Ahoj, zatím jsem byl připojenej do internetu přes CZFREE.
Ode dneška jsem se připojil do internetu přes jednu nejmenovanou kabelovku.
Mohl by mi někdo poradit, prosím, jak nastavit počítač (WinXP) tak, aby mi fungovalo připojení jak do czfree, tak do internetu přes kabelovku?
Jde to nastavit třeba tak, že by se na jednom počítači využívaly 2 připojení k internetu (jedno třeba pevný a druhý na "posílení" např. GPRS)?
1. Jak se dá ve WinXP nastavit default gateway? Když obě sí?ovky získávají IP adresu dynamicky z DHCP serveru, získají tím automaticky i nastavení výchozí brány. Jaká je ale potom výchozí brána pro celý systém?
Když si nechám vypsat route print, mění se výchozí brána střídavě z nastavení jedné a druhé sí?ovky. Ale klíč, podle kterého se tak děje, jsem nenašel.
2. Kde se dá nastavit, aby všechny dotazy na adresy s koncovkou .czf byly přesměrovány na DNS, který je nastavený u WiFi karty?
Díky předem za zodpovězení pro někoho možná triviálních dotazů
Jestli se default gateway prehazuje, mohlo by to odpovidat obnoveni DHCP - vzdycky by byla default GW nastavena podle te posledni karty, ktera si obnovovala DHCP lease (přidělenou adresu).
Co se default gw týče - jedno řešení by bylo dohodnout se se správcem toho DHCP serveru v CZF na přidělení pevné adresy - pak budeš mít default gw nastavenou z modemu kabelovky a bude stačit přidat route do czfree (pokud ovšem kabelovka nepoužívá také 10.0.0.0/8 sí?).
Naopak u nameserverů IMHO budeš muset všechno resolvovat přes CZF DNS (protože to zvládne jak CZF, tak veřejné adresy) a NS ze sítě kabelovky mít uvedenou jako záložní DNS.
i když je příjem nastaven z DHCP, je možné zapsat DNS a brány ručně do tabulky a přiřadit metriku. Stačí najet kurzorem myši na řádku TCP/IP a ve vlastnostech skočit do spodního oddílu....