Zdravím, lze nějak rozumně použít antenní kabeláž pro přivedeni Internetu z AP umístěného na půdě do jednotlivých bytů? Co k tomu je třeba? Stačí pouze sí?ovky s BNC konektorem nebo něco víc? Je lepší použít dvoulinku? UTP kabel nelze použít,musel by se dělat nový rozvod a to mi nepovolí.
skusit to se starýma BNC sí?ovkama. Impedance TV koaxu je sice 75Ohm ale to by nemělo nijak vadit. Výhodou je nízká (směšná) cena. ale rychlost bude nic moc. Jo a potřebuješ "T" kus pro odbočnice a nakonce vedení dva 50ohm terminátory. problém bych viděl v případně instalovaných filtrech a pod. věcech.
Skusit net hnát po 220V - na trhu je spousta těhle adaptérů, nevýhodou je rychlost na úrovni BNC sítě a taky to nemusí fungovat vůbec (když je nevhodnej rozvod).
A pak bych skusil možná trochu šílenou věc ale mohlo by to bejt OK (hlavně pokud je tam nějaký lepší koax). Nahoru dát AP, na kabel přidělat RSMA a hnát to po tom TV kabelu. Netuším jak je dělaný rozbočení tý TV (stejný problém bude asi i pro BNC sí?) ale wifi stačí slabej signál kdežto aby jela BNC sí? tak signál musí být dost silný. Takhle je spojenej jeden kamarád se svým sousedem... a jede jim to při použití G asi20 Mbit.... je fakt že je to P-P spoj......
Pokusům zdar...... a napiš jak se to povedlo realizovat..
Ethernet, ani s BNCckovyma sitovkama, po necem jako je "stromeckovy" televizni rozvod nepojede. Je to dost haklive na timing. Vedeli jste, ze podle specifikace muze byt sitovka od hlavni sbernice oddelena jen 2cm dlouhym Tckem? Proste stromecek z toho udelat nejde - je to sbernicova sit. Musel bys to velmi zajimave nastrihat a prezapojovat (do kazdeho bytu 2 kabely - tam a zpatky, odbocku delat nemuzes), coz je urcite horsi nez delat UTP rozvod.
Ale nejake adaptery na sit po antennim rozvodu snad taky existuji.
rozvody po 220V mame tedka v jednom baraku. na internet to staci, ale samozrejme UTP, je UTP. akorat jsem zaslechl, ze tam obcas dochazi k vypadkum. co je na tom pravdy, nevim. nemam ten barak na starosti. jinak to funguje. doma jsem testoval Yakumo 85Mbit a delalo to 10 - 16Mbit.
vevy - skoda, ze jsme tohle nenasli drive. asi bysme do toho sli misto tech 220V. ale jsou tu jeste dalsi 3 baraky, tak mozna tam. ceny jsou +/- srovnatelne
wifi po TV koaxu - no nevim. spis bych mel svedomi vuci tem _grilovanym_ najemnikum
BNC po TV koaxu - obavy z ruseni TV mi nedovoli ani experimentovat. ale nekdo rikal, ze to jde. trochu prasecina, ale mela by byt funkcni
Myslím že by to nijak nezářilo, na vedení budou ztráty - tj vedení se nebude chovat jako zesilovač ale jako útlum..... a krom toho 50 - 100mW (jakože max) není žádnej super výkon.... jediný problém snad ty interference s tou TV.... ale že by to zářilo výrazně do okolí..... neřek bych... něco málo jo ale asi tak jako když dáš k AP tu malou anténku...