CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Strojovna > Mikrotik - routování
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
vena_cz
Newbie

Registrován: 18.12.2010
Příspěvků: 4

Exclamation Mikrotik - routování Příspěvek č. 1 

Dobrý den, mám Mikrotik RB433H. Mám ho zapojen tak, že jeden port je WAN a pak mám wifi, a 2 x LAN. Wifi má jiný adresní rozsah, LAN1 jiný a LAN2 jiný.
Mám nastavené přesměrování portů na 1 PC v síti LAN1. Konkrétně se jedná o kamery, kde koukám na webové rozhraní na portu 5500. Na WAN mám veřejnou IP. Problém je v tom, že pokud se připojím k internetu z jiného připojení a chci se podívat na kamery, přesměrování funguje, ale pokud to zkusím buď ze sítě LAN2 či wifi tak mi to nejde. Můžete mi někdo poradit, kde by mohl být problém?

Old Post 18.12.2010 v 21:45
vena_cz je offline   Click Here to See the Profile for vena_cz   Find more posts by vena_cz   Click here to Send vena_cz a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 2 

s takovýmhle popisem asi dost těžko někdo poradí ...

V rámci jednoho routeru žádné přesměrování nenastavuješ. To jsou jeho rozhraní, jeho segmenty. Funguje tak z principu samo. Pokud tedy nemáš vypnutý forwarding jako takový - jenže to snad ani na MK nevypneš a kdybys to měl vypnutý, tak ti nejede ani internet.

__________________

www.khnet.info

Old Post 18.12.2010 v 23:09
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
vena_cz
Newbie

Registrován: 18.12.2010
Příspěvků: 4

Příspěvek č. 3 

diky, za zpravu. Jinak mam celkem 4 interface Eth0, Eth1 Eth2 a wlan.
Adresy mam prirazeny následovně Eth0 192.168.168.1/24
Eth1 83.69.35.134/24, Eth2 192.168.167.1/24 a wlan 10.0.0.1/24.
Na Eth2 a wlan mám nastavený DHCP server, ale to neni podstatne.
Interface Eth1 je Wan, ve Firewall - NAT - action: masquerade chain:srcnat out. interface: Eht1.
Dále pak mám ve Firewall - NAT - action: dstnat - dst. adress 83.69.35.134 - protocol: TCP - Dst. Port: 5500 - to adresses: 192.168.168.233 - to ports: 5500.

Vice nastaveno nemam, internet funguje ze všech interfaců, ale když do prohlížeče zadám adresu 83.69.35.134:5500 vyhodí mi to, že vypršel časový limit. Když koukám na to pravidlo s forvardingem pomocí winboxu, je vidět, že tam pakety nějaké prochází, ale vypadá to, že se už nevrátí tam kam mají. Pokud se ale přípojím jiným připojení k internetu, tak se na ty kamery dostanu bez problému.

Old Post 19.12.2010 v 00:14
vena_cz je offline   Click Here to See the Profile for vena_cz   Find more posts by vena_cz   Click here to Send vena_cz a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ppeyrak
Newbie

Registrován: 30.08.2008
Příspěvků: 35

Příspěvek č. 4 

Zkus přidat tyhle dvě pravidla, doufám že jsem je dobře upravil na Tvou situaci:

add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no dst-address=192.168.168.233 src-address=192.168.0.0/16 to-addresses=192.168.167.1 to-ports=0-65535

add action=src-nat chain=srcnat comment="" disabled=no dst-address=192.168.168.233 src-address=10.0.0.0/24 to-addresses=10.0.0.1 to-ports=0-65535

Old Post 19.12.2010 v 07:17
ppeyrak je offline   Click Here to See the Profile for ppeyrak   Find more posts by ppeyrak   Click here to Send ppeyrak a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wondra
Junior Member

Registrován: 22.12.2002
Příspěvků: 227

Příspěvek č. 5 

Mas na vsech bodech, VCETNE kamery, nastaveny onen mikrotik jako default gateway?

__________________

Be smart, use TROSCs!
T.R.O.S.C. ... The Really Old yet Sufficient Computer

Old Post 19.12.2010 v 15:25
wondra je offline   Click Here to See the Profile for wondra   Find more posts by wondra   Click here to Send wondra a Private Message   Click Here to Email wondra   Visit wondra's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 6 

že to vůbec řešíš. Jsi-li mimo domov, použij veřejnou IP. Jsi-li doma, tak 192.168.... A máš po problému.

__________________

www.khnet.info

Old Post 19.12.2010 v 15:35
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
vena_cz
Newbie

Registrován: 18.12.2010
Příspěvků: 4

Příspěvek č. 7 

Jo, jo gw mám nastavený všude. Ty pravidla jsem zkusil přidat, ale jaksi přes ně nic nechodí. Připadá mi, že pokud se připojím na wlan tj. na síť 10.0.0.0/24 a zadám 83.69.35.134:5500 tak mi přes to pravidlo dst-nat pakety prochází na adresu 192.168.168.233:5500, ale nevrací se zpět, ale putují ven přes wan.
Jinak, řeším to proto, že v síti 192.168.168.0/24 jsou kromě PC s kamerama připojeny další PC + netdisk s datama a nechci aby byly přístupny ze sítě 10.0.0.0/24 ani z ostatních.
A když se pohybuju po firmě a mám k dispozici wlan, tak se přeci nebudu připojovat fyzicky někde k ethernetu kabelem či přes mobilní připojení t-mobile - to využívám pro přístup, když jsem mimo firmu. Jinak pokud se připojím do sítě 192.168.168.0/24 tak samozřejmě mi ty kamery fungují.

Old Post 19.12.2010 v 18:01
vena_cz je offline   Click Here to See the Profile for vena_cz   Find more posts by vena_cz   Click here to Send vena_cz a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wondra
Junior Member

Registrován: 22.12.2002
Příspěvků: 227

Příspěvek č. 8 

Tak jeste napis, jak je zajisteno, aby se z 10.0.0.0/8 nedalo dostat do 192.168.0.0/24 a je-li to firewall, zkus to vypnout.

__________________

Be smart, use TROSCs!
T.R.O.S.C. ... The Really Old yet Sufficient Computer

Old Post 19.12.2010 v 18:42
wondra je offline   Click Here to See the Profile for wondra   Find more posts by wondra   Click here to Send wondra a Private Message   Click Here to Email wondra   Visit wondra's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
vena_cz
Newbie

Registrován: 18.12.2010
Příspěvků: 4

Příspěvek č. 9 

no právě, že takové pravidlo tam není jak jsem již napsal v IP - Firewall je pouze nastaveno pravidlo s akcí masquerade pro out interface kde je veřejná IP

Old Post 19.12.2010 v 18:58
vena_cz je offline   Click Here to See the Profile for vena_cz   Find more posts by vena_cz   Click here to Send vena_cz a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ludvik
Senior Member

Registrován: 04.12.2002
Příspěvků: 543

Příspěvek č. 10 

__________________

www.khnet.info

Old Post 19.12.2010 v 19:32
ludvik je offline   Click Here to See the Profile for ludvik   Find more posts by ludvik   Click here to Send ludvik a Private Message   Click Here to Email ludvik   Visit ludvik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 21:25.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz