CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Strojovna > Jaký hardware/switche pro LAN v paneláku?
1234567
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

Post Příspěvek č. 1 

Zdravím,
dejme tomu, že mám panelák s 12 vchody a 10 patry po třech bytech. Asi nemá cenu propojit jen pár lidí ale bylo by dobré, když už, začít od začátku ve "velkém stylu", tak, aby se po roce nemusely vyměňovat huby za switche a pod.
Dejme tomu, že v každém vchodě se připojí 10 lidí a tak bych dal pro každý vchod samostatný switch, umístěný v budce výtahu na střeše. Propojení mezi vchody půjde nejspíš po střeše.
Bylo by asi dobré mít na střeše optický kabel - měděné kabely by se musely jistit proti blesku a podobně.
V každém vchodě by tedy například mohl být
10/100Mbps Switch ES-3116RE 16 portů EDIMAX
Optický modul MO-3104-SC EDIMAX
jenže to má asi jen jeden optický vstup a tady je třeba mít dva. A je to taky hned asi dva až třikrát tak dražší.
(nechci moc šermovat cenama, ale pokud se to sí?uje mědí, tak se náklady na jednoho dostanou asi pod 500Kč a s optikou a tedy dražším switchem+optomoduly+optokabelem to může být i víc jak 1500Kč na jednoho. Rychlost sítě bude stejná.)
Jak zasí?ovat ~120 lidí?

__________________

Old Post 10.09.2002 v 09:48
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

Použití TV rozvodu Příspěvek č. 2 

__________________

Old Post 26.09.2002 v 13:43
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Příspěvek č. 3 

UTp je lepší než koax, ale ten má vetší možnou délku segmentu (myslim až 185m), kdežto utp 100m.
Pro utp hovoří možnost 100Mbit.....koax je možná o něco levnější (ale jenom možná :-)

Já bych do koaxu s vyjímkou řešení nějakýho extra dlouhýho segmentu nešel.....

Pavel

Old Post 26.09.2002 v 15:55
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
skeptik
HF Assistant

Registrován: 05.09.2002
Příspěvků: 586

Re: Použití TV rozvodu Příspěvek č. 4 

Old Post 26.09.2002 v 16:10
skeptik je offline   Click Here to See the Profile for skeptik   Find more posts by skeptik   Click here to Send skeptik a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 5 

A co pouzit kabellovy modemy? Nevim,kolik stoji,ale melo by to byt do 5tis za kus.Download maj asi 50MB,upload asi 20MB,tedy nic moc,ale na spojeni delsich tras by se to hodilo.Asi je na to potreba nejaky specialni server,tak nevim.Jen me to tak napadlo.Myslim,ze nejlepsi bude UTP vedene pod strechou,ale budes muset vrtat a vrtat.Jen pro tvoji informaci; 5-port switch nettox stoji asi 800 bez DPH,8-port asi 1200, tak abys to nekupoval drazsi. Lepsi mas 2 5-portovy,protoze ten druhy muze byt treba v patem patre a nemusis tahat tolik dlouhych kabelu. Chtelo by to ale ty switche spojit pateri 1000MB,aby to vydrzelo dlouho .Pro 120 lidi neni 100MB na tahani souboru dost

Old Post 26.09.2002 v 19:06
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

sit Příspěvek č. 6 

switch pro barak je nejlepsi dat doprostred uzivatelu, takze zadna strecha, ale stred baraku, nebo klidne 2 switche na barak - pri dnesnich cenach 8 portovych switchu a poctu lidi vic jak 7 na barak se to vyplati. Pak to propojit vodorovne v baraku klidne metalikou, ale je tu urcite riziko zniceni, nicmene pri vodorovne kabelazi pri prasknuti blesku se dot oho indukuje mnohem mene nez na kolmych linkach.UTP na switchi muze byt max. 140metru, kdyz pouzijes kabely se svarovanymi dvojicemi 350MHz treba Belden tak to pujde v pohode. Tu vodorovnou linku tahnout vzdy od baraku do baraku tam do toho switche a dal z dalsiho portu. Izolace na port bude aspon 2500V takze 5kV by to melo bydrzet. Dlouhe segmenty koaxem maji napeti treba i 100 voltu takze je to i nebezpecny - to je napeti pouze indukovane na takove delce kabelu.

Dela se i tzv. HomePNA (www.homepna.org) coz je karta do kompu co umi 10mbit a na kroucene dvojlince telefonni tridy 3, a s libovolnou topologii, delka kabelu treba i 600 metru. Jede to ve vicestavove modulaci, takze mensi frekvence, netreba impedancne zakoncovat. Musel by se jeden pocitac v takovem segmentu (dum) vyhradit na bridge, nebo HomePNA bridge koupit (to maji mozna nejaky wirelessovy APcka. Da se to i pouzit na telefonni linky, nekope se to s telefonem ani ADSL - jede to mezi 5.5MHz a 9MHz. Akorat by se musel asi dat nejaky filtr/hub dole do skrinky (rozumejte spojil by ucastnicke telef. pripojky v pasmu >5MHz). Pro nizsi frekvence by zustal pruchozi.

Proste zjistit si kde je svod ze strechy hromosvodu, delat to na druhe strane baraku co nejdal od toho (mensi indukovane napeti). Kdyz praskne do baraku fakt silne tak toho asi cast odejde, ale aspon to nikoho nezabije. Daji se koupit prepetovy ochrany na ethernet, nebo pouzit STP a uzemnit, aspon pro ty dlouhy spoje.

A nebo pockat az dokopeme minironju, ktera by mela umet 100mbit fullduplex transparentne a dat to za okno. Cena by nam snad nemela vyjit draz nez cena jednoho toho fiber konvetoru. Pracujeme na tom.

Jo a ty switche si kup nejaky co umej ten fullduplex, kdyz je zretezis, tak mezi nima to jde fulldupelxem coz ti zvetsi propustnost a snizi latenci. A taky jsou chytry switche co na layer 2OSI umi nejak prerozdelovat kapacitu linek a hloupy ktery jeddou jako FIFO.

Nebo to muzes propojit mikrovlnama.



Old Post 26.09.2002 v 23:09
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

a jeste Příspěvek č. 7 

te chci odradit od te metaliky na strese, myslel jsem ty vodorovny segmenty samozrejme nekde dole v baraku. A pro tvoji predstavu, byl jsem na bridage u kamose na ministerstvu zemedelstvi, sitovali jsme asi 24 kancelari. Delali jsme to asi 3 tydny tedy 5 dnu, v 5 lidech, krytky na steny, asi 70 pocitacu. Switche 24 portove 100mbit. Nejvic casu bralo to srani s krytkama na zed, ale zase byly to kancly tak to nejak vypadalo.

Je to desne namahavy, zasitovat tolik panelaku a bytu bude dost fuska, rozhodne se s tema ,lidma domluv at to nedelas sam, kabelu to taky sezere 3 prde*** , najdi si misto kudy protahnout kabel mezi patrama at to netahas sem a tam. Pripadne to osul, v 1 UTP kabelu jsou 4 pary, 100ka chce jen 2 takze to muzes jednim UTP kabelem natahnout pro 2 byty, na patre to naletujes tomu se nic nestane.

Predem si spocitej ceny reseni pro ruzne topologie a ruzne pocty switchu a zoptimalizuj predem. Doporucuji pomer cena/vykon bude asi nejlepsi u 8 portovych (1 uplink, 7 pripojenych), druhy switch v baraku 1 uplink na predchozi switch, 1 na vedlejsi barak, pripadne dalsi na dalsi vedlejsi barak (zbyvaji ti 4 porty).

Switche se umi dopluvit kdyz mas myslim redundantni nejaky link tak se to neposere jako u HUBu a kdyz jeden tenhle link klekne druhy jede. Muze ss tim delat kruhy treba mit horni a dolni vertikalni spojeni baraku a 2 switche na barak spojene mezi sebou i mezi vedlejsimi baraky. Takova ctvercova sit.

Jo a ty switche at umej aspon 128 ci lepe 512 ARP adres.

Old Post 26.09.2002 v 23:23
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alprop
Moderator

Registrován: 13.05.2002
Příspěvků: 114

Re: sit Příspěvek č. 8 

Old Post 27.09.2002 v 07:09
alprop je offline   Click Here to See the Profile for alprop   Find more posts by alprop   Click here to Send alprop a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
ladik
Newbie

Registrován: 05.09.2002
Příspěvků: 20

internet po TKR a STA Příspěvek č. 9 

Old Post 27.09.2002 v 07:41
ladik je offline   Click Here to See the Profile for ladik   Find more posts by ladik   Click here to Send ladik a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
inzenyr
Senior Member

Registrován: 21.06.2002
Příspěvků: 620

Příspěvek č. 10 

Old Post 27.09.2002 v 08:05
inzenyr je offline   Click Here to See the Profile for inzenyr   Find more posts by inzenyr   Click here to Send inzenyr a Private Message     Visit inzenyr's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Droopi
Junior Member

Registrován: 23.07.2002
Příspěvků: 235

Příspěvek č. 11 

jo, inzyner ma naprostou pravdu. Taky jsem kdysi neco podobnyho delal a to v malym panelacku - 16 bytu, a zapomen na nejakou vdecnost od lidi a nedej boze at je pruser ...... to reseni s firmou je sice drazsi, ale za ty problemy to pak nestoji....

Old Post 27.09.2002 v 10:14
Droopi je offline   Click Here to See the Profile for Droopi   Find more posts by Droopi   Click here to Send Droopi a Private Message   Click Here to Email Droopi     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
simandl
Dealer s cizími osobními daty
zástupce 10.33


Registrován: 15.07.2002
Příspěvků: 1219

Příspěvek č. 12 

Moc děkuju za linky a názory. Já si to nebezpečí "uvázání se" uvědomuju a s klukama jsme o tom dost mluvili.
Je třeba od začátku říct, že se každý musí starat především o to, jak pomoct a ne naopak.
Je to obecně problém i czfree protože pokud někdo zprovozní retranslační stanici a nebo AP a pak se odstěhuje, tak bude mít na svědomí chvilkový (potenciální) výpadek spousty lidí, pokud nesežene za sebe nástupce a bod se zruší.
Já bych takovou situaci nazval spíš chybou těch lidí, co jsou závislí. A pokud se komunitě dostatečně předem oznámí, že něco bude jinak, tak je všechno v pořádku a nikdo nikomu nic nemůže vyčítat.
O organizaci zasí?ování paneláku zatím není rozhodnuto ale jestli půjdeme cestou svépomoce (nejmenší náklady), tak budu prosazovat aby ve stanovách na předním místě stálo, že systémová podpora je věcí každého člena sítě. Vše až ke switchi by bylo na triko jednotlivých členů. Switch by byl na triko lidí, co na něm visí. No a největší problém bude s routerem/firewallem a anténou nebo propojením. Ale to se ještě uvidí. Zrovna tenhle problém by totiž mohl převzít ISP.

2 lada: Nemohl bys, prosím, vysvětlit stěžejní vlastnosti switchů a uvést i příklady reálných switchů. I pro ostatní. Já jsem na to koukal a kromě rychlosti je asi důležitá pamět na MAC adresy (je to asi ten počet ARP adres) o fullduplexu a přerozdělování kapacity linek nevím vůbec nic.

__________________

Old Post 27.09.2002 v 15:57
simandl je offline   Click Here to See the Profile for simandl   Find more posts by simandl   Click here to Send simandl a Private Message   Click Here to Email simandl   Visit simandl's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 13 

Old Post 27.09.2002 v 16:40
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

Příspěvek č. 14 

No nechci bejt rejpavej, ale 1k mac adres teda moc neni. MDI je port urcenej k propojeni s dalsim hub/switchem. Dela se ve dvou variantach MDI a MDX, jeden je primej a druhej krizenej.


Ja bych doporucil reseni dat do jednoho baraku cca uprostred switch gb s 100mbit portama a gb portem na router atp. a pomoci toho pak pripojit jednotlive domy optikou. Spise ale co 50lidi to jeden optickej kabl, rozhodne ne min, se to zbytecne prodrazi. Pak nasledne FX konvertory a do baraku dat 100 mbit hub (predpokladam 20lidi). Tyto pak umele zapnout na 10mbit.

Tohle reseni mam odzkousene a ma jednu podstatnou vyhodu. Z pocatku nejsou pripojeni vsichni, tudiz 10mbit koncova kapacita staci a 100mFX taky. Jakmile se pripoji valna vetsina, tak pote se da rozumneji upgradovat.
Obecne se da ale rici ze 120 lidi na 100mbit pateri s GB centralnim switchem jeden na inet docela v pohode.
V akademicke siti jsme meli takhle spojeno 400 lidi a nebylo to spatne. (ted mame pater uz gb a je to o neco lepsi, ale v pomeru k cene mi to prijde zbytecne)

Hlavne je dulezite aby ten centralni switch mel GB sbernici, to dela extremne moc. Doporucuji alespon pro tuhle komponentu se poohlednout po nejake kvalitnejsi znacce. Rozhodne ne Edimax aspol. Docela levne vychazi Netgear pricemz jsou to OEM verze docela zname znacky.

Old Post 27.09.2002 v 17:47
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
highlander
Senior Member

Registrován: 05.08.2002
Příspěvků: 898

Příspěvek č. 15 

Jestli se mi nějaký řešení líbí, tak je to to, který dělají v Písku.
Kabely netahají po střechách, ale tunelem pro inzenyrsky sitě.

Old Post 27.09.2002 v 17:55
highlander je offline   Click Here to See the Profile for highlander   Find more posts by highlander   Click here to Send highlander a Private Message   Click Here to Email highlander     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
petrik
Senior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 1267

Příspěvek č. 16 

Old Post 27.09.2002 v 19:05
petrik je offline   Click Here to See the Profile for petrik   Find more posts by petrik   Click here to Send petrik a Private Message   Click Here to Email petrik   Visit petrik's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 13:28.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234567  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz