Muze mi tu prosim nekdo osvetlit jak se ma u nas tahani kabelu pres verejna prostranstvi(proste v obci pres lampy-silnice).Kdo vsechno do toho krome obecniho uradu kafra?Tusim pokud je na sloupu uz nekdo predemnou musim zadat o povoleni i jej?A pokud to jde pres silnici i vyjadreni silnicaru?Nebo tohle smi delat jen statni ci presneji specifikovane organizace?Mam zato ze pokud osvetleni patri obci a ona mi to povoli a ja dodrzim potrebnou vysku nad silnici a na tom sloupu jsem sam smim si to natahnout?Kdo prosim presne vi jaky zakon ci vyhlaska nebo narizeni ministerstva tohle upravuje?Jaka je prosim obecna praxe?Dik.
04.11.2003 v 12:24
Aldapo
04.11.2003 12:25
Tento příspěvek byl moderován. K jeho zobrazení klikni
[zde]
()
Často se stane, že kabel půjde nad cizím pozemkem... Taky jsem slyšel, že je občas třeba vyjádření všelijakých organizací... Navíc se asi někde protneš s el. vedením a tam máš taky problém...
3/ nejlip vykaslat se na urady a "nejak" to natahnout, riskujete maximalne to, ze Vam to nekdo strhne.
My jsme takhle meli natezenej koax na spolecnej satelit pres silnici, no je tam do dneska. Pak jsme to tahli jeste po sloupech s elektrikou a kdyz minuly rok pracovnici rozvodnych zavodu delali revizi, tak nam jenom rekli at to je apon poradne prideleny.
Proste pokud to jenom jde, netahat do toho urady ! Leda ze tam mate znamy ci tak neco. Oficialne je to asi temer neproveditelne, resp. jednoduse neproveditelne.
U me vsecko probehlo v pohode ,zasel sem na obec na stavebni urad tam mi na to rekli ze oni do toho nemuzou mluvit a ze to preposlou tehdy na jeste existujici okresni urad no a do konce tydne sem mel povoleni doma. Zadal jsem jen abych mohl kabel pretahnout pres cestu a oni mi dokonce povolily anichz bych to po nich chtel pouzit sloupy s osvetlenim. Jen na konci byla formulka ze za pripadne skody pri padu kabelu na komunikaci neruci.
ahoj,
ale jak to řešíte technicky? mám strach, že když UTP (FTP) natáhnu přes ulici, tak mi při bouřce hrozí odpálení zařízení na koncích toho kabelu. A tahat optiku - ne že by byl problém s kabelem, ale navaření konců je dost drahá legrace.
máte někdo nějakou rozumnou, šikovnou metodu?
díky
radekpv
Ja osobne doporucuju koax a na obou koncich budto stare PC jakou router, v pripade pruseru chcipne vetsinou jenom sitovka, ta stoji par kacek nebo switch/hub s BNC. Ten koax vydrzi fakt hodne, v praci jsme takhle meli (mame) pripojeny sklad - cca 60m koaxu RG58 na zavesnem lane a zadny problem se jeste nevyskytnul. Pri tazeni UTP kabelu mam ty nejhorsi zkusenosti a dva znicene switche
Samozrejme nejlepsi je optika.Ale konektorovani je dost drahe - lede tak sehnat kabel na miru.
Ok, v teto souvislosti se jeste zeptam, na jakou vzdalenost jde obecne pouzit 10base UTPcko, pripadne kolik repeatru se muze navesit mezi dve PCcka, atd. Je realna, s nejakejma repeatrama, vzdalenost okolo puldruheho kilometru? A jeste taky, vi nekdo, kdo ma v praze na starosti verejny komunikace, pr. verejny osvetleni?
Nejaky omezeni na to jsou, ale vezmu li v uvahu ze delka segmentu ma byt kolem 110m, pouzitelnych je tak 130m, je to tak na 11 switchu, no jako realne to nevidim. Omezeni kolik switchu za sebou se tu nekde na foru probiralo.