no mi vcera vecer taky neslo do hlavy proc mi to nejde ... kazdopadne diky
nicmene: pokousel jsem se nainstalovat MaraDNS ... instalace probehla, konfiguraci jsem se nejak prokousal - akorat kdyz se snazim dns pustit, tak skoncim se "segmentation fault" ... :(
mate nekdo na WISPu nejaky DNS (staci cachovaci)
Tak jsem nejak nainstaloval dnscache, ale uplne si nerozumim s konfiguraci: kdyz mam IP routeru 10.0.1.1, tak "LRP internal box IP" mam nastavit (treba) na 10.0.1.254 a v dhcpd jako DNS server pro klienty nastavit 10.0.1.1???
(dik)
LRP Internal Box je adresa toho interface routeru, na který budou přicházet DNS dotazy, tj. v tvém případě asi 10.0.1.1. Querying hosts IP's určuje, komu má dnscache odpovídat na dotazy, tj pro sí? 10.0.1.0/24 to bude 10.0.1, pro 10.0.0.0/16 to bude 10.0 (nic mezi tím se bohužel udělat nedá). Do resolv.conf (pokud mají jít i dotazy přímo z routeru přes dnscache) se potom zadá "nameserver 10.0.1.1".
Takovéto nastavení je pak kompatibilní i s TinyDNS, které přijímá dotazy na adrese 127.0.0.1 (dnscache s ním nějak spolupracuje, i když zatím nechápu jak). Každopádně TinyDNS a DNSCache nemůžou přijímat dotazy na stejné IP adrese.
Adresa DNS serveru, kterou bude posílat dhcpd je opět adresa vnitřního interface routeru, tj. stejná jako gateway.
diky - takhle jsem to nejdrive taky zkousel, chyba byla jinde. Vsechno mi v podstate funguje (ve sve dhcpd konfiguraci jsem nechal jenom muj dnscache server jako DNS) - nicmene pokud na klientech zkusim nslookup, tak dostanu: "can't find server name for address 10.0.1.1: non-existent domain", ale jmena se potom resolvuji ok. nasel jsem duvod :
Win is attempting to figure out what your domain-name by DNS records on the internet and broadcast, forcing you to wait until it fails before resolving any DNS information requested by the user (the lag)
bohuzel jsem moc nepochopil, jake je reseni - ja nechci mit na routeru nejake jmeno, ktere by slo resolvovat, mi staci jen a pouze dnscache (zadny dns server; v konfiguraci dnscache mam nastaveno forward only: YES )
(zrejme by to vyresila instalace tinydns pro vnitrni sit, ale to jsem puvodne nechtel)
Jak se ma k tomuhle buildu (a vubec k novym buildum) polozka "upgrade" v menu? Pouzivate nekdo ten "upgrade"? Co udela a je to bezpecne?
Stejne prepokladam, ze instalaci noveho buildu (tj novych lrp baliku) prijdu o veskerou stavajici konfiguraci, coz bych fakt nechtel...
Na CBQ/HTB (neni primo ve Wispu?) se pomalu chystam, ale tenhle mesic to nebude ...
Jeste k DNS, Bindu atd: diky za rady, nakonec jsem skoncil s tinydns a dnscache; zjistil jsem ze DNS server se taky docela hodi
snazim se dostat na hdd distribuci WISP
takze sem harddisk rozdelil fdiskem na 30MB fat16 a zbytek..
prvni cast sem zformatoval + hodil tam system (tedy zkusil sem i variantu bez systemu)
bohuzel se mi nepodarilo narvat zde pripravenou disketu na fdd... ..nemam nastroj, kterym bych to na disketu narval.. :( takze sem pouzil dos od win95..
rad, bych se take zeptal, jakou verzi syslinuxu pouzivate? sem zde nasel ze lepe starsi 1.xx zkousel sem jak nove 2.04, tak 1.76 i 1.31 a 1.30 ale vzdy bez uspechu.. stare chtely fat12 a nove nesly.. :(
pokud sem pochopil sparven.. vemu disketu na ni nakopiruju obsah baliku co stahnu jako syslinux. pak tuhle disketu narvu do mechaniky routru. pak v dosu napisu prikaz
lock syslinux c:
a zavede se mi soubor..
// ze to tak popisuju, ale sou to moje prvni zkusenosti s unixem, takze v tom nejsem tak zbehlej .-)
pac nic zazracnyho se nestane.. jen se me dosik zepta, ze jestli chci fakt pouzit lock .) a pak mi vypise ze Zamykani selhalo..
cet sem cely vlakno a nenarazil sem na reseni tohodle problemu, pokud mate nekdo znalosti nebo zkusenosti pleas poradte .)
nechci volat a otravovat nakyho odbornika tady v okoli, pac ten to udela a zase budu vedet houbelejc.. .)