Mám zkušenost s provozem menší wifi sítě na naší ulici - cca 10 stanic a jeden router.
Nyní ale plánuji něco trošku většího a proto bych rád poprosil o radu.
Anténa bude umístěna na dvacetipatrovém domě a moje představa o jejím dosahu je 5-10km.
Finančně čím levněji, tím lépe.
Z hlediska stanic by mělo připojení vyjít co nejlevněji.
Od antény je potřeba počítat k routeru ještě svod max 50metrů.
Jsem příznivcem vlastní výroby, takže pokud má někdo dobrý tip na výrobu antény, určitě napište.
Jaké by jste mi doporučili zařízení na vysílání, anténu atd.?
Jen pro přesnost dodávám, že anténa musí být samozřejmě odolná povětrnostním vlivům.
Pokud máš v plánu použít frekvenci 2,4GHz (802.11b) tak by jsi měl při tvém požadavku pokrýt 5-10km spíš uvažovat o anténách, protože takovéhle pokrytí ti žádný všesměr nezajistí.
ja bych ti asi doporucil neco kolem toho nastudovat, pochybuju ze ti jakakoliv odpoved pomuze..
kazdopadne budes asi resit poe a budes potrebovat nejlepe 24DBi sita a zarizeni schopny pokrocily regulace vykonu. Vzhledem k tomu ze jde o 20patrovy dum, predpokladam ze pujde o vetsi mesto plne ruseni, tudiz ani tak nepocitej s dosahem 10km..
spis pocitej s tim, ze az to udelas ve volnem pasmu, tak ti to prijde nekdo orvat.
dosah? zalezi na ruseni. klidne ti to nemusi chodit na 100m a muze na 2 - 3km.
jinak doporucuji koupit licenci ve 3.5g a rozjet to :P
no uprime receno 10km s necim jinym nez je parabola nebo nekde mimo zarusene oblasti sito tezko udelas...a vim presne co to je za cloveka co se na tohleto pta je to nejaka lama co slysel o tom ze to existuje nic si o tom neprecetla ale pta se...asi tak stejne jako kdyby prisel nekdo a rekl by jestli s ty octavie vytahne 350km/h