...laserove ukazovatko ma privelku kapacitu aby vzladalo 100Mbit respektive cca 133MHz. Preto si myslim ze s kvalitnymi a rychlimi obvodami (a lasermi) by to slo.
A co sa tyka optiky, tak je jasne ze by som to nepocital, lebo by som sa nedoplatil na cockach. Preto navrhujem pokus omyl. Laserovy svazek, pokial je "rovnobezny" sa urcite da "rozptylit"
............................/............=============== |
LASER ===(COCKA)<..(LUPA)..=============== D
............................\............=============== |
a potom spetne zrovnat tento rozptyl....tym by sa dosiahol vetsi priemer ziarenia.
Ak to tak nieje tak ma opravte, je to len moje dovtipenie.
A zariadenie by bolo menej haklive na otrasy a chvenie.
V GMku maju 500mW laser, ktorym by sa dalo aj oci vypalovat , ale treba ktomu navrhnut driver (bo ten povodny nema az taky vystupny vykon), prijimacia strana by mohla zostat v povodnom plane, len by sa nahradila prijimacia fotodioda (je tam jedna na 850nm). No a kalibrovanie by prebiehalo pomocu kamery nakolko ten laser ma 808nm (to je tusim infra). Velky vykon by sa nestratil (cca 30%).
Dalej musim priznat ze som to este neskusal, bo nemam tie obvody, ale ma nadchlo to ze pri tych D-LINK konvertoroch s pridanim par lup sa mi podarilo nadviazat komunikaciu na 2m. Co si myslim ze pre 200uW laser je super. Je sice pravda ze som to musel zaostrovat ale slo to.
Jo a co sa tyka toho konverteru tak jeden stoji cca 700,-Kc + pridavne obvody odhadujem do 1000 a laser s fotodiodou do 1000 + konstrukcia max 1300,-Kc (na trubkach a par lacnych skel).
oceňuji že se do toho konečně někdo pustil. Zdá se mi, že všichni si hned představili problémy, které tenhle nápad obnáší a hned to vzdali. Konečně někdo kdo se do toho pustil a myslím že by se mu to mohlo i podařit. Aspon bych byl velmi rád kdyby se mu to podařilo. Ronjy jsme sundali a nahradili 5Ghz spojema. Pokud by bylo nějaké podobné pojítko realizovatelné hned bych se do něj pustil.
Dioda na 600MHz??? Ktera to je, to musim skusit, tomu neverim...
Je mi jasne ze sum, teplo, spoj..etc bude delat pri techto frekvecni pekny zmatek, ale to by mne tak nesralo jako skutecnost toho ze jsem v GM prosel vsechny diodky a googlil datasheety jak blbec, a jejich odezva byla min 100ns. Proto sem prosel na metodu laseru ktere maji odezvu radu 1-2ns i min.
Opravte mne jestli se pletu, proc tedy kapacita nezavazi???