Ahoj, narazil jsem na termín packet radio, které by mělo využívat protokol AX.25 v linuxové jádře. Jedná se o komunikaci via rádiové vlny - teda jestli tomu dobře rozumím.
Nejakou dobu jsem to studoval, nez jsem se dozvedel o CZFREE. Muj nazor je, ze v porovnani z WiFi je to masochismus. Cena 2 vysilacek/1 WiFi karty s antenkou je srovnatelna. Jedinou vyhodu spatruji v tom, ze to nejspis na kratkou-stredni vzdalenost projde domem.
wondra
Ja bych to tak nevidel, jestli s tim mas blizsi zkusenosti, tak napis, ale co jsem cetl, ma to dosah max. 10-20 mil. Kdyz se chces spojit s nekym na koho vidis, tak to nejspis pujde a dal (AX-25, ROSE) je to >skoro< jako IP, nebo i zcela jako IP - a ta rychlost potom, to je ten pravy masochismus. Vim co rikam, jednu dobu jsem provozoval 2400bps modem (a stale ho mam, jestli mi neveris).
wondra
> Kdysi jsem prolez pěkně internet a pár půjčenejch amár, abych si zjistil něco o Packet Radiu. Je to fascinující systém. <
Stejně fascinující jsou všechny ty rozvétající CzFree v Čechách.
A teď jsem se podle návodu připojil na nějakou BBS, a byla tam radostná zpráva: "po 2 tydnech mi jede comp 9h bez resetu!". Kdo sežene lepší důkaz, jak jsou si tyhle sítě podobný! :-). Byla by to fantastická věc, kdyby se propojily. Ty podmínky jsou víc než dobrý, přínos by byl velký (už jenom za ten Cukrák :-0). Vidim to tak, že šance na úspěch jsou veliký, jenom bych radši (i v zájmu PR) kontaktoval nějakýho velkýho šéfa, jako je třeba Deu, Clock atd., protože si myslim, že po týhle nabídce fakt chňapnou :-) ...
jediná neprosto převažující výhoda je, že v tomhle pásmu se vlnky ohýbají, takže stačí drát za oknem.
ne všichni mají přístup na střechu.
na ssh to stačí.