Zdravim,
napadl me takovy sileny (a zaroven blby a skoro nerealizovatelny) napad. Co se takhle zkusit domluvit reditelem metra jestli by sme si tam nemohli natahnout nejakou lajnu (treba Ethernet nebo optiku)? Kdyz uz to tam muze mit GTS tak proc ne my. Sice by to bylo drahy, ale mozna by to slo nejak ukecat ze by nam to tam nechaly zadarmo. A urcite by to siti prospelo protoze by se treba z Andela na Haje mohli lidi dostat s mnohem mensim pingem nez doposud.
Mozna uz to tu nekdo navrhl ale ja otom nevim, tak me nekamenujte pokud uz to tu bylo nejak omyvano.
No, to je pravda ze je to drahy, ale siti by to vyrazne pomohlo a kdyby se lidi slozily tak by urcite nejaka ta lajna uz byla (akorat zde je ten problem ze se nikdo neslozi).
Samo ze nam zadna firma zadarmo nic neda musime si to pekne koupit. Jinak Pragonet ma v Praze toho dost, pak spoustu dalsich jako treba kabelovky. Jen se domluvit...
a zkousel se nekdo zeptat primu u Metra? Myslim si ze by nemohli moc chtit za to ze tam budeme jednu (dve,tri) noci otravovat s optikou a pak uz to nijak nepoznaj. a ze se tam jednou za cas nekdo pride podivat na router tak to snad ani nepoznaj.
ale i kdyby tohle vyslo tak je tu zase problem zafinancovani optiky (vlakna), HW apod. coz neni zrovna nejlevnesi (ale zase se to plati jenom jednou a siti to vyyrazne pomuze).
NO Ja jsem se "METRA" ptal a byl jsme odkazan na Pragonet T-System. Co se tyce ceny za optiku samotnou tak to neni zase takova palka, i kdyz uz musis pouzivat single modova vlaka a tim padem i drazsi GBICy,ale jedinou sanci pro CZFREE je - stejne jako to ted delam ja - domluvit se s vice sp olecnostma co to potrebujou na na jeden par optickych vlaken nasadit CWDM technologii ( zatim drahe,ale budoucnost to ma - az 8 x 10GB v jednom paru optickych vlakan ( par CWDM GBICu neco kolem 130tis a jeste ktomu "multiplexory" cca 500tis. ) ale vysledek stoji za to 8 spolecnosti si rozdeli mesicni naklady "-)))
HALVNI JE ZE TO UZ NENI VE FAZI EXPERIMENTU,ALE MUZES KOUPIT A NASADIT ....
No vzhledem k tomu, že plošné spoje se dělají na zakázku, pak samotné bastlení a balení mohou - teoreticky - zvládnout bastlíři-amatéři. A myslím , že dost studentů - nejen z FELu - by si rádo přivydělalo. Akorát to bude chtít nějakou osvětu.
k pojitkoum - je to pomerne nedavno / listopad 2003/ jsem schanel a kontaktoval koho se dalo o jeden funkci model a byl jsem ochoten zaplatit 100tis. + sepsat smouvu na servis ( garance pri poruse zarizeni (vymena zarizeni NBD ) - vse samozrejme placene.
Ale nikdo mi nebyl schopen do konce roku 2003 toto zarizeni dodat a nainstalovat. Tak jsem byl nucen koupit na konec pojitko od vyrobce IRLAN ( 100Mb FDX ukoncene MM) ( na 600m sice neprijemnych 170tis.- i kdyz garantovane vyrobcem je 350m), ale odzkouseno a funkcni - dnes jiz mam techto spoju vice a uz jsem dokonce resil i reklamaci s vyrobcem jsme len nove pojitko druhy den v kancelari "-)) -