CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Optické Pojítko > Projekt - Ronja 100mbit
12345678 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 17 

lada:
Ad jednočip a kontrola chyb: Podle mě by to bylo zcela ideální a dost levné řešení. Myslím tím mít jeden brouk jako hostadapter do ethernetu (nebo podle potřeby i USB, Firewire..), který by se staral jen a pouze o připojení k těmto rozhraním a poté by posílal/přijímal RAW data paketů po nějaké rozumné sběrnici do druhého brouka, který by se právě staral o vlastní komunakci pojítek (jeho výstupy by byly už přímo Rx a Tx signály), použitou modulaci, korekci chyb a zmiňované přizpůsobování rychlosti okamžitým poměrům. První z brouků by se dal určitě sehnat jako hotový čip (třeba z běžné ISA nebo PCI sí?ovky a použít ho "naruby") a druhý by se musel navrhnout na naprogramovat na bázi nějakého svižnějšího jednočipu.

Co se týče korekce chyb, tak je samozřejmé, že by to sežralo nějaké to procento přenosového pásma, ale to přece úplně jedno. Kdyby se podařilo skonstruovat takové pojítko s parametry řekněme 30-50Mbit na vzdálenost do cca 1km a navíc připojitelné přímo přes normální ethernetový kabel, byl by to fenomenální úspěch !

Ad tunelovací software: nejsem si jist, jestli by to byl nějaký přínos. Vzásadě podobný proces přece probíhá už na úrovni samotného Wifi respektive ethernet protokolu a snad i na úrovni klientů, kteří spolu komunikují.



Old Post 02.08.2002 v 17:57
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
netdave
@Node #1

Registrován: 01.06.2002
Příspěvků: 77

Příspěvek č. 18 

__________________

: d at n . cz
: PMka nectu, kontaktujte me pouze mailem...

Old Post 02.08.2002 v 18:04
netdave je offline   Click Here to See the Profile for netdave   Find more posts by netdave   Click here to Send netdave a Private Message   Click Here to Email netdave   Visit netdave's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

retransmission Příspěvek č. 19 

nemam zkusenosti s WiFi ale AFAIK to je jenom v infrastrukturnim modu. Co mam ja zkusenosti s infra pojitkem, tak tcpip na to prijde ale kdyz je ta chybovost mizerna, tak se to mockrat retransmisnuje ale cela fronta od posledniho potvrzeneho paketu a zaroven se snizi rychlost aby se to neprehltilo - takze se to desne zakuckava. Na to se proste spolehat neda, nehlede na to ze udp by to nepoznalo. Aspon pro ty linky ronjou by to podle me bylo dost zajimave - kdyz ta linka zacina blbnout, tak ma treba procentni ztratovost - coz se jeste tim selctive acknowledge da preklenou a pac by to bylo lokalne i s malym zpozdenim, zatimco pres tcp a velkou sit se zpozdenim 200ms to je hruza. Mezitim co linka zacina blbnout a posila se mail spravci linky muze jeste bezet provoz a nikdo v zasade nic nepozna. Je to podle me zatim nejlevnejsi reseni spolehlivosti.

Jinak k tomu brouku, bylo by to super mit takovou vec ale zatim ji nedokazeme sestrojit. Ja bych treba i nejaky packet framer/deframer dokazat udelat v FPGAcku, ale trvalo by mi to dlouho a navic pro vyssi rychlosti by bylo treba PCI nebo Firewire bridge - to casem bude vim ze se to dela a na firewire by se daly ty obvody dat treba 3 - a dalsi vyhoda, firewire se da tahnout obycejnym utp 5 kabelem. USB ne...

lada

Old Post 03.08.2002 v 07:44
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 20 

lada:
Pokud se přeposílání špatných/chybějících paketů dělá až na úrovni tcpip a nikoliv už někde v kartě, tak by to tunelování rozhodně stálo za úvahu.

Ad Brouk: Já bych se brouků nebál. Dá se to jednoduše simulovat a pohodlně navrhovat. Určitě je to jednodušší a levnější, než dělat něco na bázi nějaké karty + dodatečného bastlu, který kvůli nějaké prkotině nemusí vůbec fungovat a měsíce se bude přemýšlet čím to je.

Já už jsem viděl i ethernet adaptér v osmibitovém Atari 800XL, realizovaný pomocí malého broučka, takže je vidět, že jde všechno když se chce.

Old Post 03.08.2002 v 08:24
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

cena Příspěvek č. 21 

no, ale cena. Samozrejme ze se chce - to jsem chtel uz davno. Ale je rozdil mit rozpocet 0 a treba mit pristup k nejakem vyvojovemu kitu. Treba by se dalo tady sehnat nekoho kdo dela treba ve firme kde maji vyvojove prostredi pro FPGAcka - a mezi nami, pro 100mbit to bude treba. I pro ten 50mbit. Jenom to co jsem naprral do XC2000 by na desce sezralo jednu ISA kartu (plosne). Mam tu neco od ATMELU ci LATTICU ispLSI (ted nevim) ale to je prd je to na tyhle veci desne maly. Navic treba fazovy zavesy se musi resit pomoci spesl brouku protoze oversampling pro vyssi frekvence nejde - muselo by to behat na skoro gigahertzu. Jsou to vsechno prkotiny ale kdyz se to secte...

BTW k tomu ethernetu na osmibitu, na hw serveru maji (kamos) pripojeni ethernetu k 51 jednocipu - komunikuje to pres 8bitovy rozhrani takze rychlost nic moc ale par paketu to odesle a prijme. A presto je to stalo dost prace to udelat i kdyz je to vlastne jen vzit hotovy brouk dat tam trafo a naprogramovat jeho ovladani.

K tomu radici co by si sam menil rychlost - zmenou rychlosti 4* se dosah zvetsi/zmensi 2* (6dB). Nektere firmy na to jdou pres aktivni trackovani - maji uzky paprsek a doladuji jeho zamereni a s pouhym miliwattem prenesou gigabit ethernet na kilak. To bychom take dokazali s 100mbitem a opravdu levnyma soucastkama (krome toho fiberu) - akorat to chce pridelat k jednocipu nejaky pozicovani optickeho prvku v ohnisku ronji. Jenze to chce taky dost prace a bude to taky dlouho trvat, i kdyz chceme. Mam s tim zamerovanim docela zkusenosti a muzu rict, ze az vyresime vlastni optickou cestu tak se jeste pekne zapotime s tim dozamerovanim. Proste prace nad hlavu (diky kazdemu kdo prispeje do vyvojoveho rozpoctu - praci davame zdarma)

Old Post 03.08.2002 v 08:58
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 22 

lada: Pro začátek by úplně stačilo udělat takhle 10Mbit pojítko, a? se to dá sekat v mnohokusových sériích.

BTW, právě jsem juknul na HWserver a co nevidím:
---
CS6208 - mikrokontroler s integrovaným Ethernetem
---
No neříkej mi, že to hle není přesně to co pro to potřebujeme. Teď už jenom stačí naprogramovat tam tu korekci a nějak inteleigentně za to připojit Rx a Tx zesilovače a máme 10Mbit pojítko jako řemen ze kterého navíc poleze běžný UTP kabel.

Old Post 03.08.2002 v 09:26
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 23 

Jo, mimochodem ráb bych přispěl na vývoj částkou 500,- Kč.

Old Post 03.08.2002 v 09:33
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Doktor
Newbie

Registrován: 28.05.2002
Příspěvků: 11

optic link Příspěvek č. 24 

__________________

Doktor

Old Post 03.08.2002 v 20:59
Doktor je offline   Click Here to See the Profile for Doktor   Find more posts by Doktor   Click here to Send Doktor a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
oook
Senior Member

Registrován: 28.06.2002
Příspěvků: 2325

Financovani vyvoje Příspěvek č. 25 

Mam nejake moznosti pristupu k vedeckym penezum. Dle meho nazoru by bylo mozno tu vec financovat rekneme do vyse desitek tisic korun bez potizi. Pokud o to mate zajem, kontaktujte me.

Old Post 05.08.2002 v 00:27
oook je offline   Click Here to See the Profile for oook   Find more posts by oook   Click here to Send oook a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Doktor
Newbie

Registrován: 28.05.2002
Příspěvků: 11

k pozornosti vyvojaru Příspěvek č. 26 

__________________

Doktor

Old Post 05.08.2002 v 01:07
Doktor je offline   Click Here to See the Profile for Doktor   Find more posts by Doktor   Click here to Send Doktor a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

penize a jednocip Příspěvek č. 27 

Penize posilat Deuovi (nekde je tu snad i cislo uctu) a k tomu jednocipu: Asi by to slo, pokud ma dostatecny vykon. Nektere jednocipy jsou ale tak jako ze je to jakys takys jednocip a k tomu je ethernet misto treba CAN sbernice nebo tak - pro sber udaju ne pro routovani. Treba nejaka firma udela neco co fakt budeme moct pouzit - vyvoj jde dal a vse se zlevnuje. Zkusim se kouknout treba po nejakych tech FireWire bridgich....

Old Post 05.08.2002 v 05:43
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

bridge Příspěvek č. 28 

Jeste me napadlo, yokotashi navrhoval, ze bychom tohle mohli udelat s IDE rozhranim - je to v kazdym kompu i starych pentiich, tak proc ne? Ja jsem pro - nemate nekdo zkusenosti? Pripojeni neceho na IDE aby se z toho daly cist/ zapisovat data.

lada

Old Post 05.08.2002 v 05:45
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

Profinancovani Ronji Příspěvek č. 29 

Tak me tak napadlo, ze bychom mohli zajit na KDF za Lustigem. Ten by myslim byl ochotny s tim i dost pomoct a mozna by se tam nasla i nejaka kacka. S jeho kontaktama, by se to pak dalo i nechat profi vyrobit. Studujes jeste porad na matfyzu, nebo uz jsi hotovej ?

Old Post 05.08.2002 v 08:22
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 30 

Použít IDE je vynikající nápad ! Jelikož je to vlastně normální sběrnice, může se to prdnout rovnou na sběrnici toho jednočipu. Navíc ten brouk by mohl být naprogramován tak, že by se celý interface navenek mohl tvářit jako malý harddisk, tudíž by nebyly potřeba žádné extra device drivery a normálně by se použilo blokové zařízení /dev/hdx. Určité "sektory" by byly určeny na ovládání a zbytek na datový buffer. To se mi moc líbí..

Old Post 05.08.2002 v 10:01
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Doktor
Newbie

Registrován: 28.05.2002
Příspěvků: 11

IDE Příspěvek č. 31 

Nevim ale mne to IDE zas tak vynikajici neprijde.

kabel max cca 1m. a nechavat PC na strese nic moc.

o spolehlivosti tohoto reseni (PC na strese) nemluve

To spise 100BaseTx nebo to FireWire
to je pro prakticke nasazeni mnohem vhodnejsi.

Myslim , ze zamer je aby to pojitko slo prakticky nasadit a pouzivat.

Zdravim Doktor

__________________

Doktor

Old Post 05.08.2002 v 10:30
Doktor je offline   Click Here to See the Profile for Doktor   Find more posts by Doktor   Click here to Send Doktor a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 32 

Proč nechávat PC na střeše ? Koukni jak je udělaná ronja. Máš jednu krabičku hned u PC pak dva koaxiály takřka libovolné délky na střechu. Zohle by bylo stejné.

Old Post 05.08.2002 v 11:32
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 14:00.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
12345678 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz