CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Troubleshooting > 3 adsl linky v jedné síti
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
tihec
Newbie

Registrován: 16.04.2003
Příspěvků: 12

3 adsl linky v jedné síti Příspěvek č. 1 

Jak rozchodit 3 adsl linky(modemy) v jedné wifi síti , když adsl linky jsou stovky metrů od sebe, sít je pod stejnou ip a maskou, v cestě je několik wifi routerů. ideálně aby fungoval nějaký router-server(ve středu sítě), který by přiděloval ip(dhcp) , a tvořil cestu k adsl které je nejméně vytížené ,případně slučoval i adsl ,pokud nebudou vytížené , aby se dosáhlo větší rychlosti a propustnosti-(pokud je něco takového možné).děkuji za Vaše rady a nápady

Old Post 26.11.2012 v 18:55
tihec je offline   Click Here to See the Profile for tihec   Find more posts by tihec   Click here to Send tihec a Private Message   Click Here to Email tihec     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
rsaf
Senior Member
zastupce cloudu 10.152


Registrován: 16.01.2003
Příspěvků: 865

Příspěvek č. 2 

Aby se dal rozumně udělat nějaký load-balancing, musel by veškerý provoz procházet jedním routerem. Pokud jsou ADSLka na různých místech, musel by provoz po síti místy téct tam a zase zpátky.
Osobně bych to asi řešil tak, že bych dal ADSL modemům různé ip adresy (.1, .2, .3) a který uživatel pojede přes které ADSL bych určil nastavením výchozí brány u uživatele.
Ale spíše bych ty ADSL zrušil úplně a koupil jednu slušnou linku...

__________________

Lide v CZFree se dělí na tři skupiny: 1) deu; netdave 2) ti co znají jejich čísla 3) ti ostatní

Old Post 27.11.2012 v 10:25
rsaf je offline   Click Here to See the Profile for rsaf   Find more posts by rsaf   Click here to Send rsaf a Private Message   Click Here to Email rsaf     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
tihec
Newbie

Registrován: 16.04.2003
Příspěvků: 12

Příspěvek č. 3 

jedna slušná linka by byla samozdřejmě ideální, ale jsem v oblasti kde bohužel jediné co je tak adsl a to ještě max . 2 mbit. rozdělení uživatelů podle brány adsl samozdřejmě mám, ale jelikož se připojují i uživatelé jednorázový, přes dhcp (penzion), tak to není také ideální, většinou se všichni připojí na 1 adsl router i když nepochopitelně třeba ten nejvzdálenější a 2 adsl linky jsou nevyužité ( a ta 1 přetížená samozdřejmě)

Old Post 27.11.2012 v 11:03
tihec je offline   Click Here to See the Profile for tihec   Find more posts by tihec   Click here to Send tihec a Private Message   Click Here to Email tihec     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
rsaf
Senior Member
zastupce cloudu 10.152


Registrován: 16.01.2003
Příspěvků: 865

Příspěvek č. 4 

Řešení je určitě spousta:
- pension nepřipojovat přímo ale přes router s NATem. Připadá mi jako šílená prasárna, že se na nějaký kus sítě kde mají platící uživatelé solidně používat připojení k internetu připojujou nějaké úplně neznámé a náhodné počítače. Potom by pension mohl mít napevno výchozí bránu na svém routeru a používat konkrétní ADSLko
- pokud možno nepoužívat na takového wifi síti DHCP vůbec. Cokoliv na síť připojit může POUZE její správce, ten té věci dá pevnou IP adresu a zapíše si jí do evidence. Pokud to pak někdo používá doma tak opět stejná situace jako s pensionem - doma bude mít uživatel router s NATem, za ním ať si dělá co chce, ale na WAN bude mít pevnou adresu, tím i pevně danou bránu a tím určeno, které ADSL má použít. Dnes umí většina klientských wifi zařízení fungovat zároveň jako router (režim se většinou jmenuje WISP nebo podobně), takže ani nemusí mít další krabičku.
Pokud už tam nutně musí být DHCP, tak nechat DHCP server pouze jediný (jednoduše např. PC s linuxem), ten může přidělovat nějaké "volné" adresy (a ty budou vždy směřovat na jedno ADSL), trvalí uživatelé tam mohou mít záznam a zvlášť nastavenou gateway.


Správnější řešení by bylo:
- všechny ADSL linky stáhnout do jednoho místa, na to se nabízejí řešení:
-- prostě nechat O2 ty linky přeložit do jedné budovy a
-- určit jedno místo jako "centrální" a z těch zbývajících tam postavit samostatné (směrové) wifi spoje, pomocí kterých se do daného místa ADSL přenese
-- udělat to po stávající síti např. pomocí VLAN, to ale bude vyžadovat, aby spoje byly dostatečně kvalitní, protože po některých ta data potečou dvakrát - tam a zase zpět
- Použít vhodný router, který umí nějaký load-balancing (třeba mikrotik), zároveň by mohl dělat DHCP server...

Dají se vymyslet i nějaká další řešení. Síť by se třeba dala rozdělit, na místech kde je ADSL by byl vždycky load-balancer, který by určitou část provozu směroval do ADSLka a určitou část posílal "doleva nebo doprava" na okolní ADSL... Asi to nikdo takhle z vody celé nenavrhne... a hlavně to od místního správce vyžaduje jisté znalosti, které zjevně chybí.

__________________

Lide v CZFree se dělí na tři skupiny: 1) deu; netdave 2) ti co znají jejich čísla 3) ti ostatní

Old Post 27.11.2012 v 12:24
rsaf je offline   Click Here to See the Profile for rsaf   Find more posts by rsaf   Click here to Send rsaf a Private Message   Click Here to Email rsaf     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
JKLIR
Unreal][
zastupce cloudu 10.32


Registrován: 17.09.2004
Příspěvků: 1140

Team Member: MOD

User is Mapper

Příspěvek č. 5 

__________________

Old Post 27.11.2012 v 14:16
JKLIR je offline   Click Here to See the Profile for JKLIR   Find more posts by JKLIR   Click here to Send JKLIR a Private Message   Click Here to Email JKLIR   Visit JKLIR's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
anglenasalt
Newbie

Registrován: 31.01.2014
Příspěvků: 1

Příspěvek č. 6 

Pokud možno nepoužívat na takového wifi síti DHCP vůbec. Cokoliv na síť připojit může POUZE její správce, ten té věci dá pevnou IP adresu a zapíše si jí do evidence. Pokud to pak někdo používá doma tak opět stejná situace jako s pensionem - doma bude mít uživatel router s NATem, za ním ať si dělá co chce, ale na WAN bude mít pevnou adresu, tím i pevně danou bránu a tím určeno, které ADSL má použít. Dnes umí většina klientských wifi zařízení fungovat zároveň jako router (režim se většinou jmenuje WISP nebo podobně), takže ani nemusí mít další krabičku.

Old Post 31.01.2014 v 06:09
anglenasalt je offline   Click Here to See the Profile for anglenasalt   Find more posts by anglenasalt   Click here to Send anglenasalt a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
aleezysam
Newbie

Registrován: 16.11.2013
Příspěvků: 1

Příspěvek č. 7 

Old Post 23.07.2014 v 07:43
aleezysam je offline   Click Here to See the Profile for aleezysam   Find more posts by aleezysam   Click here to Send aleezysam a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 07:13.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz