CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > 10+GHz > RACOM Ray
1234
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
danny
faultfinder :c)
zastupce cloudu 10.24


Registrován: 12.05.2002
Příspěvků: 5246

Team Member: ADMIN

User is Mapper

Příspěvek č. 17 

Bylo to urcite zajimave. V Pruhonicich je pekne vzdycky, jen z Floretu si clovek okolnich kras moc neuzije Ale pocasi beztak stalo za starou backoru...

Ale k tematu - pojitko je urcite velmi zajimave, jak po strance mechanicke konstrukce (vychytavky usnadnujici montaz i ne ve zrovna prijemnem prostredi), tak i po strance ovladani / zabudovaneho managementu, ktery povazuju za jeden z lepsich, co jsem kdy videl (uz jen proto, ze clovek nepotrebuje zadnou proprietarni windowsi aplikaci proto, aby spoj dokazal nastavit). Na webovem rozhrani je treba zajimave i jakesi "hlidani", ktere uzivatele upozorni, ze nastavuje parametry mimo hranice VO, konzole (telnet/ssh) dava moznosti podobne. Prijemne urcite je i to, ze management jen postaven na linuxu a z toho, co jsem okoukal se pouzivaji vesmes celkem standardni reseni, zadne proprietarni podivnosti Webove rozhrani je dle vyvojaru optimalizovane pro Firefox, telnet/ssh optimalizaci nepotrebuje Uvidime, az se dostanu k SNMP MIB, tam je ke stazeni z webu Raye potreba spolu s manualy nejake "extra vetsi" opravneni (registrace nestaci), ale i ta me zajima, je to posledni stripek do mozaiky, pokud jde o ten management...

Referenci z nasazeni je zatim (pochopitelne) malo, ale ty predvedene zajimave urcite byly. Stejne tak i interakce s techniky/vyvojari v te prakticke casti, kteri odchotne odpovidali i na ty nejzaludnejsi dotazy. Panelova diskuze byla misty hodne zabavna Samozrejme, nasly se drobnosti, ktere by za vylepseni take staly, at jen nechvalim, ale tykaly se jen vyse zmineneho SW. Pri porovnani toho, co popisovali uzivatele z onech "referencnich" instalaci a predvadeneho SW bylo videt, ze i za ten cas vyvoj SW poskocil zase kupredu.

__________________

Old Post 04.11.2009 v 08:10
danny je offline   Click Here to See the Profile for danny   Find more posts by danny   Click here to Send danny a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 18 

Porovnával jsem pojítka RAY a MP155 z trochu laického pohledu (měřák, ani fyzicky pojítka nemám). A vyšlo mi asi tohle.

1. citlivosti jsou plusmínus shodné (MP155 o fousek lepší). Alcomy bývají lepší, než je v papírech (zkušenosti máme s MP90), u raye zatím asi těžko říct. O dalších rádiových parametrech si netroufám mluvit.

2. RAY má větší výběr modulací a rychlostí (tedy umí být jak rychlejší, tak pomalejší). To v našem prostředí může znamenat obrovskou výhodu - není potřeba předimenzovávat antény, v kombinaci s adaptabilní modulací samozřejmě. MP155 (jestli tedy čtu dobře datasheet) poskakuje jenom mezi třema modulacema.

3. Alcoma má sice bytelnější antény (porovnávám s jirousem - což je taky vcelku výhoda, větší výběr typů antén RAYe), ale mechanika mi přijde u RAYe vymakanější (třeba ladící šrouby i u malých). Což v kombinaci s fyzickou velikostí (tedy malostí) raye usnadňuje montáž. Není ani tak náročný na průměr stožáru (samozřejmě neshazuji důležitost bytelného stožáru), třmeny jsou vcelku univerzální. Poslední typ úchytů alcom ve mě důvěru moc nevzbuzuje (ale může to být pouze můj subjektivní dojem). Tedy opět vztáhnu k našemu prostředí - nemusím na baráku v Horní Dolní měnit stožár jenom proto, abych tam dostal desítku ...
Trochu mi u RAYe chybí 90cm antény. Ale to je zjevně pouze dočasný stav.
A způsob zaměřování je u obou vlastně stejný - pípákem, nebo voltmetrem. Jenom u alcomy je nutné jednotku rozdělat a pípání zapnout - tím se ten spoj rozpadne. RAY lze zaměřovat za chodu.
Něco ve smyslu frekvenčního analyzátoru (tedy způsob výběru volného kanálu) mají též oba.

4. datový kabel. U tohoto jsem trochu rozpolcen. Chápu výhody svorkovnic alcomy, ale RJ u RAYe je operativnější, není potřeba rozdělávat jednotku jenom kvůli montáži. Namontuju to i v dešti ... A kabel Cat7 používají obě pojítka. U RAYe jsem si nevšiml zemnění a přepěťových ochran, alcoma naproti tomu má dva zemnící šrouby na anténě a i vnitřní svorkovnice se přizemňuje a obsahuje přepěťovku.

5. dohled. tohle jsem viděl jenom z rychlíku. Ale u alcomy je potřeba extra soft, co běží pod windows. RAY má v sobě web (a bez javy), při troše snahy mi na nastavení či kontrolu stačí chytřejší mobil. Ale zapomněl jsem se zeptat, jestli v případě inband dohledu (tedy bez samostatného servisního UTP) ho lze odhodit na extra VLAN, tak jako u alcomy.
Pro změnu centrální dohled více spojů řeší alcoma tak nějak sama od sebe (právě tím softem), u raye jsem takovou možnost (zatím) nenašel. Byť obecně přes SNMP lze cokoliv. A jelikož je tam obecný linux, existuje i možnost CLI.

6. taková vcelku drobnost, ale nedávno o tom tu na fóru byl docela flame. Jednotlivé spoje jsou na sebe párovány nějakým (asi tajným) klíčem. Nepovede se mezi sebou slinkovat ani dva různé RAYe (bez úprav), natož omylem nějaké jiné výrobky.

7. cena. Nemohu zatím porovnat, ale asi ví co dělají. Takže RAY bude přinejhorším srovnatelný. Spíš lacinější. Ovšem zklamali mě nemožností koupit si omezený spoj, jak říkám - stovku za stovku. Ne všude potřebuju 170Mbit ... Ale zase chápu, že náklady na výrobu jsou naprosto shodné, bylo by to pouze marketingové rozhodnutí.

8. servis. Racom slibuje servis 24/7/365. Alcoma sice na webu nic neslibuje, ale v tomhle ohledu si na ní rozhodně stěžovat nemůžu.

9. web. U racomu se toho dozvím víc, podstatně, než u alcomy.

Celkový můj dojem je tedy ten, že si RACOM předem zjišťoval co je potřeba v praxi a vyvíjel to teprve na tom základě. Tím si u mě udělal velké plus. V každém případě se trh u nás krásně plní a to je jedině dobře.

A teď babo raď :-) Začínám si připadat jak v hospodě, kde si nemůžu vybrat z menu a nadávám, že toho tam mají tolik ...

Old Post 04.11.2009 v 08:45
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
danny
faultfinder :c)
zastupce cloudu 10.24


Registrován: 12.05.2002
Příspěvků: 5246

Team Member: ADMIN

User is Mapper

Příspěvek č. 19 

__________________

Old Post 04.11.2009 v 09:07
danny je offline   Click Here to See the Profile for danny   Find more posts by danny   Click here to Send danny a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
cipis
Senior Member

Registrován: 23.01.2003
Příspěvků: 4997

Příspěvek č. 20 

__________________

předseda Sdružení Tišnet, http://www.cipis.net

Old Post 04.11.2009 v 09:12
cipis je offline   Click Here to See the Profile for cipis   Find more posts by cipis   Click here to Send cipis a Private Message   Click Here to Email cipis   Visit cipis's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Aldapo
Senior Member

Registrován: 20.12.2002
Příspěvků: 1018

Příspěvek č. 21 

Njn Cipis,ale taky Tě zté restiky nikdo předem nevyhazuje :-) .


Včera jsem na prezentaci byl a je fakt že se do spoje snažili a věřím že i nadále snažit budou nacpat vše potřebné i dost toho "navíc" co takový "lepší" 10GHz spoj potřebuje,koneckonců času na to měli vcelku dost .


A k tématu jak jsem zmínil na prezentaci která se mi mimochodem moc nepovedla tak doplním že včera a dnes pršelo/prší (někdy i dost) a to ještě povětšinou takový ten déšť se sněhem.Spoj RAy na dobudoucna zatím provizorních 65cm anténách jede na 15.4km stabilně 92/145Mbs při zapnutém ACMku a signálu kolísajícím na časovém denním grafu v rozmezí 60-63 / 61-65dBm (asi by to chtělo ještě napotřetí doměřit protistranu ).

Vcelku spoj se vším všudy na pohodu ikdyž je to pomyslně 0serie.Za těch cca 6týdnů co ho máme o něm pokud se na něj nepřihlásím nevím.Jak budou 90ky antény Jirous tak asi měníme podle potřeby za ně ikdyž by se asi slušelo jít na takovou trasu se 120cm :( .

A jak to bývá to nejhorší nakonec...cena o té můžeme vést debaty,polemizovat,ale to je tak vše co stím můžeme dělat .


Tak snad jsem neporušil NDačko a pokud ano tak jen v dobrém protože věřím že si dobrý spoj to dobré zaslouží .

Old Post 04.11.2009 v 12:33
Aldapo je offline   Click Here to See the Profile for Aldapo   Find more posts by Aldapo   Click here to Send Aldapo a Private Message   Click Here to Email Aldapo     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ValXdater
Senior Member

Registrován: 14.12.2003
Příspěvků: 657

Příspěvek č. 22 

__________________

Neděkuj, poděkuj, až ti to pojede...

Old Post 04.11.2009 v 19:30
ValXdater je offline   Click Here to See the Profile for ValXdater   Find more posts by ValXdater   Click here to Send ValXdater a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Aldapo
Senior Member

Registrován: 20.12.2002
Příspěvků: 1018

Příspěvek č. 23 

Na jedné straně je Linux s 1Gbs síťovkou na druhé Cisco L3 switch na 100Mbitu. Plánujeme to překopat na Mikrotik s 1Gbs porty a možná vezmeme další RAy abychom alespoň z jednoho konce mohli dodávat nad 100Mbit inet a časem upgradneme i druhou stranu nad 100Mbit.
Pro osvětlení daný spoj spojuje naše 2 části sítě tudíž i 2konektivity a je vyuzit k tomuto učelu a vnitřních služeb/trafiku + případný backup pokud nám někde něco "rupne".

Flow control je postaru ...tedy obě strany nejsou dál připojeny nad 100Mbit a i zátěž tam nebývá zatím nad 50-70Mbit a i to jen špičkově (někde něco rupne ).

Old Post 04.11.2009 v 20:05
Aldapo je offline   Click Here to See the Profile for Aldapo   Find more posts by Aldapo   Click here to Send Aldapo a Private Message   Click Here to Email Aldapo     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ValXdater
Senior Member

Registrován: 14.12.2003
Příspěvků: 657

Příspěvek č. 24 

__________________

Neděkuj, poděkuj, až ti to pojede...

Old Post 04.11.2009 v 20:19
ValXdater je offline   Click Here to See the Profile for ValXdater   Find more posts by ValXdater   Click here to Send ValXdater a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
drj3kyll
Newbie

Registrován: 06.01.2005
Příspěvků: 13

Příspěvek č. 25 

Naposledy upravil drj3kyll 05.11.2009 v 06:45

Old Post 04.11.2009 v 22:38
drj3kyll je offline   Click Here to See the Profile for drj3kyll   Find more posts by drj3kyll   Click here to Send drj3kyll a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ValXdater
Senior Member

Registrován: 14.12.2003
Příspěvků: 657

Příspěvek č. 26 

__________________

Neděkuj, poděkuj, až ti to pojede...

Old Post 05.11.2009 v 00:19
ValXdater je offline   Click Here to See the Profile for ValXdater   Find more posts by ValXdater   Click here to Send ValXdater a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 27 

Aj ... moje chyba, asi. Žiju v tom, že když už ACM umí MP90, tak to umí i MP155 ... jestli ne, tak je to samozřejmě velké plus RAYe.

Svorkovnice z mého pohledu je prostě bytelnější a trvanlivější konektor :-) Zkušeností s vymačkanýma pérkama v keystounu mám dost. I když to ARJ pro Cat7 asi bude o něco lepší, než obyč. Už jenom za ty prachy ...

Old Post 05.11.2009 v 06:24
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
drj3kyll
Newbie

Registrován: 06.01.2005
Příspěvků: 13

Příspěvek č. 28 

u MP90 jsem zadne ACM nenasel ani v datasheetu ani v managementu tech jednotek, co mame k dispozici. u MP155 vidim napsano akorat volitelnou, nikoli automagickou.. overim behem dneska.

Svorkovnice se holt blbe montuje na lane ve 30m , MP155 ma i RJ adapter, bohuzel jen jako servisni modul, se kterym nejde zavrit kryt
..tim bych to uzavrel, dalsi diskuzi ttimhle smerem bych presunul do jineho threadu.

Old Post 05.11.2009 v 06:49
drj3kyll je offline   Click Here to See the Profile for drj3kyll   Find more posts by drj3kyll   Click here to Send drj3kyll a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
drj3kyll
Newbie

Registrován: 06.01.2005
Příspěvků: 13

Příspěvek č. 29 

Co se tyce managementu, tak zlaty hreb, na ktery se tresu i ja a trochu me mrzi, ze to kluci nedotahli uz do Pruhonic, je RayHandy, coz ma byt bezdratove dalkove ovladani k temhle hrackam - takze zadny notebooky v desti ani hledani IPcek..

Old Post 05.11.2009 v 06:57
drj3kyll je offline   Click Here to See the Profile for drj3kyll   Find more posts by drj3kyll   Click here to Send drj3kyll a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 30 

Old Post 05.11.2009 v 07:04
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
REJJA
Junior Member

Registrován: 11.05.2007
Příspěvků: 205

Příspěvek č. 31 

__________________

REJJA
rejja@email.cz
602743934
nenechávejte mi soukromé vzkazy, pište maily. Příspěvky vyjadřují moje soukromé názory, nikoliv názory společností, které mně zaměstnávají.
Díky za pochopení, pokud jste tohho schopní.

Old Post 05.11.2009 v 10:13
REJJA je offline   Click Here to See the Profile for REJJA   Find more posts by REJJA   Click here to Send REJJA a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
pudil
Newbie

Registrován: 08.10.2009
Příspěvků: 23

Pár reakcí Příspěvek č. 32 

__________________

Ing. Vít Koutenský
Sales manager - RACOM, s.r.o.
GSM: +420 724 771 581
Email: vit.koutensky(at)racom.eu

Naposledy upravil pudil 10.11.2009 v 09:39

Old Post 10.11.2009 v 09:24
pudil je offline   Click Here to See the Profile for pudil   Find more posts by pudil   Click here to Send pudil a Private Message     Visit pudil's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 07:37.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz