Vzhledem k tomu, že v něm nejsou pohyblivé části (HDD, větráky apod. - kde by možná mohla působit teplota na rozměry mimo jiné třecích ploch - i když i takovém vlivu s praktickým dopadem dost pochybuji), tak pokud bude v suchu, není důvod se podobnými úvahami zabývat.
Problem neni jen v mechanickejch dilech, ale predevsim
v oscilatorech.
V tomhle zarizeni je nekolik krystal-osciku (VCTXO), ktere
nejsou teplotne kompenzovane jako u profi zarizeni treba
na 10Ghz (vyhrejvane VCTXO). Takze zarizeni muze
kmitoctove "ujet" a uz nemusi mit signal a tim padem
zatuhne. Vim o problemech s Brezzem, kterej ma naopak
problem s velkou teplotou v lete, kdy v podstate "odejde".
Takze se musi v lete ochlazovat.
Mam na strese pocitac a switch a zimy jsem se hodne bal, uvazoval jsem o vytapeni zarovkou, ale nakonec jsem vsechno oblozil 10cm polystyrenem. Pocitac (P133) si pri okolni teplote 0C (vetsi zima jeste letos nebyla) vytopil na 20C (!!!), dokonce i samotne trafo od switche udzovalo teplotu o 10C vyssi nez okoli. Ale jak rikam: dusledne jsem switch oblozil tlustym polystyrenem tak, ze uvnitr nezbyl skoro zadny volny prostor (podle me elektronika cerstvy vzduch nepotrebuje ), navic je cela (izolovana) skrin na strese schovana v male boude, kde sice tahne, ale nefouka vitr.
v lete jsme chladili apcko vetrakem napajenym ze zdroje od pocitace protoze se zacalo pri vysokych teplotach chovat divne..
zimu jeste v cajku nemame, tak se trochu obavam..
s tema oscilatorama mas asi pravdu..zalezi ale pri kolika stupnich se uhnou ..tot otazka
mno ja mam router P166 budu ho tedka davat do minitoweru a do nejaky zamykatelne bedny, bude to moje prvni zima a docela ma strach o disk a o vetracek od zdroje... jinak myslim ze by to mohlo bejt v poho, koukal sem ze z-com se docela obstojne zahriva... ale nevim jestli to tim polystyrenem nemam taky vylozit, ale zase v lete kdy je na pude i 50 dgC ... mno nevim nevim
Mam router na pude kde je v lete 40 a v zime nekdy i -20.
Je to PC 486SX/2 66MHz a spokojene si chrochta.
Pokud to disk umi, je dobre ho pri necinnosti zastavit (nejlepe BIOSem).
Mam na nem Debian Linux.
Nekdo tady kdysi dal link na kompletni balik, ktery staci rozbalit na disk ... LiLo a bezi.
Pripojuje disky RO takze temer nesmrtelne reseni pri vypadcich proudu.
Pokud se neco z disku nesosa da se uspat
(coz bohuzel moje prehistoricka WD80 neumi).
Klima tomu ocividne nevadi (vytapeni nepouzivam).
System se mi rozsypal jen jednou a to tam jeste byl RH6 vyrezanej na kost
- asi chyba FS - ten disk bezi vesele dal.
Pokud mas pocitac, tak v lete musi polystyren pryc, zase tak dobre neizoluje ani 10cm vrstva (aby tam za cele leto nepustila vedro z venku, navic i stara Pentia + zdroje docela hreji). Jak topi HW AP nevim, to mam jenom v klimatizovane mistnosti, ale taky bych rekl, ze nejake teplo vyrobi. Nicmene problem to neni, i na rozpalene strese jsem nemel vice nez 50C a to procesoru nemuze vadit. A kdyz jsem na okno nalepil alobal aby se odrazelo slunicko, tak jsem razem spadl pod 40C, to uz se tam dalo i vydrzet.
Ale to ma jeste pul roku cas