xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Pokud to je formulované takto, tak samozřejmě není důvod, abys pro to zvedal ruku.
Já souhlasím, že nabídka byla předčasná. A že pokud ten docela značný příspěvek do NFX platí sítě, které z toho nemají nic jiného než CZF peering, tak by to bylo nefér vůči nim.
Spousta sítí s paušálním poplatkem může být např. nemile překvapena, pokud se objeví operátoři, nabízející broadband bez jakéhokoliv paušálu, např. na základě nějakého předplaceného kreditu typu 10 Kč za 1 GB, apod. Podobným způsobem je např. dnes nabízeno VoIP, že ano. Neříkám, že tohle chystáme - ale prostředí v Praze je velice konkurenční a už několik let si zde konkuruje daleko více technologií a sítí, než ve zbytku ČR. Ale vždy jsme byli o krok napřed, a jestli si finanční krize vyžádá připojování klientů zcela bez paušálu... konkurenční Petřiny např. nabízejí připojení modemovou rychlostí zcela, a my něco podobného dnes děláme zatím neoficiálně... ale možná to teď začneme trochu více propagovat...
Uvidíme jak se věci vyvinou - já bych to zatím ponechal otevřené, ono je teď v pohybu celkem dost věcí současně.
V současné fázi opravdu nepotřebuju, aby pro mě kdokoliv v NFX hlasoval. Počkáme si na více názorů, více chystaných nativních spojů, co jsou v Praze v pokročilé fázi příprav, na novou verzi Prometheus QoS podporující řízenou agregaci (na to si nepočkám, to musím napsat :-) ... na to, jak dopadne sériová výroba Crusaderů a jak dobře nám půjde překlápění našich ethernetových rozvodů na fibery... a potom se uvidí, možná celá ta debata byla v téhle fázi předčasná.
Výměna provozu mezi komerčními a neziskovými sítěmi v CZF by podle mě byla užitečná.. ale pochop zase ty mě, že se mi nechce platit nějakých 60 000 ročně za účast v klubu, kde budu vždy jen členem 2. či třetí kategorie. To za ty peníze radši postavíme nějaké další pokračování páteře.