Mozna je to dany tim, ze u nas nikdy alternativni iGW nebyla a nikdo se po ni nikdy neptal, ale nejak mi prijde to tunelovani internetu do jinych iGW trochu komar z velblouda. Nejak totiz nechapu proc by to nekdo delal? Pokud umi cizi iGW levnejsi inet nez ta lokalni tak by asi stalo za to , aby se ta lokalni zamyslela a poresila to nejak lepe - tim vezme veskere duvody iGWTunelarum a je po problemu - IMHO je to nejsnazsi a nejfunkcnejsi system Qosu
23.12.2004 v 22:24
_K5_
Newbie
výhody "roztříštěné" sítě versus výhody velké sítě sdružení
Docela by mě zajímalo, která sí? "100% czfree kompatibilní" nabízí svým "zákazníkům" 20 Mb/s do internetu za 300,- Kč měsíčně? Sice sdílených, ale když na to přijde, tak technicky může mít těch 20 Mb/s pro sebe jeden "zákazník" (třebas jen na chvíli, ale může). Já si myslím, že žádná (leč přesto se ptám).
V našem sdružení toto možné je. Není to ale demokratické, protože na těch 20Mb/s "nedosáhnou" členové, kteří jsou za "pomalým" spojem (11 nebo 10 Mb/s half duplex) - což je i můj případ, musím se spokojit "jen" s 2,5 Mb/s. Přesto to nikomu nevadí.
Čemu tedy vadí "monopol" sdružení (například my na Kladně rozhodně nejsme sami), v čem je výhodnější sí? složená z mraku nezávislých cloudů? To je myslím ta zásadní otázka, na kterou by měl 1nsider (a spol) odpovědět!
Já naopak vidím zásadní výhody "veliké" sítě: lépe se plánuje, má (aspoň pro mě) astronomický rozpočet, ze kterého lze financovat drahé a rychlé spoje, na které malý cloud nikdy nedosáhne.
Na 20Mbit/s nedosahne nikdo krome LAN v domech kde je 10GHz spoj, a ty jsou shapovane. I uzivatele AP kam je dovedena konektivita jsou za WiFi 11Mbit/s (teoreticky) na vsesmeru, takze bohuzel.
Kapacita se deli, takze uvat maximum muzes prakticky jenom kdyz nikdo dalsi nekomunikuje. Porad lepsi nez nechat lezet zaplacenou konektivitu ladem.
Jestli ti vadi tvych 2.5Mbit/s max financovanych ze spolecneho rozpoctu, pomoz (a dalsi kterym to vadi a jsou kolem) zainvestovat technologii - muzes dat mimoradny prispevek (urcite by se dalo s radou dohodnout vazani na kokretni ucel), nebo se se svymi spolutrpicimi slozit na nejaky poradny spoj. Nikdo vam nebude branit.
Davat do souvislosti demokracii - coz je forma rozhodovani a rizeni - s technologickymi barierami a moznostmi je ptakovina na druhou. Muzes zkusit demokraticky s ostatnimi odhlasovat rychlostni spoj do tve oblasti, ale vis ze ti to uz vicekrat neproslo.
Ahoj lidi,
tak nejak procitam tuto diskuzi a dochazim k jednoznacnemu
zaveru.
Nadavate na sebe a posledni prispevky ukazujou, ze by jste chteli
vetsi rychlost.
Proboha lidi:
1) Jsou svatky klidu a miru...uz na sebe nehazejte spinu,
mate IQ vyssi nez 100 tak se tak chovejte. Nikdy se nic nevyresilo
nasilim.
2) Misto zbytecneho zvaneni jste jen za posledni tyden
mohli postavit alespon jednu Ronju, ktera Vam poslouzi vice
nez hromada spiny na foru.
xchaos: to je docela zajimavy....docela bych o tom hodil rec i nekdy offline. Mam pocit dost casto, ze se porad dokola vymysli uz vymyslene - moc bych se nedivil, kdyby kazda vec na kterou nejaka czf-subcast nekde prijde uz nemnela jina CZFsubcast davno vymyslenou.