CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Hardware > NanoStation2 a NanoStation5
123456789101112 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
standam
Senior Member

Registrován: 06.01.2005
Příspěvků: 512

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dalsi laciny kram Příspěvek č. 81 

quote:
Originally posted by superweb
pokud je mas pripojene na jednom ap tak podle me nevadi ze se "radiove vidi" mezi sebou..802.11 standard byl puvodne pro pouziti uvnitr, tedy pro notebooky v jedne mistnosti, ktere se mohou videt celkem silne i mezi sebou(vzdalenost mezi 2 nb muze byt treba metr a k ap 20metru a stejne to obema bude fungovat ok)


Ono hodne zalezi na okolnostech, ale podle mych zkusenosti se dokazi silne ovlivnit dva klieti, kteri tvori s vysilacem primku.

A je celkem jedno jestli "strili" proti sobe pres vysilac a nebo ma jeden druheho za zady.

Z tohoto duvodu mi pripada kombinace kratke vzdalenosti, pomerne vysokeho vykonu a sektoroveho vyzarovani anteny jako docela vrazedna.

Sam bych to pouzil jako klienta pouze pri otoceni do vodorovne polohy, je to jediny zpusob jak dosahnout prijatelne vyzarovaci charakteristiky.

Old Post 23.03.2008 v 17:32
standam je offline   Click Here to See the Profile for standam   Find more posts by standam   Click here to Send standam a Private Message   Click Here to Email standam     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
superweb
Senior Member

Registrován: 29.10.2004
Příspěvků: 809

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dalsi laciny kram Příspěvek č. 82 

quote:
Originally posted by standam
Ono hodne zalezi na okolnostech, ale podle mych zkusenosti se dokazi silne ovlivnit dva klieti, kteri tvori s vysilacem primku.

A je celkem jedno jestli "strili" proti sobe pres vysilac a nebo ma jeden druheho za zady.

Z tohoto duvodu mi pripada kombinace kratke vzdalenosti, pomerne vysokeho vykonu a sektoroveho vyzarovani anteny jako docela vrazedna.

Sam bych to pouzil jako klienta pouze pri otoceni do vodorovne polohy, je to jediny zpusob jak dosahnout prijatelne vyzarovaci charakteristiky.


dokonce jsem nekde cetl teorii o tom ze kdyz se ti klienti vzajemne nevidi, nemusi se to chovat zcela korektne, protoze kdyz se vidi dokazi se mezi sebou lepe shodnout ktery z nich pouzije ktery timeslot..pokud se nevidi je podle te teorie potreba pouzit nizsi rts treshold coz zase snizi propustnost site(tusim ze jsem to cetl na marigoldi wifi wiki)..prijde mi to trochu divny, cekal bych ze timesloty bude rozdelovat ap, s nimz se musi videt vsichni..to by ale furt nemelo znamenat ze se 2 klienti na jednom ap budou vzajemne rusit, spis naopak.
Samozrejme tim nechci obhajovat pouzivani vsesmeru u klientu

__________________

Old Post 23.03.2008 v 17:44
superweb je offline   Click Here to See the Profile for superweb   Find more posts by superweb   Click here to Send superweb a Private Message     Visit superweb's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
soooc
Senior Member

Registrován: 23.06.2005
Příspěvků: 745

Příspěvek č. 83 

Chtelo by to nejaky vyzarovak toho zmetka, pak by mohla byt rec o otom ,co ta antena uvnitr vlastne umi a jak moc/jeste vic to rusi kolem sebe.

__________________

Usti.Net o.s. - czfree zije i na vesnici

Old Post 23.03.2008 v 17:46
soooc je offline   Click Here to See the Profile for soooc   Find more posts by soooc   Click here to Send soooc a Private Message   Click Here to Email soooc   Visit soooc's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ValXdater
Senior Member

Registrován: 14.12.2003
Příspěvků: 655

Příspěvek č. 84 

vyzarovak mas v dokumentaci

quote:
Originally posted by soooc
Chtelo by to nejaky vyzarovak toho zmetka, pak by mohla byt rec o otom ,co ta antena uvnitr vlastne umi a jak moc/jeste vic to rusi kolem sebe.


zmoderujte nekdo ten bordel

__________________

Neděkuj, poděkuj, až ti to pojede...

Old Post 23.03.2008 v 17:50
ValXdater je offline   Click Here to See the Profile for ValXdater   Find more posts by ValXdater   Click here to Send ValXdater a Private Message     Visit ValXdater's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
standam
Senior Member

Registrován: 06.01.2005
Příspěvků: 512

Příspěvek č. 85 

quote:
Originally posted by superweb
dokonce jsem nekde cetl teorii ...


V tom pripade je 55° malo

quote:
Originally posted by soooc
Chtelo by to nejaky vyzarovak toho zmetka, pak by mohla byt rec o otom ,co ta antena uvnitr vlastne umi a jak moc/jeste vic to rusi kolem sebe.


Staci se dvakrat kouknout do dokumentace. Na poprve jsem to taky prehledl

Doporucena montaz svisle.
Azimut 55°
Elevace 18°

Datasheet

Old Post 23.03.2008 v 18:37
standam je offline   Click Here to See the Profile for standam   Find more posts by standam   Click here to Send standam a Private Message   Click Here to Email standam     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wi-ca
Newbie

Registrován: 28.12.2005
Příspěvků: 6

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dalsi laciny kram Příspěvek č. 86 

quote:
Originally posted by superweb
dokonce jsem nekde cetl teorii o tom ze kdyz se ti klienti vzajemne nevidi, nemusi se to chovat zcela korektne, protoze kdyz se vidi dokazi se mezi sebou lepe shodnout ktery z nich pouzije ktery timeslot..pokud se nevidi je podle te teorie potreba pouzit nizsi rts treshold coz zase snizi propustnost site(tusim ze jsem to cetl na marigoldi wifi wiki)..prijde mi to trochu divny, cekal bych ze timesloty bude rozdelovat ap, s nimz se musi videt vsichni..to by ale furt nemelo znamenat ze se 2 klienti na jednom ap budou vzajemne rusit, spis naopak.
Samozrejme tim nechci obhajovat pouzivani vsesmeru u klientu


http://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_terminal_problem

Old Post 24.03.2008 v 09:42
wi-ca je offline   Click Here to See the Profile for wi-ca   Find more posts by wi-ca   Click here to Send wi-ca a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
nechtej
Newbie

Registrován: 01.08.2005
Příspěvků: 51

Nastavení výkonu Příspěvek č. 87 

Nevíte někdo jestli ten udávaný výkon v tom nastavení je včetně antény nebo se jedná o rádio?
(nevím jestli bych od toho nechtěl moc)
myslím u NS5

__________________


To že jste paranoidní ještě neznamená, že po Vás nejdou...

Old Post 25.03.2008 v 05:33
nechtej je offline   Click Here to See the Profile for nechtej   Find more posts by nechtej   Click here to Send nechtej a Private Message   Click Here to Email nechtej     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
kepak
Junior Member

Registrován: 05.03.2005
Příspěvků: 100

Re: Nastavení výkonu Příspěvek č. 88 

quote:
Originally posted by nechtej
Nevíte někdo jestli ten udávaný výkon v tom nastavení je včetně antény nebo se jedná o rádio?
(nevím jestli bych od toho nechtěl moc)
myslím u NS5


Bohužel,ani jedno, ani druhé. Samotné rádio je teoreticky schopné výkonu max.22dBm. Za ním jsou ale dva přepínače interních antén a externího konektoru, každý má kolem 2dB průchozí útlum a k externímu konektoru je navíc veden velmi dlouhý nestíněný spoj,který je ještě v souběhu s přívodem k jedné anténě. Takže kdo by chtěl použít externí anténu,musí počítat s parazitním příjmem na vnitřní anténu a možné rušení z okolních AP, i když použije kvalitní parabolu.
Velkou chybou FW je,že při interních anténách neukazuje skutečný vyzářený výkon,ale jakýsi "velmi optimistický" výkon rádia.

Old Post 25.03.2008 v 05:56
kepak je offline   Click Here to See the Profile for kepak   Find more posts by kepak   Click here to Send kepak a Private Message   Click Here to Email kepak     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wearit
Member

Registrován: 29.01.2003
Příspěvků: 305

Re: Re: Nastavení výkonu Příspěvek č. 89 

quote:
Originally posted by kepak
Bohužel,ani jedno, ani druhé. Samotné rádio je teoreticky schopné výkonu max.22dBm. Za ním jsou ale dva přepínače interních antén a externího konektoru, každý má kolem 2dB průchozí útlum a k externímu konektoru je navíc veden velmi dlouhý nestíněný spoj,který je ještě v souběhu s přívodem k jedné anténě. Takže kdo by chtěl použít externí anténu,musí počítat s parazitním příjmem na vnitřní anténu a možné rušení z okolních AP, i když použije kvalitní parabolu.
Velkou chybou FW je,že při interních anténách neukazuje skutečný vyzářený výkon,ale jakýsi "velmi optimistický" výkon rádia.

A jeste bych dodal ze nejde nastavit nizsi vykon nez 6dB... ale pokud to ukazuje v nastaveni vyssi vykon nez je skutecny tak je to asi jen dobre... minuly tyden se mi pripojili dva lide (sami se svym zarizenim) a kdyz jsem se podival na web jejich NS5 tak tam meli samozrejme 24dB (tak jsem hned nastavil 10), v tom bych videl spise problem - ze4 vetsina NS5 bude nastavena "od vyrobce" na vic nez by bylo zdravo...

__________________

Provozovatel bezdrátové sítě Tucnak.org (nejen Olomouc) http://bloguje.tucnak.org/

Old Post 25.03.2008 v 07:37
wearit je offline   Click Here to See the Profile for wearit   Find more posts by wearit   Click here to Send wearit a Private Message   Click Here to Email wearit   Visit wearit's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
safi01
Newbie

Registrován: 13.11.2003
Příspěvků: 8

praktické nasazení Příspěvek č. 90 

Oba testovací kusy jsou už 14 dní v provozu. Jeden jede na 800m proti všesměru úzkou dírou mezi barákama, výkon stáhnutý na 15 dBm, síla signálu 81 dBm.S výjimkou cca 8 min výpadku při totálně hustém sněžení zatím OK. Druhý jede na 500m opět proti všesměru, z vysílače který je za horizontem, přímá viditelnost nula - nechápu, ale jede. Výkon na 18 dBm, signál 80 dBm, spísknutý na 9 Mbps, reálný přenos je cca 3 Mbps, ztráty 0,5% při dlouhých paketech. Na tyhle místa jsem to dal schválně kvůli otestování po čase příjdou pryč. Vzhledem k tomu že jako AP svítí prakticky do půlkruhu jsme se rozhodli je nasazovat jen na blízké klienty do 500m od vysílače s výkonem stáhnutým na cca 8-10 dBm.

Old Post 27.03.2008 v 08:28
safi01 je offline   Click Here to See the Profile for safi01   Find more posts by safi01   Click here to Send safi01 a Private Message   Click Here to Email safi01     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
VitisEK
Registered
zastupce cloudu 10.120


Registrován: 27.09.2004
Příspěvků: 283

User is Mapper

Re: praktické nasazení Příspěvek č. 91 

Coz ostatne ukazuje na to jak je to vykony a vrazedny k pasmu..
Ono by to opravdu bylo celkem dobry, kdyby to melo rozumny parametry anteny. Co z vlastni zkusenosti vim, tak cim min klientskejch anten tak tim min ruseni a tim lepsi vysledky v realu.. Cekam, ze to tu pouzije jeden nejmenovany ISP-mozna dva, protoze jdou evidentne po cene nez kvalite, ale ukaze se to az tehdy, kdy tu budou mit pripojeno 20 lidi v klientu na jeden vysilac a pak se to zacne s..t vsem.. Osobne bych to nedal ani na vesnici..Leda kdybych chtel nekomu poradne zatopit..

Mimochodem kdo kdy videl 3 stejny yaginy v 5g na stejnym stozarem 10 cm nad sebou, stejnym smerem od stejnyho ISP, da se cekat ze by byl schopen dat i 3 stejny NS5 presne tak jako ma ty yagi.. O stelovani vykonu nema smysl ani mluvit.. Pak si jen predstavte jaky to tady ma sanci udelat cisty pasmo..
Osobne bych to snad zakazal..

__________________

Vitis
http://www.mh2net.cz

Old Post 27.03.2008 v 10:47
VitisEK je offline   Click Here to See the Profile for VitisEK   Find more posts by VitisEK   Click here to Send VitisEK a Private Message     Visit VitisEK's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
stybla
Senior Member

Registrován: 06.04.2005
Příspěvků: 1845

Re: Re: praktické nasazení Příspěvek č. 92 

quote:
Originally posted by VitisEK
Cekam, ze to tu pouzije jeden nejmenovany ISP-mozna dva, protoze jdou evidentne po cene nez kvalite, ale ukaze se to az tehdy, kdy tu budou mit pripojeno 20 lidi v klientu na jeden vysilac a pak se to zacne s..t vsem.


Ja bych si tipnul, ale asi bych vyhral

quote:
Originally posted by VitisEK
Mimochodem kdo kdy videl 3 stejny yaginy v 5g na stejnym stozarem 10 cm nad sebou


Neco takoveho mame a nevidim v tom problem, ty ano?
edit: 2x ASD17@5.8g

quote:
Originally posted by VitisEK
Pak si jen predstavte jaky to tady ma sanci udelat cisty pasmo..


Ehm. Vy to zrovna nedelate, ale snazis se to vysvetlit i jinym, stejne smyslejicim, sitim ve svem okoli?
edit: dokazu si to zive predstavit s rusickou od nejmenovaneho ISP vzdalenou ~25m, ktery ani nedokaze pridelat stozar ve vodorovne poloze vzhledem k budove/kominu

__________________

I'm doing bounty hunt for Jabba the Hutt
Posilat PM je zbytecne. E-mail i jabber jsou dohledatelne eg. googlem. Na irc sitich: ircnet, freenode a czf.
Nikde se neschovavam, jenom nejsem zde.

Naposledy upravil stybla 27.03.2008 v 10:58

Old Post 27.03.2008 v 10:54
stybla je offline   Click Here to See the Profile for stybla   Find more posts by stybla   Click here to Send stybla a Private Message   Click Here to Email stybla     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
VitisEK
Registered
zastupce cloudu 10.120


Registrován: 27.09.2004
Příspěvků: 283

User is Mapper

Re: Re: Re: praktické nasazení Příspěvek č. 93 

quote:
Originally posted by stybla
Ja bych si tipnul, ale asi bych vyhral

Asi jo..


quote:
Originally posted by stybla
Neco takoveho mame a nevidim v tom problem, ty ano?
edit: 2x ASD17@5.8g
[/B]

Vidim v tom problemy hned dva, jeden mistni specificky a druhy ciste prakticky.
a) je to proti podstate a logice site a prihlasce, kterou u nas clen podepise. (nehlede na fakt, ze pokud by byl traffic mezi obema cleny, tak nezatezuje zbytecne AP)
b) vznika tady ruseni mezi antenama a z vlastni zkusenosti odvozuji, ze pokud dam dve anteny nad sebe tak vysledna LQ bude nizsi nez pri pouziti jedne anteny samostatne (anteny a napojena zarizeni se navzajem ovlivnuji).

quote:
Originally posted by stybla
Ehm. Vy to zrovna nedelate, ale snazis se to vysvetlit i jinym, stejne smyslejicim, sitim ve svem okoli?
[/B]

Stejne smyslejicim to vysvetlovat nemusim-na hodne veci se shodnem, spij jde o to to vysvetlit tem, kteri nesmysleji stejne. Popravde diskuze s "pracovnikama" jinejch siti byla a ne jedna, ale nikam nevedla, jelikoz je to a) "firemni politika" b) jde o prachy. (narozdil od nasi site, kde kdyz se dva lidi na zarizeni slozi a usetri tak praci a starosti nejen sobe ale i spravcum, tak u ISP, ktere ma za kazde pripojeni a zarizeni money je to naopak). Takze diskuse nikam nepovede.

Vetsinou se dozvis, ze ono to chodi, tak proc to menit.. A "garantovat" na 2,4 ci jeste lip 5g nejakou mizernou rychlost s velkou agregaci-vzdycky to na neco svedes, takze ti to bude stacit..

quote:
Originally posted by stybla
edit: dokazu si to zive predstavit s rusickou od nejmenovaneho ISP vzdalenou ~25m, ktery ani nedokaze pridelat stozar ve vodorovne poloze vzhledem k budove/kominu [/B]

Jde o politiku, kterou vede konkretne vase sdruzeni (ktera bude z meho pohledu asi vzdy lepsi) a firma.

A tim zase sklouzneme k tomu, ze NS2 nebo 5 bude ISP povetsinou stacit a nebude to resit. Jen pak budou mit problem vsichni a nakonec i ti ISP. Bohuzel v problematice ceny bude NS zajimava pro vetsinu ISP a proto je duvod se bat.

__________________

Vitis
http://www.mh2net.cz

Old Post 27.03.2008 v 11:51
VitisEK je offline   Click Here to See the Profile for VitisEK   Find more posts by VitisEK   Click here to Send VitisEK a Private Message     Visit VitisEK's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
safi01
Newbie

Registrován: 13.11.2003
Příspěvků: 8

Re: Re: praktické nasazení Příspěvek č. 94 

quote:
Originally posted by VitisEK
Coz ostatne ukazuje na to jak je to vykony a vrazedny k pasmu..
Ono by to opravdu bylo celkem dobry, kdyby to melo rozumny parametry anteny. Co z vlastni zkusenosti vim, tak cim min klientskejch anten tak tim min ruseni a tim lepsi vysledky v realu.. Cekam, ze to tu pouzije jeden nejmenovany ISP-mozna dva, protoze jdou evidentne po cene nez kvalite, ale ukaze se to az tehdy, kdy tu budou mit pripojeno 20 lidi v klientu na jeden vysilac a pak se to zacne s..t vsem.. Osobne bych to nedal ani na vesnici..Leda kdybych chtel nekomu poradne zatopit..

Mimochodem kdo kdy videl 3 stejny yaginy v 5g na stejnym stozarem 10 cm nad sebou, stejnym smerem od stejnyho ISP, da se cekat ze by byl schopen dat i 3 stejny NS5 presne tak jako ma ty yagi.. O stelovani vykonu nema smysl ani mluvit.. Pak si jen predstavte jaky to tady ma sanci udelat cisty pasmo..
Osobne bych to snad zakazal..


Nevím jak Vy, ale kopcovitost krajiny kde to hodlám použít mi to bez problémů dovoluje a na rozdíl od rušičů nestavíme naše vysílače nahoře na kopci s obrovským všesměrem do kterého rvem co to dá, ale vysílače umisťujeme pod úroveň horizontu, na 2,4 jedem všude na sektorky a 5GHz to čeká v průběhu roku. Vše je jen o používání zdravého rozumu.

Old Post 27.03.2008 v 11:57
safi01 je offline   Click Here to See the Profile for safi01   Find more posts by safi01   Click here to Send safi01 a Private Message   Click Here to Email safi01     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
stybla
Senior Member

Registrován: 06.04.2005
Příspěvků: 1845

Re: Re: Re: praktické nasazení Příspěvek č. 95 

quote:
Originally posted by safi01
Vše je jen o používání zdravého rozumu.


A ten v kraji, ve kterem pusobi nase(obe) Sdruzeni, vetsine ISP chybi. A musim rict, ze muj osobni dojem je ten, ze se ani nesnazi svoji praci zkvalitnit.

__________________

I'm doing bounty hunt for Jabba the Hutt
Posilat PM je zbytecne. E-mail i jabber jsou dohledatelne eg. googlem. Na irc sitich: ircnet, freenode a czf.
Nikde se neschovavam, jenom nejsem zde.

Old Post 27.03.2008 v 11:59
stybla je offline   Click Here to See the Profile for stybla   Find more posts by stybla   Click here to Send stybla a Private Message   Click Here to Email stybla     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
VitisEK
Registered
zastupce cloudu 10.120


Registrován: 27.09.2004
Příspěvků: 283

User is Mapper

Re: Re: Re: praktické nasazení Příspěvek č. 96 

quote:
Originally posted by safi01
Nevím jak Vy, ale kopcovitost krajiny kde to hodlám použít mi to bez problémů dovoluje a na rozdíl od rušičů nestavíme naše vysílače nahoře na kopci s obrovským všesměrem do kterého rvem co to dá, ale vysílače umisťujeme pod úroveň horizontu, na 2,4 jedem všude na sektorky a 5GHz to čeká v průběhu roku. Vše je jen o používání zdravého rozumu.

Uvidis sam jestli ti to pojede nebo po x pripojenejch lidech budes mit vazne problemy. Hlavne kdyz to nebude testovat nekdo vedle me..
Ja to treba ani v udolicku nechci davat a mam k tomu myslim dobry duvody. (treba odraz z udoli muze byt mnohdy horsi nez umisteni na vrchol hory)

Jinak souhlas se styblou.

__________________

Vitis
http://www.mh2net.cz

Old Post 27.03.2008 v 12:01
VitisEK je offline   Click Here to See the Profile for VitisEK   Find more posts by VitisEK   Click here to Send VitisEK a Private Message     Visit VitisEK's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 16:07.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
123456789101112 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz