. PC je bezrdátově připojen k Internetu a přes switch je k němu připojeno pár sousedů. Vnitřní sí? je na 192.168.1.x a má masku 255.255.255.0 Co dalšího musím udělat (nastavit, nainstalovat), aby kdokoliv z vnitřní sítě mohl chodit na Internet www, ftp, mail, icq...?

Old Post 14.12.2002 v 16:00
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
remet
Junior Member

Registrován: 29.10.2002
Příspěvků: 283

Příspěvek č. 2 

Spustit NAT (jak na linuxu to netusim, na BSD je to soucasti FW/kernelu). Pak si muzes hrat s vecma jako QOS nebo proxy (SQUID).

__________________

-------
REMET - The Original

samostatný vyjebávač výskytu blbců

Old Post 14.12.2002 v 18:08
remet je offline   Click Here to See the Profile for remet   Find more posts by remet   Click here to Send remet a Private Message   Click Here to Email remet   Visit remet's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jbohac
Team Leader

Registrován: 16.05.2002
Příspěvků: 329

nat vs. proxy Příspěvek č. 3 

Naposledy upravil jbohac 14.12.2002 v 21:51

Old Post 14.12.2002 v 21:45
jbohac je offline   Click Here to See the Profile for jbohac   Find more posts by jbohac     Click Here to Email jbohac   Visit jbohac's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 4 

Ahoj, moc díky za rady. Pročítala jsem ty stránky na rootu i pár odkazů na nich. Moc moudrá z toho ale nejsem Budu to muset pomalu pročítat a zároveň dělat.. Mám zkušenosti s proxy jen na woknech.. Nikde v těch článcích jsem si ale nevšimla, nic o nastavení klientů. Co si musí být napsané v nastavení třeba exploreru? Stačí IP routeru? Nebo tam musí být i nějaký port (80, jako třeba u 602Lan)

Old Post 15.12.2002 v 12:05
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 5 

__________________

Naposledy upravil Fyzik 15.12.2002 v 12:47

Old Post 15.12.2002 v 12:43
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 6 

Old Post 16.12.2002 v 08:17
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 7 

__________________

Old Post 16.12.2002 v 09:42
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 8 

Ahojky
Já to zkoušela, ale pokaždé to pak restartovala (zvyk z windows ) Ono se to asi pokaždé nastavilo znovu na "0" Jak to udělat aby mi to zůstalo nastavené? Já si "přizpůsobila" radu z co jsem dostala ohledně spouštění iwconfig. Udělala jsem si script a přidala ho do /etc/rcS.d/ jako S95xxx ale při bootování mě to napsalo Denied (možná to není přesné, píšu to z hlavy) Prostě že byl přístup zamítnut :( Tak to asi nebyl chytrej nápad.. A ještě otázečka k tomu iptables, udělala jsem všechno jak jste mi tu popsali, dala jsem echo... a pak to iptables -t... a zdá se že všechno pracuje. Hned jsem utíkala zkusit z druhého PC jestli se z něj dokážu připojit na net (WinME) ale nic, zkusila jsem na něj nastavit gateway na PC s linuxem, gateway na ISP, zkoušela jsem do Exploreru napsat proxi, nenapsat tam nic, a různé kombinace toho všeho, ale nikdy se mi počítač nepřipojil. Nenapadá vás co bych mohla dělat špatně?

Old Post 16.12.2002 v 11:54
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 9 

Jinak z toho PC s Linuxem, se připojím kamkoliv (tedy zkoušela jsem jen ping, ale aspoń ten jede, na jakoukoliv jak vnitřní, tak venkovní adresu)

Old Post 16.12.2002 v 11:57
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lunix
Junior Member

Registrován: 26.10.2002
Příspěvků: 216

Příspěvek č. 10 

aby to zustalo nastavene, musis pridat do toho tveho skriptu, ktery by se mel spoustet pri startu radek (jak psal fyzik, najdi si soubor ip)forward a dopln si cestu):
echo "1" > ....ip_forward (echo "1" znamena vypsat cislo 1, kdyz za to das > a cestu k souboru, tak tim presmerujes vypis te jednicky a zapise se tam, kam ma)

jinak u spousteni toho skriptu bude problem akorat v nastavenych pravech, zkontroluj to treba v mc, nekde v menu najdi chmod a nastav pravo na execute. jde to i prikazem chmod, ale jak to ti z hlavy neporadim.

linuxu zdar!

Old Post 16.12.2002 v 12:57
lunix je offline   Click Here to See the Profile for lunix   Find more posts by lunix   Click here to Send lunix a Private Message   Click Here to Email lunix     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Unhappy Příspěvek č. 11 

__________________

Old Post 16.12.2002 v 13:30
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jacob
Newbie

Registrován: 30.10.2002
Příspěvků: 74

ipforwarding v Debianu Příspěvek č. 12 

__________________

War is peace, freedom is slavery, ignorance is strenght

Old Post 16.12.2002 v 16:31
Jacob je offline   Click Here to See the Profile for Jacob   Find more posts by Jacob   Click here to Send Jacob a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
dush
Newbie

Registrován: 11.09.2002
Příspěvků: 11

Příspěvek č. 13 

Old Post 16.12.2002 v 21:02
dush je offline   Click Here to See the Profile for dush   Find more posts by dush   Click here to Send dush a Private Message   Click Here to Email dush     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 14 

Ahoj,
všem moc a moc díky za rady, už to běhá jak má (no, popravdě zatím bez firewaliu, k tomu jsem se ještě nedostala, studuji všechny odkazy které jste napsali). Nicméně, všechny počítače už mohou přistupovat k Internetu. Jsem pitomá, největší problém byl v nastavení DNS na klientu. Nenapadlo mě to tam dát...

Fyzik: Mozillu používám už od verze 0.6 nebo 0.7 už se nepamatuji (teď 1.2.1) Já to zkoušela z Exploreru protože to není můj počítač Do dokumentace k Debianu se dívám vždy (jen ta moje angličtina..:(

Každopádně ještě jednou všem díky za rady a pomoc

Old Post 17.12.2002 v 10:48
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 15 

Tak ja jsem to taky delal podle toho popisu a porad to nemuzu rozchodit Buuuuuuuuuuuuuuuuuu.... Mam nainstalovanej Mandrake 8.1 CZ. Jadro tam je 2.4.8. Nemuzu porad rozchodit to routovani. Myslite ze by bylo lepsi dat nejakou jinou distribuci??????

Old Post 18.12.2002 v 08:36
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 16 

__________________

Old Post 18.12.2002 v 10:22
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 14:27.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz