CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Unixové Systémy > Vyreseno: Fair-per-IP source shaping - QoS na tranzitu
1234
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
Dzus
Member

Registrován: 30.01.2003
Příspěvků: 387

Příspěvek č. 33 

No to je dobra otazka Priznavam, ze nevim - mozna by slo pakety markovat v iptables v retezci PREROUTING a pak tridit podle toho - ale nejsem si jistej co provede nat s tema znackama - pokud nic, tak je to ok

vypadalo by to nejak takhle:

iptables -t mangle -A PREROUTING -i eth1 -s 10.0.0.1 -j MARK --set-mark 1
iptables -t mangle -A PREROUTING -i eth1 -s 10.0.0.2 -j MARK --set-mark 2

# uvadim jenom filtry - tridy jsou stejne jako v tvem skriptu
tc filter add dev eth2 parent 1:0 protocol ip handle 1 fw flowid 1:10
tc filter add dev eth2 parent 1:0 protocol ip handle 2 fw flowid 1:11

ale fakt nevim jestli to bude chodit ...

Druha moznost je pouzit IMQ zarizeni do ktereho budes smerovat pakety prichazejici do eth1 a shapovat budes vystup imq0. Tohle by melo fungovat urcite, ale vyzaduje to patch jadra a iptables.

To by vypadalo asi takhle:

iptables -t mangle -A PREROUTING -i eth1 -j IMQ --todev 0
ip link set imq0 up

skript pro shaping by byl uplne stejny, ale aplikoval by se na zarizeni imq0

__________________

Dzus - Spojovaci.Net (Strasnice)

Naposledy upravil Dzus 17.06.2003 v 23:33

Old Post 17.06.2003 v 23:21
Dzus je offline   Click Here to See the Profile for Dzus   Find more posts by Dzus   Click here to Send Dzus a Private Message   Click Here to Email Dzus   Visit Dzus's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jenifer
Newbie

Registrován: 10.02.2003
Příspěvků: 9

Příspěvek č. 34 

thanXXX to Dzus a jeste jedno sorry ze ten off topic.....

Old Post 18.06.2003 v 09:06
jenifer je offline   Click Here to See the Profile for jenifer   Find more posts by jenifer   Click here to Send jenifer a Private Message   Click Here to Email jenifer     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 35 

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 18.06.2003 v 10:10
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
devik
Newbie

Registrován: 13.02.2003
Příspěvků: 19

Lightbulb QoS problematika Příspěvek č. 36 

Old Post 18.06.2003 v 10:21
devik je offline   Click Here to See the Profile for devik   Find more posts by devik   Click here to Send devik a Private Message   Click Here to Email devik   Visit devik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
devik
Newbie

Registrován: 13.02.2003
Příspěvků: 19

Příspěvek č. 37 

Old Post 18.06.2003 v 10:51
devik je offline   Click Here to See the Profile for devik   Find more posts by devik   Click here to Send devik a Private Message   Click Here to Email devik   Visit devik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Re: QoS problematika Příspěvek č. 38 

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 18.06.2003 v 11:58
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Dzus
Member

Registrován: 30.01.2003
Příspěvků: 387

Příspěvek č. 39 

__________________

Dzus - Spojovaci.Net (Strasnice)

Old Post 18.06.2003 v 12:20
Dzus je offline   Click Here to See the Profile for Dzus   Find more posts by Dzus   Click here to Send Dzus a Private Message   Click Here to Email Dzus   Visit Dzus's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
devik
Newbie

Registrován: 13.02.2003
Příspěvků: 19

Re: QoS problematika Příspěvek č. 40 

Old Post 18.06.2003 v 13:12
devik je offline   Click Here to See the Profile for devik   Find more posts by devik   Click here to Send devik a Private Message   Click Here to Email devik   Visit devik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 41 

Hm, nejak nam tu debata ustala a zadny hmatatelny vysledek z ni. Myslim, ze by pro zacatek stacilo dat odkaz sem a do FAQ jako oznameni do rootu, aby si toho lidi vsimli a zacali QoS pouzivat. Do FAQ jsem pridal Dzusuv navod se skriptem na instalaci a zprovozneni ESFQ, coz je jako zacatek dobre reseni na veskere spoje CZfree, a to jak metalicke, tak bezdratove, jelikoz podkytuje Fair-per-IP SFQ, neboli WC qdisc. Pro advanced adminy by to chtelo zkusit to reseni od Devika..

__________________

Cyberdyne Systems Terminator model 101

Old Post 19.06.2003 v 21:35
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Dzus
Member

Registrován: 30.01.2003
Příspěvků: 387

Příspěvek č. 42 

No - hmatatelny vysledek ... myslim, ze tahle diskuse udala smer kterym by se mel ubirat kazdy, kdo chce QoS na tranzit nasadit (nutit nikoho nemuzeme a ani nechceme, ze? )
"Advanced admin" muze pouzit QoS-base, tak jak jej pouzivaji na Jarove nebo jeho obdobu a pripadne SFQ v nem nahradit ESFQ s hashtype = src.
Postupy jsou tu myslim v tech nekolika skriptech co se tu objevily dostatecne komentovane a pokud to nebude nekomu jasne, tak se zepta.
Urcite by stalo za to to rozpracovat vic, ale to chce, aby se to rovnou testovalo na tranzitnim spoji. K tomu ja nemam prilezitost a uprimne receno mi i ted chybi motivace, protoze pri nasem trafficu (rozumejte na AP Keiss a jeho 3 klientech ) to ted proste nema vyznam Navic do toho prace, skola .... no znate to ...

__________________

Dzus - Spojovaci.Net (Strasnice)

Old Post 19.06.2003 v 22:32
Dzus je offline   Click Here to See the Profile for Dzus   Find more posts by Dzus   Click here to Send Dzus a Private Message   Click Here to Email Dzus   Visit Dzus's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
JanRovner
Newbie

Registrován: 30.07.2002
Příspěvků: 23

Příspěvek č. 43 

Zdravim,
jsem uplny zacatecnik co se problematiky shapingu na linuxu tyce a tady jsou sami makaci :-)

Potreboval bych poradit nejaky skript, ktery by dokazal vyresit
nasledujici situaci:

Do linux (2.4.19) routeru mam na eth0 pripojenou
512kbps linka, kterou bych chtel rozdelit pro pocitace
s ip adresami A,B,C,D,E na eth1 nasledujicim zpusobem:

1. A dostane minimalne 256kbps, maximalne plnou rychlost
2. B, C dostanou dohromady maximalne 128kbps
3. D, E dostanou co zrovna do plne rychlosti

jeste jednou tedy rychlosti podle IP :

eth0: fyzicka rychlost 5 mbps efektivne, omezena na 512kbps u providera
eth1: fyzicka rychlost 5 mbps efektivne

stroje na wlan1 dostanou

A : 256-max
B,C : 0-128 dohromady
D,E : 0-max

Diky moc za tipy.
Doktor

Old Post 24.06.2003 v 14:42
JanRovner je offline   Click Here to See the Profile for JanRovner   Find more posts by JanRovner   Click here to Send JanRovner a Private Message   Click Here to Email JanRovner   Visit JanRovner's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 3362

Team Member: MOD

Příspěvek č. 44 

__________________

Old Post 29.06.2003 v 18:20
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
JanRovner
Newbie

Registrován: 30.07.2002
Příspěvků: 23

Příspěvek č. 45 

Old Post 29.06.2003 v 21:26
JanRovner je offline   Click Here to See the Profile for JanRovner   Find more posts by JanRovner   Click here to Send JanRovner a Private Message   Click Here to Email JanRovner   Visit JanRovner's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Dzus
Member

Registrován: 30.01.2003
Příspěvků: 387

Příspěvek č. 46 

__________________

Dzus - Spojovaci.Net (Strasnice)

Old Post 30.06.2003 v 12:33
Dzus je offline   Click Here to See the Profile for Dzus   Find more posts by Dzus   Click here to Send Dzus a Private Message   Click Here to Email Dzus   Visit Dzus's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Rakerihoo
Newbie

Registrován: 31.07.2002
Příspěvků: 50

QoS Guru Příspěvek č. 47 

Cirou nahodou jsem sem zase zabrousil a koukam, ze se tu zacinaji resit konecne nejaky veci.

Uz je to nejaky mesic co jsem v CZF na QoS ani nesahl.
1, Ping do inetu se z poslednim QoS_base zlepsil natolik, ze zase muzu parit CS jak za strarych casu
2, Propustnost je naprosto vyborna, takze si to sevelime po CZF 50-100kb/s

No nic mene je na case s tim zase trochu cuknout a zkusit nejaky slozitejsi veci, jako treba radio v CZF via multicasting, lokalni herni servery, nejakej video chat a takovy ty blbosti, znate to.

No a k tomu vsemu je potreba doresit QoS, aby se dalo pouzit globalne v celym CZF. S tim jde ruku v ruce ta nejdulezitejsi vec a to je mereni vysledku. zatim jsem skrypty ladil za pomoci
tc -s -d qdisc show dev ${FACE}
iptraf a sugestivnimu pocitu. Takze nic moc.

Nez se teda vrhnu do dalsiho psani QoS, potreboval bych nastroj, kterym bych mohl udelat statistiky na nekolika routerech. Pruchodnost pres jednotlive tridy v nejakem casovem useku cca dny, na jednotlivych iface, cim vic prehlednych informaci, tim lepe. Pri objemu dat 5Mbit/s to uz neni zadna prdel rict ze to prave ted bezi lepe. Zvlaste z duvodu, ze nikdy neni k dispozici ten spravny trafic.

Nevite tedy o nejakem nastroji, ktery by krasne prehledne mapoval tok pres iface, tridy QoS a dal se nasadit na nekolik dni ?

Deviku, ty grafy na tvoji strance jsi delal jak ?

__________________

RaK

Old Post 13.07.2003 v 21:33
Rakerihoo je offline   Click Here to See the Profile for Rakerihoo   Find more posts by Rakerihoo   Click here to Send Rakerihoo a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Ctirad
Senior Member

Registrován: 27.06.2002
Příspěvků: 1267

Re: QoS Guru Příspěvek č. 48 

Old Post 13.07.2003 v 23:24
Ctirad je offline   Click Here to See the Profile for Ctirad   Find more posts by Ctirad   Click here to Send Ctirad a Private Message   Click Here to Email Ctirad     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 18:45.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz