lada: cetl jsem to. Odspodu pro mne znamena od nejnizsi mozne pricky...coz je v tomto pripade neco jako NIX o dvou clenech. Takova vec muze vzniknout jenom spontane - proste se k aktivite nekoho prida dalsi.
ad crusader: vzhledem ke zpusobu, kterym je vyvyjen a co se o tom verejne vi to povazuju za stejnou vec jako prenoc TPC/IP po vodovonim potrubi. Asi to jde, mozna to i nekdo vymysli, ale zatim je to 1. nedosazitelne a 2. ani nemuzem pomoci, aby to bylo drive/lepe. Tim crusader zahazuju na smetiste a hledam jine reseni.
Rozdil oproti ronje je pouze v tom, ze Ronju muzu podporit ve vyvoji (ronju jsme u nas vratili jako vyvojovou techbologii, ktera se sice nasazuje a podporuje - ale tak nejak jako UNSTABLE vec).
edoras: povinnost rozhodne ne. V zasade je mi fuk jak kdo hospodari s penezma. Co mne zajima je, jestli bychom nemohli nejaky princip, ktery pouziva jiny cloud sami vyuzit a tim zlepsit nase hospodareni. Nejde mi o cisla , ale o know-how.
Pro nás mimopražská sdružení se dnešní model nemění - vyhodit internet by pro nás znamenalo konec zkvalitňování sítě, žádná optika, snížení rychlostí, nutnost platby 350 na sí? nadšenců, ale k tomu by byla ještě o něco dražší platba providerovi za internet, to není výhodné. Myslitelné a logické je nějaká forma spojování s okolními sítěmi do projektů jako je telefonie nebo množstevní slevy na konektivitě (například Klfree, Neranet, Mason).
Co se týká samotné czely, tak náš dosah je pevně omezen na dosah čelákovické hospody, a v tomto pevně omezeném prostoru k broadbandu míříme po nějakých krůčkách, postupně roste část napojená na optické vlákno na 100Mbit/s, řekněme odhadem pár kilometrů ročně, nic převratného, vnější rychlost bude do netu vždy co bude třeba (agregace do netu je samočinně asi díky wifinám velmi vysoká a tak finance mohou jít jen asi z 25% na net, zbytek do sítě a šetření na vyšší výdaje kolem optiky), do czf používáme mimo přímého spojení se sousedy stále více tunely, u vzdálenějších cloudů to je levnější (jde vlastně o pronajatý okruh proměnlivé šířky pásma dle potřeby). Experimenty jsou vítány, ale je to jen jedna z možných aktivit členů sítě, i když nejsilnější je provoz typu dc, to je jasné, aplikujeme denní omezení na 2GB (po překročení má na den silné omezení na myslím 32kbit/s).
Počet aktivních členů sice neroste jako roste počet členů pasívních, je nás celkem teď asi 500, ale je pravda, že zhoršení propustnosti sítě obvykle mívá za následek vzrůst místní aktivity a toto zvýšení počtu aktivních se odrazí v kvalitě sítě a opět může počet aktivních klesat...Noví členové přicházejí z již pokrytých oblastí, takže nároky nejsou o tolik vyšší. Úbytek členů je zanedbatelný, a ve městě není významná kabelovka, 350/měsíc je stále pohodová cena. Spolupracujeme i s radnicemi, vypadá to s nimi dobře snad všude, kde jsme činní.
Proč to píšu ? Vypadá to u nás stabilně, ne revolučně a skládat se členskými příspěvky na internet a na svou sí? nepřestaneme.
Prosímtě, mám vyhrabat starší příspěvek do fóra, kde píšeš že "CZFree.Net potřebujeme jen jako přístupovou sí? k Internetu" ? :-)
Není to nakonec celé jedno ? Celé CZFree vzniklo jako nápad, jak udělat se sítí 10.0.0.0/8 něco zajímavějšího, než ji prostě jenom dropovat na NATech/firewallech.
Vzniká tím daleko větší množství možných kombinací, co bude v nějaké síti "lokální" a co bude "internet", daleko větší množství kombinací co budde zadarmo a za co se bude platit. Mě vždycky přišlo, že CZFree je o téhle samotné technické možnosti propojení těch sítí - a že to není o nějakém striktním vymezením co má být na prvních a co na desátém místě...
Např. varianta, že by se platilo jen za nějaký garantovaný přístup do sítě očíslované 10.0.0.0/8, a Internet byl v podstatě zadarmo by paradoxně vedla k daleko lepší funkčnosti takovéhle alternativy k veřejným adresám - tím že by to byla normální plnohodnotná služba, a ne jen vedlejší efekt propojování ISP sítí, tak by připojení do libovolné části CZFree zřejmě dosahovalo velkmi podobných parametrů jako připojení do Internetu. Prostě těch možností "jak se to mohlo udělat" byla celá řada, lidé to na různých místech udělali různým způsobem - a to že se nějaké komunitní sítě dnes používají k něčemu ještě nemusí znamenat, že se za pár let nebudou používat k něčemu úplně jinému...