Nenašel jsem tady nikde podobný chlívek, proto si ho dovolím založit. A aby tu nebylo moc prázno, rovnou si také dovolím první dotazy:
1) Fyzická osoba bez ŽL mi za cenu nákladů (tedy bez zisku) poskytne konektivitu. Já provozuji AP na který jsou mimo jiné napojeny i nějaké komerční firmy, které na těch pár stovek potřebují daňový doklad. Já samozřejmě ŽL mám a tak jim něco napíšu. Jenže jak můžu prodat, co jsem oficiálně nekoupil (nemám od nikoho fakturu na tu koupenou konektivtu)? Také mně to vychází velmi nevýhodně z hlediska daní. Já daň z příjmu odvádím (mám jakoby zisk), ale nemůžu si nikde snižovat náklady (nakupováním konektivity). Lze to nějak řešit?
2) Můj výdělek se skládá rovným dílem z příjmů jako OSVČ (a jsem plátce DPH) a rovným dílem z příjmu ze zaměstnaneckého poměru. Pokud nakupuji něco, co potřebuji ke svému podnikání, můžu si DPH na vtupu odečíst celou, nebo jenom část, která odpovídá podílu příjmu z OSVČ?
3) Jak se nejlépe a nejsprávněji fakturuje poštovné? Mám si cenu poštovného započíst do ceny zboží (tudíž i s DPH 22%) nebo ho musím na fakturu vypsat zvláš?? A s jakou DPH?
Doufám, že to není moc offtopic a případným odborníkům děkuji.
Pokud chceš prodávat konektivitu (stát se víceméně ISP), tak potřebuješ nejen registraci od ČTÚ dle GL 28/S/2000, ale pro vlastní legální poskytování služeb i koncesi na poskytování telekomunikačních služeb ....
2. Plátce DPH člověk musí být až od obratu 250 000 čtvtrtletně (opravte mě)
3. Když si člověk uplatňuje náklady procentem z příjmů, tak to znamená, že až do příjmu asi 60 000 Kč ročně (nezdanitelné minimum 40000 + čtvrtina z příjmů 15000) v podstatě místo účetníctví stačí archivovat kopie vydaných faktur a na konci roku to sečíst, zbytek si lze do věku 26 let odepsat třeba na studium.
Někde jsem četl, že v rámci wifi sítí lze využít právní možnost "sdružování občanů za účelem čerpání služby", či tak nějak.
Sdružení by přitom nebylo právnickou osobou. Jde o to, že poskytování konektivity by nebylo službou, kterou zakladatel sítě poskytuje. Jen by od členů prostředky vybíral, sdružil a bez zisku platil. To by nemělo bránit tomu, aby si zvláš? účtoval nějakou částku za užití hardwaru sítě, pokud je jeho majetkem, či za správu této sítě. Na poskytování služeb typu pronájem, správa sítě, by však živnos?ák mít měl.
Co o tom víte, prosím?
A neslo by proste a jednoduse s uzivateli podepsat nejakou smlouvu (dohodu) o sdileni nakladu na konektivitu?
Jak by se to teda muselo udelat, kdybych si chtel pres WIFI sosnout Internet od nas ze skoly a neco jim prispet? Oni nemohou vybirat zadne poplatky. Ale tou dohodou by to slo, ne?