CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Ústředna > Uvod do anten ...
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Jaromir108
Newbie

Registrován: 12.03.2009
Příspěvků: 14

Uvod do anten ... Příspěvek č. 1 

Zdravim,

potreboval odpoved asi na trivialni otazku ... mam APcko na 2.4 a o petce toho nic moc nevim ... jsme ted ve fazi koupi nove anteny a borec mi chtel prodat pouz. antenu na 2.4 ... a na obalu bylo napsano ze je to pro petku.
Jelikoz toho moc nevim .. tak se radeji zeptam: lze pouzit petkovou antenu na 2.4? Dival jsme se na net a u nekterych pisou ze je dana anteba jen na pasmo 2.4 a u nekterych anten psali, ze jsou pro obe pasma ... ale to asi predpokladam musi byt uz zohledneno pri navrhu ... ale radeji se zeptam. Dekuji. Jz

P.s. Omlouvam se pokud je muz dotaz hloupy

Naposledy upravil Jaromir108 23.01.2011 v 09:52

Old Post 22.01.2011 v 23:50
Jaromir108 je offline   Click Here to See the Profile for Jaromir108   Find more posts by Jaromir108   Click here to Send Jaromir108 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lazna
Senior Member

Registrován: 29.10.2002
Příspěvků: 2614

User is Mapper

Příspěvek č. 2 

Zkus se pro zacatek zamyslet nad tim, co ta cisla znamenaji.

L.

__________________

Old Post 23.01.2011 v 10:07
lazna je offline   Click Here to See the Profile for lazna   Find more posts by lazna   Click here to Send lazna a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jaromir108
Newbie

Registrován: 12.03.2009
Příspěvků: 14

Příspěvek č. 3 

No to vim ... ruzne frekvence, ale to mi nerika odpoved na moji otazku ... videl jsem uz par polskych anten uvnitr, tak nemam iluze ... spise asi chci ujisteni, ze to nebude fungovat ;O))
Borec mi totiz tvrdil, ze tu petkovou antenu mel na 2.4 a fungovala dobre ... coz se mi nezda a drobatko mne to znejistelo ... a na intenetu jsem nasel, ze jsou anteny pro obe pasma ... tak se radeji ptam. Rikal jsem, ze to bude asi hloupy dotaz ... neprecenujte moji inteligenci - staci jednoducha odpoved (abych to pochopil i ja ;O)) DIKY

Old Post 23.01.2011 v 10:34
Jaromir108 je offline   Click Here to See the Profile for Jaromir108   Find more posts by Jaromir108   Click here to Send Jaromir108 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
superweb
Senior Member

Registrován: 29.10.2004
Příspěvků: 809

Příspěvek č. 4 

Pokud by mela byt antena "dualni", museli by v ni byt ve skutecnosti anteny dve. Nic takoveho jsem prodavat nevidel. Ono to nejak fungovat bude, ale asi tak stejne jako kdyz tam vystrcis od oka ustrizenej drat

__________________

Old Post 23.01.2011 v 12:24
superweb je offline   Click Here to See the Profile for superweb   Find more posts by superweb   Click here to Send superweb a Private Message     Visit superweb's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mirek007
Newbie

Registrován: 20.11.2003
Příspěvků: 76

Příspěvek č. 5 

Old Post 23.01.2011 v 13:35
Mirek007 je offline   Click Here to See the Profile for Mirek007   Find more posts by Mirek007   Click here to Send Mirek007 a Private Message   Click Here to Email Mirek007     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jaromir108
Newbie

Registrován: 12.03.2009
Příspěvků: 14

Aha Příspěvek č. 6 

to Superweb: Aha, no ja se domnival, kdyz se prodavaji a/b/g s jednou antenou, ze by mohly byt i anteny co zvladaji to i to ... to jsem zase jednou myslel ;o))

to Mirek007: To si take myslim, ale kdyz nevim, tak se radeji zeptam, i kdyz asi vypadam nekdy jako pako.

Siatuce je asi jednoducha: ADSL pripojeni a mam std Zyxel 660ku - kabel + pres ten neodpojitelnej ocas (rikaji tomu antena) mam doma i Wifi signal, kdyz cestuji po baraku s NB.

V ramci dobreho skutku jsem pred vanoci sousedovi zprovodnil po trech mesicich slibovani PC a rozhodl jsem se jej i pripojit - sel do duchodu a rozhodl se, ze si koupi auto z mladi - Oktavku ... . Problem je, ze mu ten signal v baraku silne kolisa (nejenom ode mne). Proste chvili je signal velky a pak zase nic ... a tak se to bez vysvetleni opakuje. Nejdrive jsem si myslel, ze je tam nejake ruseni, ale na NB mi to rika, ze ruseni je skoro zadne. Koupil jsem mu lepsi antenu a situace je uplne stejna (i kdyz v zasade se signal zlepsil, pokud je). Je to jako kdyz otacite potenciometrem ... nejdrive jsem si vzpomel na historii, kdyz jsme resili podobny problem pred nacti lety v praci ... a nakonec nekdo prisel na to, ze byla spatne uzemnene zasuvky ... a tim se problem vyresil. Ale proud i uzemneni se jevi jako OK ... tak mne napadlo koupit nejake levne APcko a hodit antenu pod strechu, nebo na ni ... i kdyz soused bydli cca 20m a od meho vysilace do jeho prijimace je to max 25m. Na Aukru jsme koupil za 265Kc 2204ku bez anteny a ted potrebuji nejaky klacek na/pod strechu. Nic lepsiho mne nenapadlo. Ted radte

Old Post 23.01.2011 v 14:35
Jaromir108 je offline   Click Here to See the Profile for Jaromir108   Find more posts by Jaromir108   Click here to Send Jaromir108 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
wondra
Junior Member

Registrován: 22.12.2002
Příspěvků: 227

Příspěvek č. 7 

Zjednodusene receno (nebit, prosim):
Frekvence radiove vlny odpovida vlnove delce (lambda=c/f). Vlnova delka je nejdulezitejsim parametrem pri stavbe anteny, vsechny jeji rozmery jsou na ni zavisle - kuprikladu nejjednodussi antena - dipol - se ladi na lambda/2. Ladeni znamena nalezeni takovych rozmeru, pri kterych vlny na antene rezonuji, tj. zesiluji se. Antena tedy na podle svych rozmeru bude na nejakych frekvencich zesilovat, na jinych zeslabovat. Z toho vyplyva, ze
a) muze existovat i antena na vice frekvenci, ale nejspis nebude mit takovy zisk, jako uzkopasmova. Prosim, posli link na nejakou takovou antenu.
b) pouzit 2,4GHz antenu na 5GHz muze byt potencialne horsi, nez vystrcit z okna kus dratu.

K problemu - je-li soused tak blizko, nemuzes mu natahnout kabel a pripadne nainstalovat AP az u nej v byte?

__________________

Be smart, use TROSCs!
T.R.O.S.C. ... The Really Old yet Sufficient Computer

Old Post 24.01.2011 v 18:02
wondra je offline   Click Here to See the Profile for wondra   Find more posts by wondra   Click here to Send wondra a Private Message   Click Here to Email wondra   Visit wondra's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jaromir108
Newbie

Registrován: 12.03.2009
Příspěvků: 14

Příspěvek č. 8 

Sice ne vsemu co jsi napsal rozumim ... ale Dekuji za vysvetleni !!!

S tim dratem jsem to vzdy bral jako vtip ... ale jak pises, mozna by to mohlo fungovat lepe ;O)

Nikdy mne nenapadlo, ze by "spatna" antena mohla pusobit jako "tlumic" signalu ... ale asi na tom neco bude.

Problem je, ze soused bydli pres cestu ... a to se neodvazuji tahat kabel ... a kopat tunel pod cestou se mi take nechce!

Jeste jednou za vysvetleni - tohle jsme potreboval vedet. S uctou Jaromir

Old Post 26.01.2011 v 11:51
Jaromir108 je offline   Click Here to See the Profile for Jaromir108   Find more posts by Jaromir108   Click here to Send Jaromir108 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
superweb
Senior Member

Registrován: 29.10.2004
Příspěvků: 809

Příspěvek č. 9 

jestli je to jen nejaka obyc cesta a ne hlavni dvou- ci viceproudovka, nebal bych se toho..nosny lanko a tahat. Levne spolehlive a rychle. Samozrejme zalezi jak mas pruderni sousedy atd. Vim o mistech kde funguje utp preves i pres 10 let bez vymeny kabelu.

__________________

Old Post 26.01.2011 v 19:13
superweb je offline   Click Here to See the Profile for superweb   Find more posts by superweb   Click here to Send superweb a Private Message     Visit superweb's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Jaromir108
Newbie

Registrován: 12.03.2009
Příspěvků: 14

kabel Příspěvek č. 10 

Kabel uz mne davno napadnul ... problem je, ze i kdyz je to "jen" dvouproudovka ... tak tady min 2x rocne jezdi kontrolovat sloupy ... a kdyz jsem se ptal na uradech, tak tech razitek bych potreboval ... nepocitane ;o)

P.S. Diky za tip na ten obchod

Old Post 26.01.2011 v 20:00
Jaromir108 je offline   Click Here to See the Profile for Jaromir108   Find more posts by Jaromir108   Click here to Send Jaromir108 a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 19:22.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz