Nevite nehodou, jak se da zprovoznit SNMP demon a s nim spolupracujici grafy pres MRTG? Mam nainstalovano RH 7.2, kde je oboji naistalovano, defaultne se mrtg vola kazdych 5 minut, ale nic nedela. Kdyz jsem se pokousel napsat config, tak to nedelalo nic moc, tak jsem v podstate opsal z dokumentace mrtg zakladni config a porad nic.
Problem bude asi na strane SNMP demonu. kdyz dam
snmpwalk localhost public system, tak to zacne vypisovat nejake udaje, ale najednou se zastavi a vypise chybu, timeout.
Kdyz jsem nastavil Target na 2:public@localhost, tak mi mrtg hodi hlasku ve smyslu undefinedName, nebo nejak tak. Neopsal jsem si to, takze nevim presne zneni. Kazdopadne tam nenapsal,co jako neni definovano.
Ty grafy muzou byt tak nadherne, SNMP je taky docela zajimava vec, ale desne plavu v tech tridach a MIB. stahnul jsem si nejake snmp howto, ale tam jsem nic moc nezjistil.
Mate nekdo funkcni konfig na snmpd, aby umoznoval grafy pomoci mrtg? Nejlepe primo konfigy do RH 7.2, aby bylo snadne zjistit, v cem je hacek.
S konfiguraci SNMP asi moc neporadim. ale pro cteni z lokalni masiny neni ani SNMP potreba. Podivej se do adresare contrib v mrtg a pouzij treba linux_stats.pl a nebo jine dalsi skripty, ktere ctou hodnoty primo lokalne.
Konfiguraky mam doma. ale jeste chteji asi trochu vyladit, nicmene principialne to funguje.
tezko rict, jestli to vubec v RH najdu, jestli je to soucasti standartniho balicku. Ale stejne bych rad rozchodil i SNMP (treba casem). Mohl bych pak delat grafy i u AP nebo hw routeru, ktery by to podporovaly. Krome toho bych mohl mit jedny grafy pro x nodu, vsechno pohromade. Ne kazdy nod musi mit svuj www server, ani generator obrazku, staci snmp.
Zakladem je komunita - vetsinou public. Pak potrebujes zjistit jednotlive OID, ktere urcuji id zaznamu, ktery obsahuje potrebne udaje (uptime v sekundach, atd.)
Pro ziskani udaju (pokud se nepletu - nechcu kecat) je snmpget. Pokud se nepletu, tak ".1.3.6.1.2.1.25.3.3.1.2.1&.1.3.6.1.2.1.25.3.3.1.2.1" je vytizeni cpu (na me masine).
Projed si mrtg help - je tam vsechno i perlovske skripty a k nastaveni snmp najdes na webu opravdu spousty dokumentace.
BTW: Pokud se nepletu, tak snmpwalk slouzi k dupmu jednotlivych OID.