tak teda teď opravdu nevím do čeho jít, jestli do INTELU nebo ATHEROSE. Jde mi hlavně o citlivost. Nemáte někdo možnost to porovnat? Případně jaké jsou zkušenosti s tou INTEL 2915ABG, když už tam jednou byl INTEL, tak by asi byla šance na funkčnost i těch ovládacích prvků na NTB.
Psal jsem mail do autorizovaneho servisu SIL pro ntb ASUS s pozadavdem, jaky normy karet INTEL Wireless/PRO 2200BG se montuji do ntb ASUS a jaka jina wifi karta se do techto ntb da namontovat tak, aby zustala plna kompatibilita karty miniPCI s ntb.
Odpoved prisla tato:
Dobrý den,
jak jsem se na to díval, tak WLAN 2200BG podporuje pouze 1-11 kanál, máte pravdu. V objednávkovém listě
pro NB ASUS jsem objevil do tohoto modelu WLAN 2915ABG, která podporuje 1-13 kanál. OEM karty v NB ASUS
nefungují (klávesové zkratky + dioda). Můľeme Vám tedy tuto WLAN objednat u ASUSu, pokud budete mít
zájem. Cena modulu: 1.500,- Kč bez DPH, doba dodání cca 30 dní od objednání v ASUSu.
S pozdravem .....
Nevim, jestli tu cenu v SILu tam nekdo nestrelil od oka, kdyz uz i v Autocontu ji maj za 976 Kc s DPH
Takže, když si v ČR koupím třeba škodovku s řízením vpravo, tak si ji v autorizovaném servisu taky můžu nechat předělat na řízení vlevo. Ona sice ta původně zakoupená je po funkční stránce v pořádku, ale jaksi moc nevyhovuje provozu na našich komunikacích.
Lepší odpověď by od autorizovaného servisu byla, že ji za tu novou bezplatně vymění a v mém případě by to bylo ještě lepší, kdyby stačilo tu původní zaslat a oni pošlou novou.
Mám teď objednanýho toho ATHEROSE za 1090,- bez DPH, tak uvidím, jak se tomu bude dařit. Budu asi muset oželet tlačítko a diodu, ale hlavně když to bude řádně fungovat.
Jinak dík za snahu, možná, když se jim začnou v mailu množit podobné dotazy a nebo scházet NTB na reklamaci, tak snad budou odpovídat jinak.
Ja zatim s wifinou drzel jenom ntb se znackou toshiba a asus. Toshiba ma spesl button, to je urcite lepsi. ASUS ma klavesovou zkratku Fn + F2, ktera funguje jenom ve woknech. Jde proste o to, kdybych tam mel atheos, tak si myslim, ze kdybych tu kartu zakazal v systemu, tak porad odebira proud narozdil od toho miniPCI od Intelu, kdy zmacknu Fn + F2, karta se vypne (v systemu vypada, ze je povolena ).
Zdravím.
Mám ASUS řady M6000 a zdá se mi že šlapou všechny kanály. No.. a s tou výměnou za jinou kartu.. v tomhle notasu je to velkej problém. Jde o to vůbec ho rozdělat tak aby jsi ho nezníčil. Má tam takový velký plastový zaklapávací packy a přes ty jsem se nedstal jelikož jsem se fakt bál za to vzít víc. Rozebírali jsme to hodinu!! Byl jsem spocenej až na prdeli a radši jsme to nakonec zabalili sešroubovali tou stovkou šroubů a byl jsem rád .. koupil jsem si Orinoco silver, a mám k tomu ext. anténu a jsem happy .. jestli má někdo nějakej návod jak ho rozebrat tak budu rád. Aspon bych viděl jestli jsem byl na správný cestě
tak už mi přišla. Ovladače jsem sehnal, nainstaloval OK, ale 12 a 13 kanál nikde. V diagnostice utility to píše region: united states. Karta zakoupena u i4, které jsem už oslovil s žádostí o radu. Nevíte zda lze u této karty změnit region. Našel jsem na foru návod, ale je pravděpodobně jen pro LINUX, který neovládám a nebudu si ho kvůli přepnutí karty do NTB instalovat. Ideální by bylo přepnutí ve WINXP, přepnutím v ovladači, nebo úpravou registru apod.
Děkuji za info.
Tak jsem to asi vyřešil, stáhnul jsem si nějaké ovladače a utilitu pro ATHEROSe do nějakého NTB HP a hle, kanály jsou na světě. Nevím, jestli to vyřešily ovladače, nebo utilita, ale chodí to. Sice to při startu té utility hlásí chybu ohledně nekompatibility s ovladačem, ale nakonec to funguje. 13 kanálů je i v netstumbleru.
tak jsem tu po kratší odmlce znova s dalšími poznatky
Nedalo mi to a zkusil jsem nahrát na toho ATHEROSe znovu ty první stažené ovladače (myslím že odněkud z INWIFI) a je zajímavé, že najednou karta chodí k plné spokojenosti i se všemi evropskými kanály.
Jelikož mě docela lákalo, ověřit si funkčnost karty od INTELu, tak jsem ji u Alzasoftu objednal (INTEL 2915ABG). Karta skutečně aktivovala funkci ON/OFF tlačítka a diody, což je způsobeno nějakou sí?ovou službou, která pravděpodobně monitoruje funkci adaptéru a je schopna měnit v konfiguraci karty hodnotu Rado enable. Funkčnost těchto dvou maličkostí však nevyváží fakt, že ten INTEL je o hodně méně citlivý. Tam, kde vím, že je připojení na hranici se mi ATHEROS přihlásil a byl schopen i přenosu dat, kdežto INTEL byl rád, že alespoň zachytil signál a vyčetl z něj SSID, komunikace byla ale nemožná.
Resumé je tedy takové, že v NTB skončil opět ATHEROS, který vypínám pomocí obslužné utility položkou Disable/enable radio a aktivitu sleduju na ikoně ovládací utility vedle hodin.
Problém je bezbolestně vyřešen (teda pokud se mě podaří zbavit se tý INTEL 2200BG karty). A? žijou autorizovaný servisy. Je fakt, že v servisních podmínkách je uvedeno, žee k reklamaci je potřeba zasílat zboží kompletní, ale bohužel je mi tento postup zcela proti srsti. Pokud jsem pro někoho dělal počítač, tak jsem si ho raději poskládal z dílů, než abych ho kupoval komplet a musel pak kvůli prkotině (např. nefunkční CD-ROM) posílat celej komp.