svojpomocne som si vybudoval na 5GHz siet, ktora sice funguje ale nie velmi spolahlivo.
popis zapojenia: vid obrazok.
v bode 1) je internet zapojeny do ovislinku ethernet kablom.
2) je "vykrivac" pre 3) kedze tam nie je priama viditelnost.
4) priama viditelnost s 1)
vsetky zariadenia su ovislinky 5000AP v2 zapojene vo WDS rezime. pri kazdom zariadeni je jedna antena (detaily anten nie su dolezite, ide mi o sposob zapojenia)
vie mi niekto povedat, v akom rezime by tie ovislinky mali ist najlepsie ?
WDS/AP/REPEATER pripadne kombinacia ?
dalsie investicie nepripadaju do uvahy.
pro 5g se musi nastavovat parametr ACK který se vypočítavá z vzdálenosti . proto logicky nemuzes spojit dve spoje 2 km a 500 m spolu bez správného nastavení ACK (které prostě nenastavíš ) přes jeden stroj . Alespoň na bod 2 bych přidal ještě jedno zařízení . Mimochodem když už jsme u toho (otazka na vetsi spravce ) jak to resite u spoju point to multipoint v 5G s nastavenim ACK ?
anteny jsou opravdu vybrane blbe . na 1 by mnela byt naka sektorovka ( podle toho jake jsou úhly ) a na tech klientech te 1 by mohla být i nejaká silnejsi panelovka ( ma veci uhel takze se s tim da dopalit az k vysilaci a zaroven na toho klienta 3 . tam by mohl dostacovat i tato stolni co tam tedka je . propojeni udelas idealne tak ze ap 1 a ap 2 spojis do wds bridge tak ze oba budou v rezimu repeater. a ovisi 3 a 4 budou v rezimu klient . a idealni by bylo i kdyby si misto ap 2 dal nejaky RB nebo pridal jeste jedno AP tak aby nemuselo byt wds pouzito vubec .
EDIT : jestli to budes merit GPS tak posli souradnice at vime jake jsou uhli mezi jednotlivými body
btw podivej se na aukro.cz ... pred par dny sem tam koupil ovise 5000 za 456 coz i kdyz pises ze nechces zadne dalsi vydaje je tak levne ze to za to proste stoji . no nekup to za takovou cenu
jj tak to je pravda ,ale mě osobně se to ještě nestalo . včera to apčko za 456 kc doslo a funguje na výbornou . ti co tam něco prodávají jsou většinou ti samí ( zástupci velkých sítí co vyřazují moc kusů starých klientských stanic ) a od nich je to většinou bez problému . navíc se ve skoro všech případach vadných AP co tam někdo prodává bez záruky jedná o špatně flashlý firmware a pro někoho kdo je v tom aspoň trochu zběhlý to není problém opravit ( různé ovise a flashování přes seriovou konzoli a tftp) , ale to je trochu OT .