Prosím o radu. Když AP bod na který se chci připojit vysílá na vertikální polarizaci a já mám sektorovku která má jen horizontální polarizaci stačí jí jen položit o 90° ( místo na stojáka | ji položit naležato — ) nebo musím koupit anténu která má polarizace obě a sektorovka použít nelze ? Díky za radu.
Pokud mas jednoduchou sektorovku, ktera vysila v horizontalni rovine v uhlu treba 60 stupnu a ve vertikalni taky 60 stupnu, tak je to bez problemu.
Kdyz je to nejaka sofistikovana sektorovka s uhlem 180 stupnu, tak bude mit vertikalni uhel treba jenom 10 stupnu. Jestli ji potrebujes k pripojeni sebe jako klienta na nejake AP v jednom urcitem smeru, tak je to taky jedno. Jenom ji musis poradne namirit, protoze po polozeni bude v horizontalnim smeru brat signal jenom v tom uzkem uhlu 10 stupnu. Ale neprinutis ji aby polozena zabirala 180 stupnu zleva doprava.
Je to Sektorová anténa ASH11 - 65° Zisk 11,5 dBi Polarizace horizontální Vyzařovací úhel 65°/32° (horiz./ver.) Rozměry (prům./výška) 110 mm / 210 mm Hmotnost 0,5 kg. No a na AP to mám 800m přímé viditelnosti. Po položení ho už sice vidí, ale signál padá a když jede tak jen na 6% (karta zcom 626, kabel H1000-22m).
Takhle nadalku tezko rict v cem je problem, ale urcite NENI problem v tom otoceni anteny o 90 stupnu. Jinak receno, muzes tu antenu brat jako antenu s vertikalni polarizaci, ziskem 11.5 dBi a vyzarovacim uhlem 32°/65° horizontalne/vertikalne.
Nejvic zalezi na tom co je za antenu na tom AP, jak je natocena, kolik je tam kabelu apod. Jestli je tam nejaka vsesmerovka, tak ma tezko vic nez 10 dB a to je zrejme na 800m proti tvoji antene malo. Taky zalezi na ruseni od ostatnich siti. A v tom kabelu se ti taky ztrati kolem 4.5dB, takze to mas jako kdybys mel antenu 7dB hned u pocitace. Muze byt treba spatne udelana montaz konektoru, atd. Jestli je na tom AP nejaka hodne ziskova vsesmerovka a jsi o hodne vys nebo niz, tak muzes byt mimo uhel jejiho vertikalniho vyzarovani.
Nejlepsi bude poradit se s nekym primo v okoli a treba si pujcit ziskovejsi antenu.
P.S. Nevim jak ta antena vypada, ale kdyz jsme mluvili o "polozeni na bok" neber to doslova - nepokladej ji treba na plechovy parapet okna. Predpokladal bych ze ma asi zezadu nejaky drzak, takze by mela byt chycena za nej. Smerem dopredu a v tesnem sousedstvi do stran by nemely byt zadne prekazky.
a jeste se koukni, jestli je to antena dole s dirkou pro odvod vody, jestli v te otocene poloze z ni muze voda odtekat.... Kdyztak malo dirku na boku....
Tak v anténě problém na 100% není (odzkoušeny 2 stejné antény) V síle signálu také ne (odzkoušeno malou 6db antenou a notebookem na střeše) Tak je problém někde na trase mezi anténou a kartou Zítra jdu hledat problém ... (kabel, konektory, pigtail) Díky moc za rady (hlavně "skeptikovi")
Drobeček