CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Strojovna > Jaký hardware/switche pro LAN v paneláku?
1234567
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

Příspěvek č. 17 

Kdyz pripojis koncove uzly 10mbit pricemz pater je 100/1000 tak tim vyhodne rozlozis zatez. Nestane se ti to, ze jeden clovek zahlti celou podcast site. Pricemz 10mbit vedoucich do 100mbit sbernice je plne dostacujicich, jelikoz docilis true 10mbit na port.
Jinymi slovy pri plne zatezi se ti sleze 10portu na jeden uplink. Vzhledem k prumerne zatezi na ethernetu pri "spicce", ktera je tak 60-75% se ti efektivne posklada 20-30 lidi na nodu solidni rychlosti. Zapoctu-li rezii tak to vychazi na nejakych true 4mbit per person
Pokud by jsi dal 100mbit na koncaka a uplink mel taky 100mbit, tak se ti dost casto stane ze sice jeden koncak bude rychlej, ale zbytek si ani neskrtne ... Bohuzel je to dost casty jev ....

Kdyby jsi dal vsude 100mbit tak by jsi to musel resit na urovni managementu, ci inteligentnich routeru, coz je administrativne narocne reseni. Navic 10mbit na konci ma jeste jednu vyhodu. Pokud 1mil vybavis 10/100 zarizenim, muzes tak vybrane "zakazniky" uprednostnit a muzes si tim taky dovolit dat nejaky server na koncovy bod a porad to bude jeste efektivne funkcni v ramci cele site.

K edimaxum, delal jsem prilis dlouho v jedne nejmenovane firme kde pracujes ty a v jeji dcerinne firmicce kterou vlastni stejny pan Ing., sitare a mam na triku docela dost z tech vetsich zakazek zejmena nad 200pocu. Nejmenovany pan Ing. nas vzdy nutil nasazovat edimaxy. Bohuzel vetsina zakazniku tech vetsich siti je nekolikrat vyreklamovala, nebo si pak nasla jineho dodavatele ktery dodal lepsi zbozi, zejmena co do kvality a propustnosti site. Edimax je dobrej do male kancelare, ale nehodi se pro vetsi site. Ma bohuzel hrozne slabe vnitrni sbernice a switche nemaji efektivne realizovane metody pri zahlceni, ktere jsou pro vetsi site nezbytne ...

Mezi barakama doporucuju taky metaliku a pak 1gb portovej hlavni switch. Tady ale trochu pokulhava max. vzdalenost, coz muze byt problem, navic se neda vyuzit strech ci jinych sachet kde vede elektrina. Ten kabel musi pri tyhle rychlosti byt polozenej alespon 1m od jakychkoliv vysokonapetovych dratu. (220V/50Hz a vysse). Taky bacha na vytahove systemy. Sice o tom norma tusim primo nemluvi, ale dost casto ridici systemy a motory produkuji takovy sum, ktery pri "hranicnich" vzdalenostech metaliky vadi ...

Blby je, ze bez poradnyho analyzatoru se to tezko odchytava, proto je lepsi prevence ....

Old Post 27.09.2002 v 20:15
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

1gbit Příspěvek č. 18 

nekde jsem cetl ze pokud chces pouzit 1 gbit na CAT 5 cable tak bys ho mel zmerit - kvuli kvalite, atak. Muzes pouzit ty kvalitnesjsi svarovany kabely ktery by mely byt ok. Vzdalenost do 100 metru by mela fungovat pokud tam nebude ruseni.

Old Post 27.09.2002 v 22:05
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

switch Příspěvek č. 19 

Old Post 27.09.2002 v 22:58
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

priklad Příspěvek č. 20 

Old Post 27.09.2002 v 23:07
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

3com Příspěvek č. 21 

Old Post 27.09.2002 v 23:10
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

blokovani portu Příspěvek č. 22 

Full-rate nonblocking switching on all Ethernet ports; full-/half-duplex autosensing and flow control; 802.1Q VLAN support; 802.1p and multilayer traffic prioritization; Layer 3 switching supports IP unicast rout-ing, RIP/RIP2, ARP, ICMP, CIDR, UDP Helper; IP multinetting; access control lists 3Com Switch 4060 High-availability Gigabit Ethernet switching for the network core 3C17709 1000BASE-T, 1000BASE-SX, 1000BASE-LX Optional Part High-Speed Network Product Name Number Ports Modules Features Management Page 3Com Network Supervisor, 3Com Integration Kit for HP OpenView 10-14 6 autosensing 10/100/1000 Ethernet, 12 1000BASE-SX; 6 GBIC ports, 1 expansion slot

takze je to 802.1p - traffic prioritization. ale tohle je z Switche 3com 4060 - overkill.Nicmene vis uz co hledat






Old Post 27.09.2002 v 23:12
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

dalsi ukazka Příspěvek č. 23 

tenhle asi nema prioritizaci a ekvalizaci prideleni

3Com � SuperStack � 3 Baseline 10/100 Switches

" 802.3x congestion control helps avoid packet loss and improve performance under heavy load conditions

-- takze to umi ty magicke pakety kterymi sdeluje druhe strane portu, ze uz od ni nemuze dal prijimat.

" Wire-speed performance eliminates packet loss and reduces network bottlenecks

-- asi to ma interne krizovy prepinac stihajici vsechno vsude bez zadrhavani.

Ethernet Switching Store-and-forward, full-/half-duplex autosensing, Features 802.3x flow control

-- nema prioritizace - vse odesila v takovem poradi v jakem to dostal. asi pro kazdou cilovou stanici (port) zvlast

Old Post 27.09.2002 v 23:16
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

dalsi ukazka - office rada Příspěvek č. 24 

3Com � OfficeConnect � Switches

" Autonegotiating full- and half-duplex operation automatically doubles the transmission throughput (to 20 Mbps or 200 Mbps) when ports are con-nected to other autonegotiating devices or ports

--fullduplex

" The unmanaged plug-and-play switches work right out of the box with no configuration and no management software required for quick, easy connection to new or existing 10 or 100 Mbps users or services

-- mj. tim rikaji ze to nema asi management interface ani layer3 capabilities 0neni to urcite router.

" Priority queuing provides improved performance for time-sensitive network applications such as voice and video

-- prioritizace paketu

" Auto MDI/MDIX on every port (OfficeConnect Dual Speed Switch Plus) sup-ports fast, easy network connectivity using any twisted-pair Ethernet cable

-- timhle rikaji, ze kazdy port muze byt navesen na dalsi swicth/hierarchii switchu, tedy ne jen jedna arp adresa na port.

Ethernet Switching Store-and-forward; full-/half-duplex autosensing; 802.1p and Features 802.1Q support

-- prioritizace 802** jak je uz jednou vyjmenovana nahore

- a ma to jen 11 wattu. Prehrivani switchu je take na poradu dne, vetsina techle vetsich 24 portovych co jsem videl do racku mela ventilatorek - kdysi to byly hiend switche dneska je vetsi integrace ale hrat to bude stejne a uchladit se tomusi i j te krabici, nesmi to zmrznout, nemela by tam kondenzovat vlhkost (to ti zpusobi ze prach usazeny na pcb casem zacne byt vodivy a zacne to kravit).

Old Post 27.09.2002 v 23:22
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

Příspěvek č. 25 

Fiju, tak to bylo solidni pojednani, ktere updatovalo i moje informace ...
K tem switchum, oni by mely umet signalizaci ze uz jsou pretizeny ze neprijimaj, nebo taky muzou umet metodu predavani (tusim cat thru, nebo tak nejak, takhle z hlavy nevim), pri ktere nebufferuje celej paket ale analyzuje jen hlavicku a hned to posle. Sice to snizi kapanek vykon, ale pomuze to v prvni vlne proti zatezi, az pak aplikovat neprijimani. Pokud je ta sit optimalne balancovana, tak tahle metoda pozere 99% krizi a obstoji celkem solidne.

Jeste bych dodal k tomu spanning tree, ze v takovemhle rozvodu by se dalo obejit bez redudantni verze, jen s klasickou byt dynamickou ale half verzi.

Ty prepetovky a pripadne zalohovani bych resil jen na urovni patere. Davat to na kazdej koncovej port se celkem prodrazi. Navic pokud vypadne rekneme 20lidi, tak to neni zas takova traga ...

Rozhodne ale dat to nekam do nejakeho spolecneho prostoru. Pouzit nejake zakonceni stupacky. Osobne bych to teda do panelaku treba na chodbu vsem na oci nedal. Uz jsem videl par takovejhle vykradenejch beden. Nejlip to asi dat na pudu, on ji ma i klasickej panelak, takze no problem. Sice se prijde o tu vyhodu, ze se tam muze kazdej mrknout, ale zase to nikdo necorne ...

Vzhledem k tomu, ze v sitovani uz ted nedelam, tak nevim presne momentalni znacky/ceny.

Ale asi bych doporucil na paterni dat 3com manageable. Dela se verze co ma 6zasuvnych slotu a do tech se daji dat volitelne FX karty. Zvlada jak GB tak 100vku. Ma dostatecnou pamet a perfektni sirku sbernice. Pak i takove nejake ficury jako backbone veci aspol.

No a na baraky pak switche nejakej netgear, pripadne jeste jednu znacku na N, ktera ma 1slot na FX modul a nemuzu si na ni vzpomenout ))

Pak jeste spatny reseni neni intelacky. Maj docela solidni ceny a i ty nejlevnejsi rady switchu podporuji vse co je treba a maji navic ficuru, ze jdou propojit dva switche (nebo i poc) vice kabelama a tim se kapacita sysli ...

Ono by to asi pri realizaci nad to chtelo sednout a udelat poradnej navrh ....


Tak jo, myslim ze je v tomhle threadu takovejch informaci, ze by se z toho jeden ..... poucil ))))))

Dotaz na lada: nemas k tomu full spanning tree nejake vetsi info. Zajimalo by me, jak se urci ktera linka je zalozni a ktera ne. Predpokladam ze to umi jen manaegable, coz je naprd, protoze sou o dost drazsi ...

Old Post 28.09.2002 v 03:37
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
jbohac
Team Leader

Registrován: 16.05.2002
Příspěvků: 329

Příspěvek č. 26 

mam takovej zlepsovaci navrh ;-)

100% je blbost setrit na kabelazi. S tou je nejvic prace a predelavat ji za rok protoze sem nekam nenatah o drat vic je pakarna.

Ale... prijde mi ze do zacatku kupovat nejaky znackovy Gb switche je trosku zbytecny. Prece se ted muze koupit smejd za par stovek, a az to za rok/dva prestane stacit, tak se to vyhodi a koupi se novej. A za pulku ceny co by stal dneska...
Ceny takovejhle veci dou prece silene dolu, ne?

Old Post 28.09.2002 v 20:04
jbohac je offline   Click Here to See the Profile for jbohac   Find more posts by jbohac     Click Here to Email jbohac   Visit jbohac's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
alp
Junior Member

Registrován: 11.06.2002
Příspěvků: 153

Příspěvek č. 27 

No ono urcite koupit na posledni mili nejaky levny, ale presto kvalitni. Presto na pater neco poradnyho. Ono je vzdycky dost naprd, kdyz to clovek postavi a pak to cely zacne zuchat na tom, ze jsem spatne dimenzoval pater. To se pak teprv pozna hnev koncaku.

K tem cenam, je pravda, ze ceny jdou dolu, nadruhou stranu pred dvema lety stal kvalitni switch od 3comu 22tis, tes stoji 19,5. To neni zas tak moc. Ten pokrok jde spis smerem k novym opto technologiim, takze to vyjde temer na stejno a ty ceny nepujdou nejak extreme dolu .... Samozrejme da se pocitat tak 10% rocne, ale zase na druhou stranu kolik to za ten rok udela prace a navic dozivotni zaruka taky trebas neni od veci ....

Old Post 28.09.2002 v 20:11
alp je offline   Click Here to See the Profile for alp   Find more posts by alp   Click here to Send alp a Private Message     Visit alp's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

optimum Příspěvek č. 28 

k neprijimani paketu: ten switch umi automaticky pri zaplnovani bufferu signaizovat stanici, ze uz nema vysilat. Je to jedna z tech 802.3* norem (popsano v tom buyers guide od 3com). Je to standard, takze by se to nemelo od stanice zahltit, ani od uplinku tim MD?

Prepetovky: podle velikosti vertikalniho segmentu a vzdalenosti od hromosvodu a rizikovosti ze praskne blesk - podle umisteni je treba si to sam zvazit. Paradoxne horizontalni linky jsou mene nachylne nez vertikalni, ale stoji za to ty switche v rade proti sobe pojistiti tou ochranou, kdyztak to sejme jeden switch no a ne vsechny.

S tim vykradanim, jo je to problem, a rozhodne jeste nepopisovat ktera kontrolka vede do kteryho bytu to je pro bytare tip ;-) Ja bych ale switch dal doprostred uzivatelu/baraku, kvuli delce kabelu. Na polovicnim kabelu se naindukuje polovicni napeti. Vsechny karty i switche sice maji trafka ktere takovych 5kV muzou spickove vydrzet, ale proc nesnizit napeti na polovinu. A cenu kabelu taky.

Kdyz to budes instalovat na chodbu, rozhodne ne na podlahu, ale nahoru tesne ke stropu! Proc? protoze dobejvat se kladivem do bedny na strope je docela vic problematicky. Zlodej se rozhoduje podle pomeru slozitosti ukradeni a ceny zarizeni, pokud to nejni zrovna uplnej debil s kladivem. Bednu co nejmocnejsi, pripadne zalepit celo switche aby nebylo videt model, ale jenom ledky. Musel by to videt profik ci mit tip aby si to vyhlid. Velka bedna se vyplati i k malemu stolnimu switchi za 1000, protoze kdyz to date na chodbu jen tak tak debil to ukradne a proda za 200 v bazaru, zatimco jste bez switche je to vetsi skoda.

Pater: cetl jsem asi 2 hodiny buyer's guide od 3comu, maji tam nejaky 6xFX reseni gigabit, tim by se pripadne daly ty baraky pospojovat, tahnout fiber a v jednom baraku dat do zamceny mistnosti se zamcenou krabici tenhle router, ale je to jeden z nejnovejsich modelu, takze bude dost $$$$. Ale bylo by to rozhodne bezpecny a navic tyhle nejnovejsi modely co maji tusim 48Gbps ci 24Gbps agregatni switchovatelnou kapacitu (vevnitr krizovy prepinace s touhle propustnosti) maji i zalohu kdyby cast toho switching fabricu chcipla. Vydrzi proste hodne let a s touhle rychlosti je to dobra investice, zalezi vsak na pomeru cena/vykon a cene na jednoho koncoveho uzivatele rozpocitane z celkove ceny.

K tomu spanning tree: 3com tam maji jeste nejaky fast spanning tree, nevim co to je, ale spannig tree podle me sam nezajisti indikaci dualni linky pro rozlozeni zateze, takze se bud bude furt alternovat port kterym se to k cilove stanici posila, nebo se vybere jeden (pripad dvou paralelnich spoju). Muselo by se to zjistit, je to IEEE 802.1d standard a linux to ma v nejakym zdrojaku jako bridge.c nebo tak - je to tam.

Baraky by se mely stavet s infrastrukturou a kabelazi pro poc. site - ta kabelaz by mela vydrzet tak 10-20 let, takze na tom nesetrit, vymyslet optimalni model. Switche se daji vzdycky koupit levnejsi, novejsi, ale kabelaz uz nepredelas. Takze treba kabelaz mezi budovama na tu pater bych urcite delal z tech drazsich ale kvalitnich svarovanych kabelu, protoze maji zaruceny 350MHz na asi 100metru, takze 140 metru z toho dostanes, ale hlavni je, ze ty dratky jsou porad stejne daleko od sebe, takze stala impedance, mensi rozostreni hran symbolu, mensi chybovost. A cena tohodle kabelu se rozpocita do poctu lidi v baraku. V baraku uz normalni cat. 5.

Nejlepsi by asi bylo presvedcit majitele baraku, aby prispel na kabelaz, to se hodi vzdycky, treba i pro telefony, proste do kazdyho bytu dimenzovat jeden kabel. Ono totiz treba takovych 10 az 20 kabelu uz pres patro musi byt tazeno pruchodkou, pokud to pujde pres podlahu - stavebni upravy atak. A kdyz se treba potahnou kably svetlikem, tak zase nebudou v krytce a nejaky krysy to rozkousou a za par let to bude v *****

Asi by to chtelo nacrtnout vice variant. Rozlozit do projektu natahani kabelu a zasitovani switchema. Aby bylo jasny, co kdo plati, co kdyz se posere neni ci je vec dalsich lidi. Domluvit se, jestli si uzivatel plati metr kabelaze sam, nebo se vsichni slozi na klubo dohromady a rozpocte se to rovnym dilem.

Muzes totiz kdyz uz budou kabely a krabice dat jaky chces switch treba ten nejaky starsi 3com co byl novy pred par lety ma ten 100 MD? port a treba 24 portu 10mbit /fullduplex a mas to levnejsi reseni podle alpa, zarucenych aspon tech 10mbit. Na centralni jednotky mezi baraky musis davat neco co ma zarucenou agregatni prenosovku aby to pri nejhorsim pripade prolezlo.

Ty 3comy se daji stackovat tak, ne ze je propojis nejakym linkem treba 100mbit, ale maji vzadu konektor paralelni ktery kdyz to propojis s dalsim switchem tak zvedne tu agregatni propustnost a zase neni nikde uzky hrdlo. Ale to se musi rozhodnout podle poctu portu a cenach co lidi vlastne chteji a za co si pripadne priplati.

taky pocitej zdali budes chtit zalohovat upskou cast ty trasy, nebo pripadne centralni switch podle toho jak to udelas. To muze byt nutny kdyz nekde porad vypadava proud ale v baraku vedle ne. Taky muzes udelat tu horizontalni propojeni switchu takhle
A---------------C--------D--------E
A------B--------C-----------------E

proste tak aby pri vypadku napajeni jednoho switche to slo pres nej kolem dratem. Akorat potrebujes 2x tolik dratu na tu pater coz te nezabije.
Nebo fiberu. To me jen tak napadlo. Mozna je to blbost.








Old Post 28.09.2002 v 22:52
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

draty Příspěvek č. 29 

jeste me napadlo k tomu presvedcovani majitele, aby zafinancoval ty kabely ktery nepujdou k lidem co si je sami zaplati, ze by to pak byl jeho majetek a mohl to bud prodat kdyz se nekdo rozhodne ze to chce (neco to prece majitele stalo) ci pronajmout jako nejaky koruny k uctu za byt.

Old Post 28.09.2002 v 22:56
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

netgear Příspěvek č. 30 

Old Post 28.09.2002 v 23:31
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

port trunking Příspěvek č. 31 

jestli sis toho nevsim , ma ten model jeden i port trunking, coz zrejme bude ze to muze jet paralelne dva switche spojeny dvema kablama - ale mozna uplne kecam! To bychtelo zjistit.

Old Post 28.09.2002 v 23:33
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
lada
Team Leader

Registrován: 08.05.2002
Příspěvků: 2856

Team Member: MOD

Edimax Příspěvek č. 32 

Old Post 28.09.2002 v 23:54
lada je offline   Click Here to See the Profile for lada   Find more posts by lada   Click here to Send lada a Private Message     Visit lada's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 20:13.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
1234567  
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz