Ahoj,
toto řešení bych zvolil, kdybych opravdu nevěděl co s penězi. Když uvážím dnešní ceny sí?ových karet, cenu kabeláže, tak není co řešit. Není nic jednoduššího, než ve WinXP nasdílet jak tiskárnu, tak i Internet. Mimochodem, jen na toto by stačily i 10Mb sí?ovky s ISA portem (pokud třeba máš starou desku). Dále je třeba si uvědomit, že bezdrát vyzařuje signál i k sousedům a naopak.
v těchto případech je vhodné dát přednost použití kabelu před bezdrátem. UTP kabel má průměr pouhých 5mm a je značně ohebný včetně zalomení do pravého úhlu. A přijde vás to na zlomek ceny. A tisk po bezdrátu je také kapitola sama o sobě.
Takze doporucujete nejakej normalni router s print serverem a kabely? Bohuzel se mi ale zadnej jinej nez ten smc za 3300 kterej uz je stejne bez dratovej najit nepodarilo:( Coz by byla asi hovadina koupit wifi router za tolik penez a mit ho na kabelech a pouzivat ho jenom kvuli tomu print serveru ne?
Napadlo me jeste ze bych to nakonec tak fakt udelal. Koupil wifi smc router a vedl to po kabelech, vyuzival ten print server a mel to jako jakousi investici do budoucna, kdyby si nekdo v rodine treba poridil notebook a chtel se pres wifi priopjit nebo tak. Co vy na to? Je to velka pitomost? Diky
WiFi jentak nezmizí s povrchu zemského a v praxi jsem ohodnotil, jak příjemné je právě použití notebooku s WiFi kartou v domácnosti. Printserver se mi líbil nedavno od Edimaxu - visí přímo na tiskárně a udělá z ní sí?ovou.
Pokud již půjdeme do složitosti, tak bych viděl jako schůdnou cestu koupit v bazaru nějakou šunku počítač, který má třeba i ISA sloty, do kterých mohu zastrkat 10Mb staré sí?ovky, ty se dají koupit doslova za pár drobných a účelu bohatě postačí. Zároveň mimo grafiky stačí případně jeden PCI slot pro WiFinu a tento počítač s instalací XP obstará všechno. Navíc tyto staré počítače neměly ani ventilátory na procesoru, takže lze pořídit téměř úplně tichý samostatný počítač bez monitoru. To vidím jako nejjednodušší a nejlevnější řešení. Mimochodem např. XI-626 poběží i ve starém slotu PCI (vyzkoušeno). Na tomto počítači bych nainstaloval veškeré ochrany, takže ostatní počítače v síti jsou za vodou a doslova za zdí.
tady je vidět, že lidičky často kupují AP, která jsou o dost dražší než běžné karty PCI WiFi. Já místo AP koupím klienta - konkrétně je to Edimax EW-7126, který se dá přepnout jako AP a stojí cca 900 bez daně.