S touhle kombinaci vyzarenej vykon urcite prekracujes
ta karta od Linksys ma 15 dBm, utlum kabelu pokud je to nejakej kvalitni (H1000 apod.) je tak tak 3 db i s konektorama
v pripade RG58cu tak 8-9db
takze
u kvalitniho kabelu
EIRP=15-3+24=36dbm (4W vyzareneho vykonu oproti 100mW povolenym)
u RG58
EIRP=15-9+24=30dbm
Takze vyzarenej vykon prekracujes urcite, jedine ze bys snizil vykon karty ale nejsem si jistej ze to WMP11 umi.
Já bych jenom dodal, že by bylo dobré rozlišovat výkon a hustotu výkonu. To, co zajímá ČTU je hustota výkonu, nikoliv výkon (ten se pochopitelně z různou anténou nemění).
Jeste lepsi oznaceni mi pripada "vykon na prostory uhel" = W/grad .Hustota vykonu (W/m na 3) totiz ubyva s druhou mocninou vzdalenosti od zdroje, jak vsichni vime.
A jak je tedy definovana ta licence? Jako hustota vykonu nebo vykon
na uhel? A proc se tedy vsichni bavi o limitu 20dB (100mW), kdyz by
zaviselo na vyzarovacim uhlu?
Ten vyzarovaci uhel je u anten schovanej v udaji o zisku. Kdyz ma antena zisk treba 24dB,znamena to,ze tento maximalni zisk ma jenom v jednom smeru (treba 16 stupnu). Jak se prepocitava dB na vykon moc nevim,je to log(W/Wr),kde Wr ne nejaky referencni vykon,ktery neznam.
Je to tak ze cim je vetsi zisk tim je uzsi vyzarovaci uhel.
Ten zisk anteny je udavanej v dBi (ev. dBd) je to zisk oproti izotropnimu zarici (dBd je oproti dipolu dBi=dBd+2.15db), kterej vysila do 360 stupnu v obou rovinach. Zisk anteny je zpusobenej tim ze stlacis ten vyzarenej vykon do jednoho smeru.
Zisk treba sita se odviji od velikosti te parabolicke site, takze vsechny sita o stejne velke plose budou mit priblizne stejnej zisk a stejny vyzarovaci uhel. Bude se to lisit jen o nejaky dB podle toho jak je to kvalitne provedeno a jake efektivnosti ozareni se povedlo dosahnout.
Cim je antena smerovejsi tim ma i vetsi zisk.
Ma takovej dotazek. Kdyz bych mel antenu s 34 db a mezi kartou a antenou nejaky tlumici prvek, predpokladam, ze se me snizi vysilaci vykon...
Ale jak je to s prijimanim? Cim vic db antena umi, tim lip i "chyta"? Jde udelat tedy nejaky tlumici zarizeni, ktere by vysilalo v ramci 20 db a chytalo treba 40 db?
Pokud je ten muj dotaz uplna blbost tak odpustte, fakt tomu vubec nerozumim :-)
Jak muze smerovost a zisk znamenat totez? Kdyz budu mit malinkatou vsesmerovku (10cm), tezko bude mit stejny zisk jako 5 metrova antena slozena s nekolika techto malejch antenek tak,aby mela pesne stejne smerove vlastnosti. Ta vetsi proste pochyta vice signalu ze vzduchu,protoze je vetsi a bude mit vetsi vysilaci "ucinnost"