Pro CZ_Vilda, cipis a další: je to fajn, vést tady matfyzáckou diskuzi o abstraktních problémech typu "nelze říct kde je střed".
Ale tady je to docela mimo mísu, ne? Schválně Vildo, řekni mi kdy se za celou dobu existence stalo, že ses díval na dvě nepropojené sítě a váhal která z nich je pravá CZFree
Ano, už slyším argument "co když se rozpojí VPN nebo spoj". Ale to mi přijde docela vtipný Protože by bylo docela divný, kdyby dlouholetý cloud najednou ze vteřiny na vteřinu ztratil právo hlasovat. Proto by bylo dobré v takových případech počítat s týdenní nebo měsíční rezervou.
Každopádně, jak vypíchnul Danny, se už léta v Ústavě píše že kdo chce být CZFree, musí být připojen do zbytku. Takže je podle mě celá tahle diskuze docela zbytečná.
Myslím že nebyla pochopena příčina sporu, já mám za to, že se tu řešilo něco jiného, než jestli je střed tu nebo támhle a jestli víc czfree je ten větší nebo menší kus. Osobně považuju czfree víc za myšlenku než jednu konkrétní síť, proto nevidím důvod, proč by někdo na maloměstě nemohl říkat svojí síti czfree, pokud splňuje ochotu k propojování a koordinovaný rozsah CZfree. Ono to asi někomu přijde podivné, ale jsou místa, kde se prostě přímým spojem s žádným jiným nodem nepropojíte, i když si to přejete. A VPN prostě nemá stejné vlastnosti jako nativní linky a pokud se nepletu, v ústavě není ani slovo o nutnosti být připojen k většímu koláči. Bývaly doby, kdy prostě VPNky bylo problém sehnat a byly spíše pro privilegované se známostmi, protože především pražáci přece nebudou dotovat ze svého placeného internetu někomu czfree. Dneska už je situace výrazně lepší, stejně ale není VPN stejná jako lokální rychlé spoje a pořád to je placené někým za internet. Takže jestli se někdo cítí a chová dle principů czfree, ale z nějakého rozumného důvodu není propojen s velkou sítí, nebral bych mu okamžitě označení czfree. Ale pokud někdo nemá vůbec adresní rozsahy czfree, to už asi lze za czfree vydávat těžko. Jak se kdo označuje je myslím skoro jedno, že by někdo zneužíval dobrého jména czfree se mi zdá nepravděpodobné.
Nicméně nevidím velký důvod k tomu, aby někdo z takto izolovaných sítích měl někdo pravomoc rozhodovat o činnostech nebo nečinnostech většího celku, potažmo řídit fórum a nebo vystupovat s hlasem cloudu. Pokud někdo chce hlasovací právo, asi by měl mít dostatečnou sounáležitost a alespoň základní propojení. Takže proti omezení hlasovacího oprávnění pro dlouhodobě odpojené (rozhodně ne okamžitý stav) nemám vůbec nic a přijde mě to vhodné.
zdravim, pridam si svuj nazor, pac se vyskytuji(val) v obou prostredich.
drive jsem pobyval v praze a da se rici ze patrim mezi lidi kteri davali dohromady novou sit vzniklou na 13tce, ackoliv po case sem se stal spise radovym vip clenem. tato sit se diky myslence czfree rozrostla do prijemnych rozmeru a ma nativni spoje s jinými cloudy, pac si to muze dovolit.
pote jsem se odstehoval a zalozil s prateli sit v prirodne lesy a kopci uzavrene mestke casti v severnich cechach a hlavni motivace bylo czfree. je to sic citajici do 30klientu a vic nebude nikdy, uz jen z duvodu ze lidi kteri se jen vezou moc nechceme a hlavne je to opravdu malá lokalita.
S tim velkym kolacem, jak to tu bylo nazvano, mame malou VPNku(a to jen diky vhodne zvolenym argumentum pri shaneni linky na obchodaka), která sic něco utáhne, ale považuji ji spíše jako symbolickou. Rozhodne tuto sít nepovazuji o neco mene czfree nez tu Prazskou.bohuzel ssid nemame ve tvaru neco.czfree.net protoze spousta zvedavcu nechape slovo czfree