CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Unixové Systémy > Prometheus QoS 0.8.2
123456789 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 33 

no a nějaké chybové hlášky při startu, nebo ukázka konfiguráků ? (sem prosímtě radši postni jen link, než abys je sem cpal celé... dík)

__________________

Old Post 05.01.2009 v 09:53
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
batt.batt
Newbie

Registrován: 05.07.2005
Příspěvků: 74

Příspěvek č. 34 

prave že nic , ani v logu jsem nic nenašel , až bdu a serveru tak vystavím konfigurak

Old Post 05.01.2009 v 10:01
batt.batt je offline   Click Here to See the Profile for batt.batt   Find more posts by batt.batt   Click here to Send batt.batt a Private Message   Click Here to Email batt.batt   Visit batt.batt's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 35 

Tak jako zárodek věcí příštích je v SVN nahraná nová feature "magic-fup-multiplier", která by se mohla hodit všem branám, které hledají "něco mezi" zpomalením na minimální zaručenou rychlost (ta s roustoucími požadavky na broadband a současně s rostoucí agregací začíná být čím dál více vzdálená nezaručenému maximu, aspoň u nás) a tarifem absoluteně bez FUP. Nám to dneska "zachránilo den", a i když doufám, že tuhle feature u tarifu bez FUP budu moci vypnout hned po dojednání upgradu, tak může být vhodná právě na taková krizová období, kdy správce brány vidí, že předchozí den neměl žádnou rezervu, a že takhle to dál nejde. (Samozřejmě záleží na přesném definování smluvního vztahu s klientem, jestli toto můžete aplikovat na tarify bez FUP .. my nikdy nikomu maximální rychlost negarantovali...). Název "magic-fup-multiplier" je možná matoucí, možná dříve než udělám release to přejmenuju třeba na "magic-rate-multiplier", že ano.. navrhněte, jak byste tomu říkali vy... už v tom začíná být zmatek ... a dokonce bych se přikláněl k tomu některé vysloveně nikým nepoužívané volby v konfiguráku úplně zrušit.

Další chystaná feature je "relativní" zpomalení - tedy ani zpomalení na garantované minimum, ani zpomalení na násobek tohoto minima, jako u předchozí feature - ale poměrné zpomalení (snížení HTB ceil) odvozené od nějakého násobku přenesených dat: dejme tomu kdo přenese 4 GB, tomu to zpomalí o 1 Mbps, kdo 8 GB, tomu o 2 Mbps atd - až do té doby, než se narází na min. rychlost (případně vynásobenou předchozím novým parametrem "fup-multiplier"). Řada operátorů to zjevně používá takhle, a asi je nesmyslné se tomu bránit.

No a nakonec obě předchozí feature plánuju zkombinat s tím "průběžným" zpomalování, tzn. ještě během aktuálního dne, což je asi jediný způsob, jak zabránit kolapsu sítě během večerní špičky.

Připomínám: první feature magic-fup-multiplier si už můžete checknout ze SVN, další dvě feature chystám, a popravě vypadá to, že budou nutně potřeba během zítřka.. jinak nás nesosající uživatelé sítě zlynčují (a ono je jich pořád výrazně víc, než těch sosajících, kterým se snad přeci jen ubráníme... pokud se nespojí s nějakou pátou kolonou uvnitř firmy...).

__________________

Old Post 09.01.2009 v 21:56
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 36 

Hýbání s HTB ceilem v nějakém rozsahu je určitě dobrý nápad. Rozhodně lepší, než skokové zpomalení sosála na RATE. Už jsem si říkal, že si to tam dopíšu sám :-)

Prosímtě, až budeš dělat tu "okamžitou" aplikaci FUPky, mysli na to, že musíš mít někde bokem uložený konfigurák (a definici hostů), ze kterého to vzniklo (a tedy aplikovalo restartem promethea). On se totiž mezi dvěma restarty mohl stokrát změnit ...

Old Post 10.01.2009 v 09:03
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Dynamický QoS - předběžný výzku, že to půjde Příspěvek č. 37 

__________________

Naposledy upravil xchaos 10.01.2009 v 09:58

Old Post 10.01.2009 v 09:54
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 38 

__________________

Old Post 10.01.2009 v 10:20
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 39 

Použil vůbec někdy někdo přepínače magic-fixed-limit a magic-fixed-prio ? (hodnoty se předpokládá, že jsou v MB, nebo v čem vlastně). Mě to kdysi napadlo, že to bude jedna věc se kterou budu experimentovat, ale nikdy jsem to nepoužil.. tak jsem si říkal, že bych to pro zvýšení přehlednosti vyhodil. Zatím to asi aspoň v ukázkových konfigurácích zakomentuju - asi stejně jako všechno, co mě nepžijde jako typicky používaná hodnota, nad kterou by někdo měl přemýšlet.

Přibude nám totiž asi 6 nových parametrů do konfiguráku, což mě přijde jako rostoucí zmatek. Nerad bych skončil jako squid (tedy aspoň po té stránce složitosti konfiguráku.. pokud "jen" bude konektivita tak levná a rychlá, že nikdo nebude potřebovat QoS, tak to by mě nevadilo.. ale to je stejně naivní představa, jako v 50. letech řeči o tom, že "jaderná energie umožní, že elektřina bude tak levná, že se přestane vyplácet její odebírání měřit".

__________________

Old Post 10.01.2009 v 10:39
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 40 

ludvo, mám ale menší reklamaci na tvůj kód. myslím, že komentáře do /var/log/prometheus si začal psát až ty.. no a přijde mi, že to co je tam napsáno, je trochu blbost, konkrétně u root classy.

__________________

Old Post 10.01.2009 v 14:42
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 41 

Old Post 10.01.2009 v 15:38
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 42 

__________________

Old Post 10.01.2009 v 17:58
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 43 

Old Post 11.01.2009 v 11:35
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 44 

mno. taky asi jo, no :-) já vím že se tehdy musely ty parent třídy pro jednotlivé zaručené rychlosti dělat dost divně, aby se neutralizovalo to, že lidi s větší zaručenou rychlostí HTB rate dostávají větší podíl HTB ceil. Díky tomu skoro pořád sosali ti co měli větší rychlosti.. v podstatě to "bralo chudým a dávalo bohatým" :-) asi je to nějaký artefakt toho víceúrovňového členění, co jsem tam dal.

no, tak já jdu asi programovat to postupné zpomalování... akorát navíc potřebujeme, aby se nám to zpomalovalo pro stejná "klíčová slova" (keywords) v hosts různě, podle maximální rychlosti, a tentokrát ne podle minimální zaručené.. no prostě blázinec.

__________________

Old Post 12.01.2009 v 18:17
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Příspěvek č. 45 

Old Post 15.01.2009 v 13:30
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 46 

a která tohle je verze ? a třeba počítání dat funguje ?

__________________

Old Post 16.01.2009 v 13:21
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Příspěvek č. 47 

Old Post 16.01.2009 v 17:36
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 48 

prohledej historii našich diskusí ohledně promethea. zvlášť moji část z doby přechodu na "classify". Tam bylo popsáno, jak se to má zkontrolovat. Výpis iptables neřekne vůbec nic. To určuje jenom do jaké rychlostní třídy ta IP spadne. A i kdyby nakrásně nefungovalo vůbec nic okolo HTB, tak statistiky budou vždy - ty se berou z iptables.

Old Post 16.01.2009 v 18:26
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 12:05.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
123456789 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz