AHOJ! Mám tady menší síť tak 20 lidiček. V síti mám dvě AP, nikde nic neroutuje, všechno jede v módu bridge. To znamená, že mám jenom jeden jedniný rozsah IP adres. Chci pořídit nějakou novou bránu. Tzn. zařízení které bude routovat, všechny adresy z mé vnitřní sítě překládat na port WAN. Nejsem odborník, ale myslím, že říkám pravdu, když tvrdím, že právě toto zařízení musí mít největší HW výkon ze všech v síti použitých. Abych shrnul, co po té bráně požaduji.
1. routovat cca 20 klientských PC na jednu linku (kapacita hlavní přípojky je řekněme 3Mb/3Mb)
2. omezit maximální rychlost dle IP i MAC adresy
3. monitoring přenesených dat z/do internetu s ukládáním (archiv aspoň 2 měsíce)
4. uplatňovat něco jako FUP (pokud někdo stáhne za den/týden/měsíc x GB upraví se do konce toho období maximální rychlost)
5. nějaká ta priorizace (dát přednost ip telefonii)
A teď jde o to, jak to udělat. Mám tady starý notebook - celeron 800 cca 320MB RAM. Má ale jenom jednu síťovou PCMCIA kartu. Myslíte, že by to šlo použít? Pokud ano, zkuste mi doporučit nějaký software - nejlépe zdarma. Každopádně bych tuto možnost (NTB jinak leží ladem) chtěl alespoň vyzkoušet.
A nebo bych raději udělal nějaké krabičkové řešení. Jaká HW krabička by zvládla moje požadavky? Jaký je asi potřeba silný procesor a paměť?
mikrotik je sice linux ale příkazovýho řádku se ani nedotkne takže vůbec se nemusí starat o nic a navíc už je v krabičkový verzi, stačí jenom zapnout a nastavit což by mu vyhovovalo daleko víc.
Pouzij TROSCu stolni.
Notebook se na takove veci moc nehodi. Prehriva se to, ma to malou zivotnost a kdyz neco odejde, neda se to rychle opravit.
Tip: Dobre vyladena 486ka uroutuje v pohode 10Mbit/s. Prictu-li monitoring, porad mi vychazi, ze bude stacit cokoli, co nekde vyhrabes, ovsem se 2 sitovkami.
copak sem řek že nemá CLI? jenom sem říkal, že se ho nemusí ani dotknout a ani se starat. To že ti nefunguje dynamický routování je jenom tvoje věc, nám tu chodí. A po instalaci... nenene... po zakoupení routerboardu to chodí taky všechno.
ve většim měřítku? a co jiný sítě, koukni na cznet, jede téměř celá na mikroticích takže bych radši pomlčel. To že se ti mikrotik nelíbí je tvoje věc. Taky sice máme debiana na shaping ale jestli o tom nic neví tak mu bude trvat půl roku než to zprovozní tak aby mohl ve finále stejně klikat přez třeba web.