Panove,to se pos*rete. Ted mi rekl znamej,ze nejakej jeho znamej technik a kutil rozchodil 100Mb laserove pojitko nasledujicim zpusobem. Koupil Laserove ukazovatko asi za 1500kc a primo jej pripojil na TX vystup z bezne 100Mb sitovky. Na RX pouzil nejakou fotodiodu a mozna s nejakym malym zesikem to pichnul na RX do sitovky.Prej mu to beha na 1 km na 100Mb!!!!bez jakehokoli konvertoru!!!Brzy na nej budu mit kontakt,pak se ozvu a zasypeme ho otazkama.Jo?
Me takhle chodil 10Mbit ale jen na kratkou vzdalenost nebot jsem nemel vhodnou optiku.
Nejakou elektroniku to mit musi, ten muj bastl ma zesilovac podobnej jako Clock, a na vysilani musi mit bias jinak je laser strasne linej. Mimochodem ten videozesilovac docela hezky sumi, existuje neco podobnyho s nizsim sumem?
tenhle brouk staci na jednu jednotku, dokonce sam ridi ledku, takze pri nejlepsim by stacilo tohle a ten citlivy prijimac. Hlavne to je pro takove ty male az stredni spoje, kde jde o to aby to bylo pnp a mohl to nainstalovat i franta. Na 100ku to taky jde, chce to ale externi budic laseru co bude korigovat proud podle zpetne vazby (teplota a tak). Na prijimaci neco rychlyho, privod do konvertoru pomoci PECL vedeni.
Jinak ad ten clovek s tim laserovym ukazovatkem, tak to by skutecne slo, ale musel by tam dat velkej bias a k nemu pricitat/odcitat ten bordel na 100TP a na prijimaci to AC oddelit. Pak by to skutecne slo, ale je tam zmet frekvenci a slo by to v podstate analogove.
Nevim jak slozite by to bylo, ci jestli se o tom jiz davno neuvazovalo. {bohuzel forum je rozsahle a ja toho casu tolik nemam} Napadlo me co misto vykonu vysilace {frekvence} zkusit ten signal modulovat ? Asi tak jako se to dela v optickych sitich. Minimalne by se to dalo kodovat do vlnovych delek {zmena barvy, ci paralerni vysilani v nekolika barvach}. Myslim ze je mnoho moznosti jak signal modulovat {krom klasicke sinusovky, ci shodku}.
Vim ze to celou vec zkomplikuje po strance cele logiky, ale zase se nebude muset schanet nejaka super rychla dioda.