Zdravim. Pravděpodobně se to zde řešilo mnohokrát, ale nechce se mi prohlížet stohy diskusí. U nás ve městě jsme se s nekolika lidmi (10) rozhodli zbudovat sousedskou síť s připojením k internetu, nyní jsme připojeni přes adsl, ale rychlost 8M/512k nám nestačí kvůli uploadu, tak bych se rád zeptal, jestli by někdo němohl popsat jak začínal budovat síť, zejména jak sháněl konektivitu, zda oslovit některého z tranzitních operátorů, nebo spíš se snažit domluvit s místním isp, jáké jsou přibližně ceny za tranzitní konektivitu, v kolika lidech se vyplatí do toho jít, jaká je možnost připojení do nfx pro malou síť... Díky za ochotu diskutovat na "ohrané" téma.
Cena konektivity se obecne lisi podle vzdalenosti od paternich linek. Cim blize jsi nejakych hlavnich tras, nebo uzlu internetu, tim byva konektivita levnejsi. Obecne asi male site zacinaji tim, ze koupi neco pomaleho od mistniho providera a zacnou setrit na vlastni pojitko, kterym preklenou draheho mistniho ISP a dostanou se nekam dal, kde je internet levnejsi (a kde dost casto nakupuje i ten ISP). Tam si uz za stejne penize poridi konektivity vice a muzou pripojovat dalsi lidi, setrit dalsi penize a za cas se treba muzou dostat jeste bliz ke zdroji, atp....
Je to hodne obecnej model, ale myslim ze spousta siti nejak takhle zacinala.
Je strašně hezký o tom mluvit, ale je potřeba jedna základní drobnost. PRACHY. V deseti lidech dokážete dát dohromady kolik peněz měsíčně ? Záleží dost výrazně na lokalitě. Město,.. vesnice, odlehlá vesnice v kopcích,..... Základem je překonat s množstvim peněz od lidí náklady na stávající připojení a ušetřit případně naleasingovat technologii, kterou bude možné připojit se někam kde je větší konektivita,... Ale jako u všeho o prachy jde vždy až na prvním místě.
A teď zábavnější věc, jen obrazně co když máš deset lidí a voni si 4 usmyslí že prostě net od tebe nechtějí,.. Sranda předstává být srandou,. Jedině že jsi charitativní a rád to zaplatíš ze svýho,..
zacatky jsou tezky, vzpominam si kdyz jsme kupovali(tusim rok 2003) pro cca 70 lidi 2MBit na Trangu za krasnych 11000+dph a to bylo pro naseho ISP jen taktak jeste zajimavy Kdyz jsme pak to Trango zdimali naplno, dalo nejakych 4,8/3MBit.. Pred nim jsme jeli na ruznych haluzich a byl to pro nas velkej skok dopredu Pozitri nam budou montovat 38GHz Alcomu, ktera by mela dat teoreticky 300MBit, coz je slusnej skok za tech 5 let
Pokud se ale spokojite s konektivitou, ktera nebude 1 hop od optiky a koupite to od nejakeho blizkeho wifi providera, da se dneska dostat na celkem zajimave penize(tehdy jeste nebylo schvalene 5GHz pasmo tak siroke jako dnes, ale jen 5,8G, kam se legalne veslo asi jen to Trango a dalsi drahe technologie), my nekolika mensim sousednim sitim poskytujeme konektivitu v radu par Mbitu za priblizne 1200 Kc/Mbit, museji se ale smirit s tim, ze za ty penize nemaji prakticky zadne garance a obvykle se o svou stranu spoje staraji sami, stejne to ale maji daleko jeddoussi nez my v zacatcich.
Zdravim, my sme z ústí nad orlicí, a vidíme na budovu (cca 1km) kam by měla teoreticky vést optika (alespoň ipex tam má kreslený přípojný bod), myslím že by sme se zatim spokojili s 5GHz wifi ta by nějakých 6Mb mohla dát, to by nám stačilo, nejdražšší asi bude pronájem kousku střechy (už teď se to tam anténama hemží) a konektivita.
taky jde o to jestli vas tam nechaji dat vlastni radio, pokud na tom bode maji sve 5g spoje, nebo Vam budou chtit pronajmout spoj(a jestli pouzivaji neco "znackovejsiho"(jako Canopy apod) nez rb a atheros muze to byt celkem palka. Asi nejlepsi se s nimi spojt a zkusit domluvit.
Btw myslim ze v usti nad orlici provozuje kabelovku KTCZ, z jine casti republiky vim ze je s nimi celkem rozumna domluva(web maji myslim ktct.cz)
j KTCZ tu máme, dokonce přes ně mám kabelovku, ale nevim jestli nám daj rozumnou nabídku, asi jim tak trochu budem šlapat do zelí, jinak si dopisuji s gts, sídli v tom samém baráku co kabelovka na kterej vidíme, ale obavám se jakou nám daj cenu.
Ano už jsem oslovil víceméně všechny, kromě ipexu semnou alespoň komunikují, navíc jsem zjistil, že v březnu bude kyslík upgradovat dslamy na 16MB/ takže možná jim ještě dáme šanci, ale do budoucna určitě uvažujeme o garantu, co jsem koukal, tak KT nabízí max 2Mb/s s naomezenými daty, takže je otázka, zda to bude oproti adsl zlepšení, dále jsem jednal s jedním spolupavučinářem, který je ve vesnici za kopcem a rozprodává tam konektivitu jenoho bezdrátu, propojení by bylo možné přes rozhlednu nějakým rádiem, ale zase to bude asi hodně drahé zejména pronájem anténního prostoru a dvě rádia, zatím se snad shodnem alespoň na založení os.
adsl je samozřejmě nesymetrické, proto se snážíme najít něco lepšího (nevyhovující up), ale to jsem přece psal hned v prvním příspěvku, 8Mb symetrická linka by nám stačila bohatě, k těm 16Mb dávají alespoň 768 kb up, je to sice stále málo, ale zatím není jiná varianta, kterou bychom finančně utáhli.