Jo, ale i tak to je horsi stav nez dosud. I z takovych dat se da vypozorovat treba, kdy se vracim z prace, ktere servery si prohlizim ve kterou dobu a jine.
Jo, ty ses podival na moji www stranku A mimochodem Ph.D. je to tom ucit na cvicenich, cist vedecke publikace a take neco publikovat. Tam se v nicem jinem nezdokonalujes.
O tech udajich z mobilu tak nejak vim (casto si mobil zapominam bud v praci na stole, nebo doma).
Kamery mi vadi hlavne tehdy, kdyz ctou znacku meho auta. Pak jsi jednoznacne identifikovatelny. Jinak si kamera oblicej nezapamatuje a ty terabajty dat se stejne nedaji dlouho uchovat.
A zadalsi, ja Blisty skoro nectu, tento odkaz mi poslal kamarad z CZfree Bezdrevnet. Me nezbyva nic jineho nez s timto clankem souhlasit, i kdyz autor to trochu prehnal a zvelicil.
No, mam v blahe pameti, kdyz jsem si vyjel na prvni vandr na Sumavu. Jeste nez jsme prijeli, tak nas 2x kontrolovali policajti, pak jsme si dali svacinu u Swanzemberskeho kanalu a zase policejni kontrola. A vzdy jsi musel rici odkud jdes, kam jdes, co tu delas .... Nekam si to vyplnili, odeslali, tenkrat pouze v papirove podobe. To byly ty vymozenosti sociku. Ted to tu bude zas, jen v jine podobe.
Proc to dotedka nebylo potrebne a ted najednou je?
Vis, jak uvaris zabu? Kdyz ji hodis do horke vody, tak vyskoci. Kdyz ji das do studene a postupne ji ohrivas, tak se uvari. Podobne je to s tim ziskavanim informaci o lidech. Kde je ta hranice tohle ano a to dalsi uz ne.
Stejne vim z doslechu, ze BSA monitoruje torenty a pokud mas vnejsi IP adresu, tak ma databazi kdy a kdo si co stahnul. Jakmile to spoji s temi tabulkami od poskytovatele, tak se lide nachytaji. No, dobre jim tak.
A vis jak to funguje v Honeywellu? Na compu mas nainstalovany soft, ktery ti periodicky do ustredi odesila, co
mas nainstalovano za programy a tvuj profil. Ja jsem ladil ridici system a doslo ke kolizi. Asi po tydnu prace jsem
nasel tenhle cuchaci soft, ze s vyvijenym ridicim systemem koliduje.
Ono to vypadalo jako soucast antiviru a bylo too k nemu prilipnuto. Nenasralo by te to? To bylo asi pred 5 lety, ted uz nevim, asi tam maji mnohem vymakanejsi verzi. Americani jsou v tomhle daleko pred nami. No, tohle by byl logicky dalsi krok ... jiste by se ti to take velmi libilo.
Navrhni to panum poslancum.
A kdyz se to proflakne, tak to pujde vyuzit i na cilenou reklamu.
Ze to neni u nas v Cechach mozne? Napr. se stalo, ze v CVUT nekdo prodal cely seznam absolventu i s jejich rodnymi cisly reklamni agenture. A muze to byt dost komercne zneuzitelne. Uznavam, ze kdesi za 7 horami existuje idealni neuplatny policista.
Kdyby to bylo z rozhodnuti soudu v pripade podezreni, tak bych s tim
souhlasil, tohle je pausalni sledovani vybranych udaju od vsech.
Jo, tvuj nazor znam, tobe se to monitorovani libi. Libi se jeste nekomu?
Ja to chapu, maji na to pravo. Maji take pravo mi dat do mistnosti kameru a merit, jak dlouho jsem na WC. Ale citim se v takovem prostredi spatne. A take uz tam nepracuji. Dal jsem to jako priklad.
Ono to zacne vadit, kdyz ti ten spiclovaci software zacne znemoznovat tvoji legalni praci. Neco jineho je sekterarka a neco jineho je vyvoj programu pro rizeni. To je zase jina kapitola. Napsal jsem to jako ukazku, kam az spiclovani muze dojit.
Zvlastni, tahle povinnost logovani u provideru uz je tady snad uz rok a pul, co jste tu dobu delali?
Jinak i data od OS jsou samozrejme logovana, ne vsak samotnym OSkem, ale nadrazenym providerem.
Sbirani dat do supliku to zrovna neni, casto se chodi nekdo poptat na nejake "drby".
Jeste k tem spolecnostem, co posilaji pratelske maily, ze sdilel nekdo neco na torrentech, tady je potreba si uvedomit par veci. Za prve oni k tomu nemaji nejak zadny pravni podklad a za druhe v drtive vetsine pripadu ty data ani podle zakonneho monitoringu nedate dohromady, protoze spolecnosti vam samozrejme poslou jenom zdrojovou ip adresu a port, pokud je to samozrejme za hromadnym snatem a monitorujete podle privatnich ip adres, tak to nedate dohromady, ani kdybyste se rozkrajeli. Jejich ipcka samozrejme z logickych duvodu neposkytuji, z nich by to zjistit slo.