Kolik zvladne propojit počitačů najednou? Mám na mysli, když do jednoho portu u switche zapojim druhej switch a pak dalsi a takhle treba 4 zasebou. Co to udelá až tam bude hodně připojenejch počítačů?
Teoreticky to záleží jen na velikosti paměti switche na MAC adresy. Nejmenší pamě? jsem viděl na 1 k adres, tj. 1024 počítačů. I když by počet počítačů přesáhl tento počet, tak se pouze změní switch na HUB ( i když HUB pro 1000 PC ... ). 4 Switche máme s síti za sebou a no problem.
Zadny omezeni neni. Jen ti budou delat problem broadcasty. Pri urcitym poctu PC ti to zahlti sit. Ale nemyslim ze bys takovyho poctu dosah.
Dalsi vec je zpozdeni, na kazdym switchi ti vznikne, sice minimalni ale kdyz jich das 5 za sebe uz to bude znat.
Pak tu mas jeste strukturu site. Pokud to postavis jako strom, tak pokud ti budou komunikovat dva kompy z opacny strany stromu, tak maji pro sebe podstatne min nez 100Mbit. Takze pak to chce pouzit nejaky ty Gbit switche na pateri a neprehanet to s tim - videl bych to na 3 urovne jako rozumny.
Nejaky vetsi retezeni je nevhodny prave proto, ze vetsinou na jedny strane retezu je srv a s nim komunikuji vsichni klienti. Takze ti na druhym konci nemaji vpodstate sanci, protoze pasmo jim seberou ti pred nima.
Počet switchů (hubů) ZA SEBOU je omezen. Sice si nepamatuju počet (rozhodně nebyl velký), ale má to co do činění se zpožděním paketů. Prostě a jednoduše - pokud fyzický rámec ethernetu běží po káblech moc dlouho, sí?ovka (a možná i ostatní prvky) ho vyhodnotí jako ztracený. A posílá ho znovu ...
Samozřejmě záleží na typu (výrobci) zařízení, takže i těch 12 switchů za sebou je asi možných. Ale řekl bych, že je to spíš štěstí než cokoliv jiného. Podobně jako případy, kdy se sí?ovkami od 3comů uděláte 150 metrů v pohodě a s lacinými realteky jste rádi, že se přiblížíte stovce ...
Dotaz na všechny polemizující: byl někdo z Vás na nějakém školení sítí a Ethernetu? Už mě opravdu nebaví tu číst polemiku jestli počet switchů je v LAN omezen nebo ne.
Říkám není (teoreticky)! - omezení je jen u hubů a to na 5 segmentů, to je max.4 huby (nebo repeatery). (Pravidlo 5-4-3 - neznáte?)
Switche mají samozřejmě spoždění způsobené předáváním celých rámců (metoda store-and-forward), ale sí?ě tu máme v podniku opravdu rozsáhlé a na žádné omezení v praxi jsem u switců ještě nenarazil (Cisco, 3Com, v kancelích popř. Planet, Micronet).
TAK JE!
PS: víte jaký je vůbec rozdíl mezi hubem a switchem (viz. předchozí příspěvek)
Těch switchů za sebou tu je na několika větvích sítě maximálně přesně 9 a je to úplně bez problémů. Samozřejmě optika + metalika, 100Mbps/FD only. Tak tak ....