CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Unixové Systémy > Prometheus QoS 0.8.2
12345678910 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 49 

vypadá to, jako by se vám to bavilo jen s iptables, ale už ne s tc, nebo že v kernelu není HTB. protože u nás shaping samozřejmě sedí skoro úplně přesně, že jo.. jak jinak bych navíc testoval ten shaping i během dne. ono se tam opravdu nemůže až tak moc rozbít.. je to jen nástroj na volání toho tc, které buď zafunguje, nebo nezafunguje.

__________________

Old Post 16.01.2009 v 19:18
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
RAket
Junior Member

Registrován: 25.08.2004
Příspěvků: 222

Příspěvek č. 50 

Ahoj tak jsme krátce otestovali Promethea jako hlavní gw, výsledky:
hw: C2D E6750 2,66GHz, mb Supermicro,
Soft: Ubuntu 8.1 server, 64bit
Při max. průtoku cca. 106Mb/s (cca. 11tis. pps) bylo vytížení max. 35%.
Fakt good job. Musím říct, že oproti verzi 6 nebo 5 kterou jsem používal naposledy je vidět citelný rozdíl.
Akorát by se nám dost hodilo vytváření tříd např. pro celé AP nebo oblast. Teď má každý user svoji třídu, ve které má svoje IP, ale nejde vytvořit "nadtřídu" pro určitou skupinu userů. Asi by to němel být problém dopsát, ne? Zkusím oprášit C-čko

ještě pozn. NATy jsme měli zvlášť na jiném stroji

Old Post 19.01.2009 v 14:43
RAket je offline   Click Here to See the Profile for RAket   Find more posts by RAket   Click here to Send RAket a Private Message   Click Here to Email RAket     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 51 

Mimochodem, dnes jsem commitnul docela podle mě užitečné zlepšení.. tabulka "Enterprise Research and Planning" se teď generuje i po měsíčnímími a ročními přehledy generovanými na základě parsování texotvých logů. Docela mě ty výsledky překvapily - jsou to podobně drastická čísla, jako průběžné statistiky... sítě co používají Promethea teď jasně uvidí, kterých 10 - 20 uživatelů jim generuje největší část nákladů na konektivitu...

(akorát je šíleně prasecký, že jsem udělal jen copy+paste a změnil názvy proměnných... no ale toto vyřeší až přechod na nějaký HTML šablonovací systém, který taky chystám... pak bude každá tabulka provedena jako extra soubor se šablonou, a do jednotné šablony se pak pošle prostě nějaká výrazně zjednodušená datová struktura ... mám promyšlený objektově orientovaný šablonovací systém v C, jehož dopad bude daleko větší, než jen pro potřeby Promethea)

__________________

Old Post 19.01.2009 v 16:52
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 52 

__________________

Old Post 19.01.2009 v 17:00
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 53 

__________________

Old Post 22.01.2009 v 12:52
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 54 

Buď tvrdej a z pozice velitele prostě něco plácni ...

Old Post 22.01.2009 v 14:30
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 55 

Tedy, ano: budu fakt rád, pokud se najdou alespoň dvě další sítě (kromě Prostějova, ten už přispěl dříve, a kromě Kutné Hory, která přispěla prací která fakt byla potřeba), kterým budu moci vyfakturovat "konzultaci" ohledně takového nastavení Promethea aby zpomaloval sosáky už "během dne" (prostě i mezi dvě samostatnými starty Promethea, a až do nového startu), v souhrnné výši 10 000 Kč (bez DPH, faktura je samozřejmostí). Očekávám příspěvky hlavně od sítí se šířkou pásma nad 50 Mbps a více, ve kterých se přeci musí točit nějaké peníze. Poděkování v referencích na vývojářském webu je samozřejmostí.

Pracuji na plný úvazek mimo břevnovskou/střešovickou síť, kterou formálně stále ještě 100% vlastním, a z peněz vydělaných jinde nebo našetřených z jiných zdrojů jsem roce 2008 např. zakoupil první 100 Mbps infračervený spoj Crusader (který funguje výborně). Většina peněz v Břevnově padne na zaplacení práce techniků v terénu a telefonického helpdesku, a na SW vývoj už moc peněz nezbývá. Příspěvek bych skutečně uvítal z tohoto titulu, že vlastně ani ta jediná brána kterou na bázi Promethea provozuju, mi neživí, a ještě na ní doplácím.

Jsem ochoten i poskytnout konzultaci "na místě", tzn. že na dané místo dojedu osobně (pokud by to šlo o víkendu) a vše zkouknu na místě, poladím, potuním... je samozřejmě ale možný i vzdálený přístup přes SSH.

__________________

Old Post 22.01.2009 v 15:13
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Class Příspěvek č. 56 

Mozno zbytocna otazka, ale potrebujem si ju ujasnit.
Ak pocas dna zmenim danej IP adrese CLASSIFY, budu sa na nej kumulovat a sledovat data?

Ide mi o to, ze som zaznamenal velky narast uzivatelov, ktori stahuju cez radpishare a nechavaju to zapnute nonstop. Viem ich dynamicky spacifikovat tak, ze konkretne spojenie po stiahnuti urciteho objemu dat zaradim do nejakej spolocnej triedy s vopred urcenou rychlostou. V mangle tabulke im zmenim clasiffy ale neviem co bude s pocitanim dat pre konkretnu IP adresu. Hned ako uzivatel stopne alebo ukonci spustenu connection, automaticky mu ostane ponechany jeho povodny mark. Vsetky ostatne spojenia ostavaju nezmenene, cize budem menit triedu len pre jedno konkretne spojenie.

Vdaka.

Old Post 27.01.2009 v 08:57
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Re: Class Příspěvek č. 57 

Old Post 27.01.2009 v 09:06
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 58 

já bych doporučoval spíš "tc change", než měnit CLASSIFY

ostatně - pracuji na tom (ačkoliv ohlas na výzvu jestli by tuto práci šlo potom nějak zaplatit byl nulový ... což je krásný paradox... daleko více peněz bych si nejspíš vydělal prodejem triček s logem CZFree, nebo něco takového... mimochodem nechcete někdo koupit tričko ? :-) financovat vývoj vysloveně corporate-level nástroje na vydělávání peněz, jako je Prometheus QoS prodejem triček - to by mi přišlo jako správný level absurdity v době finanční krize :-)) )

__________________

Old Post 27.01.2009 v 09:40
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Re: Re: Class Příspěvek č. 59 

Naposledy upravil EagleSK 27.01.2009 v 17:27

Old Post 27.01.2009 v 12:55
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Příspěvek č. 60 

Takze po dalsich skuskach som zistil dve zakladne veci.

--set-class mi akosi nefunguje. Ked dam namiesto toho -j DROP, tak to pekne zareaguje.

Druha vec je ta, ze to skutocne dropne len ten konkretny download, cize stranky a pod. mi bezia dalej.

Old Post 27.01.2009 v 20:09
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 61 

Zjevně není classify stavěný na konexe :-)
Zkus to markovat a druhým pravidlem connmark teprve clasifikovat. To by zafungovat mohlo, projde tím každej paket.

Ale jinak je to zajímavej nápad. Byť se neslučuje s mým přesvědčením, jak má fungovat síť :-) Ale to FUPka taky ne a máme ji ...

Old Post 27.01.2009 v 20:23
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Příspěvek č. 62 

Naposledy upravil EagleSK 28.01.2009 v 07:47

Old Post 27.01.2009 v 23:30
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 63 

Old Post 28.01.2009 v 08:25
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
EagleSK
Newbie

Registrován: 11.09.2006
Příspěvků: 49

Příspěvek č. 64 

Old Post 28.01.2009 v 17:59
EagleSK je offline   Click Here to See the Profile for EagleSK   Find more posts by EagleSK   Click here to Send EagleSK a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 21:26.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
12345678910 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz