Resetator je ponekud zavadejici nazev :-(((
Jmenuje se to WatchDog :-)
Take jsem si dal tu praci a navrhl jsem jeden WD, komunikouje pomoci vlastniho protokolu pres RS232, je k tomu daemonitko, ktere si s tim povida, da se to nastartovat, stopnout, zjistit stav a pochopitelne posilat signal o neumrelosti toho stroje. V budoucnu to bude mit i programovatelny interval.
Zatim o tom nemam nic na webu, ale rad poslu info.
Diky Core za odzkouseni (a duveru). Zatim jsem moc kladnych reakci nad timhle reseni neslysel. Uprime receno se tomu ani moc nedivim. Asi to je moc jednoduchy. Me to ale jede na routeru jablonecka a dela to svou praci jak ma.
S tim cislem pinu jsem se asi prepsal (respektive v tom mam hokej). Proste je to na tom neuzemenem pinu z druhe dvojice od kraje IDE konektoru. Co to je nevim urcite, asi bych to nasel. Dulezite je ze se to pri zaseku nehejbe.
tenhle watchdog je krasne jednoduchej. Alle z meho pohledu ma prave tu jednu chybu - ze zavisi na tom zda je zivo na disku. Pro stroj, ktery nic casto nepise do logu, nebo treba uspava disk (aby byl tissi a nezral) je to k nicemu. Chtelo by to najit nejake jine misto, kde to zije kdyz stroj zije, ale aby to nebyl zrovna disk....
Jinak je prave krasne, ze nepotrebuje zadny softik ktery ho udrzuje v chodu.
Je to pekna vec, uvazoval jsem o zmene, ze bych ho pripojil na com port, kde si malym softikem budu posilat impulzy,
ale ma to nevyhodu, po vyresetovani prestanou chodit impulzy a resetator nesmi znovu resetovat...
To lze take jednoduse vyresit, pridal jsem dalsi 74HC123, ktera po resetu nabiji urcitou dobu kondenzator a po tuto dobu zamezuje resetu...
V nejblizsi dobe sem dam schema, ale resetator z PICu mi pripada lepsi.
Dik za ten odkaz, podle vnitrniho schematu jsem (po konzultaci s clovekem co elektronice hodne rozumi) dosel k zaveru, ze to musi fungovat. R1 a R2 je nejednodussi rozdelit 1:1
Jedinou dalsi zmenou by byl seriove odpor s diodou, a to z duvodu, ze vybity kondenzator se chova jako skrat a max. vystupni proud IO je 25mA, tak aby byl 100% ochraneny IO.
Tento odpor nesmi byt zase moc velky, abe se za dobu resetovaciho impulzu stihl C nabit.
Jak dlouho prumerne trva routeru nez nabehne?
Hodnoty soucastek je nejlepsi asi vybrat az pro konkretni uziti, az budu mit cas tak to zbastlim a dam vedet...
by slo resit asi i tak ze by stacilo pripojit oba vyvody /R na jednoduchy RC reset obvod (C mezi zem a /R a R mezi /R a Vcc)
odpor R by mohl mit jeste paralelne diodu - proste klasika - po zapnuti by napeti na C rostlo a ze zacatku by drzelo oba MKO vynulovane
Ohledne toho ATX zdroje.. Mam doma na routeru ATX zdroj co se mi sam nahazuje. Ma porad zmacklej power button a kdyz ho chci vypnout tak ho jen odmacknu. Nefunguje to takhle u kazdejch zdroju? Nebo se po chvilce zase vypnou?