CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Unixové Systémy > Jak na router
1234
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 17 

Tak jsem to zkousel znovu a hlasi mi to:

prikaz, ktery jsem dal do terminalu:
iptables -t nat POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE


/lib/modules/2.4.8-34.1mdk/kernel/net/ipv4/netfilter/ip_tables.o.gz: init_module: Device or resource busy
Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including invalid IO or IRQ parameters
/lib/modules/2.4.8-34.1mdk/kernel/net/ipv4/netfilter/ip_tables.o.gz: insmod /lib/modules/2.4.8-34.1mdk/kernel/net/ipv4/netfilter/ip_tables.o.gz failed
/lib/modules/2.4.8-34.1mdk/kernel/net/ipv4/netfilter/ip_tables.o.gz: insmod ip_tables failed
iptables v1.2.4: can't initialize iptables table 'nat': iptables who? (do you need to insmod?)
Perhaps ipables r your kernel needs to be upgraded.

Tak tohle mi to napsalo. Nevim co stim.... Mam jinak distribuce Mandrake 8.1 CZ. Jestli jsem to dobre pochopil, ta mam upgradovat iptables nebo jadro????

Potreboval bych poradit. Muzete nekdo. PLEAS. Dekuji moc

Old Post 18.12.2002 v 10:25
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jbohac
Team Leader

Registrován: 16.05.2002
Příspěvků: 329

konflikt s ipchains? Příspěvek č. 18 

nevim jak MDK, ale RH ma nejaky predpripraveny firewall (pta se na jeho zapnuti pri instalaci). Ten firewall je postaven na ipchains, predchudci iptables. Tim ze se pri bootu pouziji ipchains se zavedou moduly pro ipchains a moduly pro iptables pak nejdou zavest, protoze by se hadaly.

Schvalne zkus dat "lsmod", to vypise seznam zavedenych modulu. Ze tam nekde je neco jako ipchains?

Jestli jo, tak najdi jak se menuje ten "service" kterej dela ten firewall a odinstaluj ho. Jednotlivy services maj skripty nejspis v /etc/init.d , hledej neco jako firewall nebo ipchains. No a az to najdes tak zajisti aby se to nepoustelo pri bootu. nevim co je na to v mandrake za program, v redhatu je to treba chkconfig (chkconfig ipchains off). Jde to udelat i rucne: najit adresar pro defaultni runlevel (3 ?? viz radek initdefault v /etc/inittab), a v nem smazat soubor S??ipchains, nebo jak se ta sluzba menuje. Misto tech otazniku tam bude nejaky cislo.

Rozhodne kvuli tomuhle nemen distribuci, tohle umi kazda.

Old Post 18.12.2002 v 13:26
jbohac je offline   Click Here to See the Profile for jbohac   Find more posts by jbohac     Click Here to Email jbohac   Visit jbohac's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 19 

Ahoj, dneska jsem rozjela firewall, myslím že všechno jede jak má, jen bych se potřebovala zeptat na dvě maličkosti. Dá se nějak zabránit, aby se zpráva, která se loguje zároveň zobrazovala na obrazovce? Možná to mám nějak špatně nastavené, ale protože se mi toho loguje nějak moc, na obrazovce není co chvíle nic jiného než spousta IN=wlan0 OUT =MAC... atd.. A potom ještě jedna prkotina, ale ráda bych ji nějak zprovoznila. Nejde mi totiž ping na žádnou Internetovou adresu. Zkoušela jsem podle článku na root.cz vytvořit pravidlo, abych ho povolila, ale nějak se mi nedaří :(

Old Post 18.12.2002 v 13:46
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 20 

doporucuji vymenit distribci za neco novejsiho, doporucuji RH7.3 nebo -kdyz uz musis mit Draka - Madrake9. Jadro 2.4.8 je historie, WiFi Ti s nim asi behat nebude.

__________________

Old Post 18.12.2002 v 17:30
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 21 

__________________

Old Post 18.12.2002 v 17:34
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 22 

Tak jsem si dal stahovat RedHat 7.3 a uvidime jak to vtom rozchodim. Zkousel jsem to delat (to routovani, podle vaseho navodu) a porad mi to nechtelo fungovat. Tak jsem se rozhodl stahnout RedHat. Tak jsem zvedavej................. :-)))))

Jinak dik za rady. Doufam ze se budu moct ptat na dalsi veci??????????

Jak jsem uz psal. Jsem v LINUXu zacatecnik a potrebuju nejak zaucit, uz jsem precetl nekolik manualu a HOWTO stranek, ale do tedka jsem delal spravce WINDOWS a chtel bych prejit na LINUX. Tak se snazim co to da. A hlavne potrebuju nastavit routovani a omezeni rychlosti pripojeni na Internet na ruzna IP. To myslim dela program ipshaper, ale taky zatim nevim jak to nastavit, ale vytiskl jsem si nekolik navodu na jeho sprovozneni.

No uvidime.....................


Old Post 18.12.2002 v 20:31
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 23 

Takze jsem si stahl red hat 7.3 a porad mi to haze stejnou hlasku, kterou jsem psal vysse. Muze mi prosim nekdo poradit......

Old Post 19.12.2002 v 15:12
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Hyvris
Member

Registrován: 06.05.2002
Příspěvků: 468

2DIANA - ty nectes PMka ;-(?) Příspěvek č. 24 

__________________

Petr 'Hyvris' Ludera

Old Post 20.12.2002 v 05:44
Hyvris je offline   Click Here to See the Profile for Hyvris   Find more posts by Hyvris   Click here to Send Hyvris a Private Message   Click Here to Email Hyvris   Visit Hyvris's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Unhappy Re: 2DIANA - ty nectes PMka ;-(?) Příspěvek č. 25 

Jeste bych se chtel zeptat, jestli se musi pred timto postupem neco zapinat, neco napsat, atd..... Protoze to neni mozne, aby me to tolikrat neslo a kazdymu to funguje. Posim poradte mi...

Old Post 20.12.2002 v 07:21
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 26 

Tak uz me to zacalo chodit, konecneeeee. A vite cim to bylo. Byla spustena sluzba Iptable i ipchains zaraz. A ja jsem si vzpomnel, ze na jednom webu jjsem cetl, ze tyto dve sluzby nemuzou byt spusteny naraz. Ale uz me to routuje tak to je super.

Jeste bych se chtel zeptat. Abych toto routovani sprovoznil, tak jsem musel dat ty prikazy "modprobe .....,iptables -t nat .........,echo 1.........." Je mozne tyto prikazy dat do nejakeho souboru a ten potom dat treba do pospusteni, aby se mi to automaticky natahovalo po spusteni linuxu????????? Jestli muzete, tak prosim polopaticky. Dekuji.

A jeste jedna otazka:::: Jak ma vypadat omezeni IP adresy na rychlost Internetu programem shapecfg???? Jestli toto nekdo pouzivate tak jestli muzete poradit. Dekuji..

Old Post 20.12.2002 v 08:35
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
element
Junior Member

Registrován: 19.09.2002
Příspěvků: 215

Příspěvek č. 27 

Na Linuxu je asi nejlepší udělat si skriptík, kterej ti bude spouštět co chceš a pak hodit symlink na něj do některýho ze startup levelů (nejsem expert na linuxe ale myslím že tak do trojky by to mělo být OK ?). Všechno to najdeš v /etc/rc.d (nebo /etc/init.d ), takže když se tam podíváš jak to fakčí tak ti to určitě dojde.

__________________

rušivý Element (v pásmu 2.4GHz)

Old Post 20.12.2002 v 08:47
element je offline   Click Here to See the Profile for element   Find more posts by element   Click here to Send element a Private Message   Click Here to Email element   Visit element's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 28 

gratuluji

modprobe ... vyresis pomoci souboru /etc/modules.conf ( man modules.conf ), echo'1' > /proc... procomci FORWARD_IPV4=yes /etc/sysconfig/network
, iptables nastavis a spustis iptables-save .

dale doporucuji redhati dokunemtaci, kde je presne popsane, co v jakem souboru v /etc/sysconfig co resi a halvne googla - maji zindexovane i USENET skupiny, takze tam najdes naprosto vsechno.

__________________

Naposledy upravil Fyzik 20.12.2002 v 09:00

Old Post 20.12.2002 v 08:54
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Diana
Newbie

Registrován: 06.12.2002
Příspěvků: 87

Příspěvek č. 29 

Petr Ludera: Ahoj, popravdě, rozuměla jsem tak asi polovině toho co jsi napsal Jinak mě už router jede, je pár drobností které ještě nejsou úplně jak bych si přála, ale dělám na tom (za vydatné pomocí rádců z CZFree
Jinak co se týká toho zálohování před novou instalací o které jsem se zmiňovala, moc mě to netrápí. Já tam skoro nic nemám, rady na to JAK to udělat co jsem zde dostala mám uložené (vytištěné) a myslím, že když to celé zase někdy udělám znovu, nic se nestane (aspoň se v tom kapku procvičím a řekla bych, že to na škodu není nikdy
Jen mě napadlo, dívala jsem se na kernel.org a tam je spousta jader 2.5.xx vím že to jsou zatím jen vývojová, ale byla by chyba je použít? Nebo spíš takhle, mají nějakou nevýhodu (výhodu) proti 2.4.20?
(od verze 2.5.37 podpora XFS součástí jádra -super

Old Post 20.12.2002 v 10:23
Diana je offline   Click Here to See the Profile for Diana   Find more posts by Diana   Click here to Send Diana a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Fyzik
Team Leader

Registrován: 23.05.2002
Příspěvků: 1102

Příspěvek č. 30 

doporucil bych na 2.5 jadra nesahat, pokud nevite presne, co delate ...

__________________

Old Post 20.12.2002 v 11:30
Fyzik je offline   Click Here to See the Profile for Fyzik   Find more posts by Fyzik   Click here to Send Fyzik a Private Message   Click Here to Email Fyzik   Visit Fyzik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
akv7v
Newbie

Registrován: 11.12.2002
Příspěvků: 71

Příspěvek č. 31 

Tak uz se mi dokonce povedlo i omezit i ty rychlosti je to super. Ale porad jeste nevim, jak udelat ten script.......

A taky jak mam sprovoznit bezdratovou sitovou kartu Range Lan2. To bude maso :-)))) Vubec nechapu, jak tam mam dat ty ovladace a Utility k teto karte.......

Old Post 20.12.2002 v 12:10
akv7v je offline   Click Here to See the Profile for akv7v   Find more posts by akv7v   Click here to Send akv7v a Private Message   Click Here to Email akv7v   Visit akv7v's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jacob
Newbie

Registrován: 30.10.2002
Příspěvků: 74

Příspěvek č. 32 

__________________

War is peace, freedom is slavery, ignorance is strenght

Old Post 20.12.2002 v 18:32
Jacob je offline   Click Here to See the Profile for Jacob   Find more posts by Jacob   Click here to Send Jacob a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 09:58.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz