Snažil jsem se hledat ve fóru, ale nic kloudnýho jsem nevymyslel...
Cilem je pokryt celou jednu stranu panelakoveho trojbloku...ja bydlim v 6. patře, na skříni USR AP - 5m H155 na balkon, tam WAE-085GP 8,5 dBi venkovní horizontalne.
Klienti kteri jsou ve skoro stejne urovni (8. a 7. patro) maji plechovky a perfektni signal. Zde zadny problem...Pak mam ale klienta v prvnim patre presne podemnou, ten ma SMC PCI Wifi - 5m H155...zkousel jsem plechovku namirenou na moji vsesmer - signal 50, pak jsem zkousel jen 5db bicik primo na karte - signal kolem 40, zkousel jsem Yagi, signal 60...ztrata packetu 50-75%
Uz doopravdy nevim co tam dat aby vse fungovalo jak ma, je to preci jen blbych par metru!!!
Chapu ze wifi v panelaku je uplna blbost, ale hold byl pozadavek zadnych kabelu...Budu vdecny za jakoukoliv pomoc, jsem ve wifi zatim uplna lama!
panelák-to je spousta klecí, signál rychle umírá.Chce to přesouvat o malé kousky anténu a měnit i náklon atd. Ob jednu zeď jakž takž.
Pokud to je dál než cca 8-10m, tak jedině povystrčit na venkovní stěnu. Polarizace vodorovná !
S tim všesměrem bych to nedělal. Bych tam dal radši 14dB panelovku nebo 10ti dB. Stoji do 700,-. A ještě k tomu dávat horizontálně všesměr :/. Svítíš tím zbytečně do nebe a do protějších paneláků nebo co je kolem tebe. Jo jsem zapomněl, že jsi v 6tým patře. Zfázuj tedá dvě 10dB panelovký. Jednu namiř na 7. a 8. patro a druhou dolu na 1. patro. Pak to musí jet jak bič.
diky za radu, prave ze jsem si s vsesmerovkou nebyl vubec jisty, panelovou antenu jsem zkousel ale pouze jednu (a pak mi samozrejme chytaly bud spodni patra panelaku nebo jen horni). Muzes mi trosku vysvetlit termin sfazovat dve panelovky k sobe? Tomu moc nerozumim...Myslis neco jako biquad, treba jak ma ni navod Simandl?
Myslis ze bude lepsi umistit antenu ve vetsi vzdalenosti od zdi panelaku?
Diky za pomoc!!
Stačí trochu myslet.
Všesměrku dej do horizontu,
pak se budou spolehlivě chytat všichni.
Jednoduše - osa všesmerky kolmo ke stěně.
Pak je zaručeno, že se s tou plechovkou v horizontu
chytí každý, kdo ji vystrčí z okna, i user co bydlí o pět pater níže.
tak jsem asi ta nejvetsi lama, ale i po nekolika hodinovym ladeni nedokazu u souseda chytnout lepsi signal nez 55dBi v Networkstumbler....Sice se na AP pripojim, ale internet nebeha:(
Jeste jednou napisu presnou konfiguraci site, treba nekoho neco napadne, jinak to vzdavam a soused ma smulu...
AP USR Robotics 8054 na skrini doma v 6. patre klasickyho panelaku
Kabel H155 na biquad upevneny na 1m dlouhe tyci na balkone (podle navodu Simandla, zfazovany panelovky, jedna miri primo pod sebe na 1. patro, druha miri doleva na 8. patro)
Klient v 8. patre ma 10m H155 a chyta v pohode 80 procent signalu, net mu bezi 4,5 Mbit - tady vse no problem
2. klient je v 1. patre primo pod antenou, ma 5m H155 a kartu SMC G...zkousel jsem klasickou plechovku namirenou nahoru na biquad-signal 55, pak jsem si jeste pujcil PAN 10, signal 50...na net jsem se nedostal ani s jednou
Delam neco spatne? V biquadu by chyba byt nemela...
pokud je na netstumbleru zelená značka signálu, je spojení po rádiu jasné. Další věci se týkají vlastní sítě LAN a její konfigurace.
Pokud dále nejde internet, není správně nastaveno DNS a brána.
A funkci routru je třeba projít. Pro víc počítačů je nutností.
v LAN, routeru nebo v DHCP problem neni... znacka sice zelena je, ale hodne vypadava a packet loss je 50-70% coz zapricini ze nejde internet...myslel jsem ze je hranice 60-70% v Networkstumbleru pro minimalni kvalitni signal?? Je mozny aby mi signal rusily satelity, kterych je na panelaku jak nas....
Kazdopadne diky za odpoved!