Myslím, že lada tu psal, že je vhodné u koaxiálního kabelu například před prostupem z venku do budovy dát okolo něj nějakej plech, kterej je připojenej k hromosvodu a svede část impulsu na něj. Je to asi správně, viděl jsem nějaké profi instalace BTSek a taky to tak měli.
Jde mi jen o to, jestli ten plech, který je okolo koaxu má být na jeho povrchu nebo mám sundat kus vnější izolace a napojit to přímo na stínění? U těch profi instalací, kde jsem to viděl to nebylo poznat, celé to bylo zalité gumou (a vypadalo to fakt cool, hodím sem pár fotek).
Antény jsou na kostelní věži, nejvyšší bod v širokém okolí. Jsou ale ve výklencích a k úplnému vrcholu věže je to ještě aspoň 10 metrů. Předpokládám tedy, že pokud by věž zasáhl blesk, tak zasáhne špičku a "pojede" dolů po hromosvodu, kterej tam je od profi firmy.
Ale v anténách a kabelech se určitě nějaké napětí objeví. Řádně uzemněné bleskojistky samozřejmě mám. Ale chtěl bych udělat maximum pro ochranu zařízení. Takže tedy co mám podle tebe udělat?
Podle toho co jsem tady vyčetl by bylo vhodné ještě na střeše udělat no koaxu smyčku (nebo víc), která vytvoří indukčnost a impuls "zbrzdí" a potom před vstupem do střechy ony svodiče napojené na hromosvod, které tedy budou na povrchu kabelu (ne připojené na stínění).
Je to správně, je to špatně? Můžu udělat něco dalšího. Profesionální firmu mi prosím nedoporučuj, bohužel na to nemám dostatek finančních prostředků.
PS: a u těch BTSek nevím, jak si to přesně myslel, ale maj to tak, že od technologie k anténám vedou tlusté (ca 40 mm) vlnovody (ca 40 metrů) a před prostupem ven (tedy ještě pod střechou) jsou redukce na koaxiální kabely, které jsou kabelovými průchodkami vyvedeny na střechu a napojeny do antén..
Ten slibovaný obrázek jejich provedení ještě dodám...
No nevím. Dneska jsem mluvil s několika dost zkušenejma radioamatérama a tvrdili, že smyčky na kabelu (tvořící indukčnost) opravdu fungují. Prý se pak může stát, že se kabel v místě smyčky při velkém impulsu přepálí, ale dál do vedení ("dolů") už projde jen menší část impulsu, který "sežere" bleskojistka.