Jednoduše řečeno dost. Pokud se ti povede se přes ty stromy prostřelit, nezapomeň, že to je živá věc, tedy obsahuje v sobě živiny, tekutiny. A jak známo, 2,4 se vodou nešíří. Počkej až budou ty stromy ještě víc zelený a začne pršet, pak si rovnou můžeš jít hodit špagát, protože ti neproteče ani bajt.
Jestli máš někde poblíž vhodný bod či barák, tak si na něj namontuj pasivní retranslaci, ale těm stromům bych se určitě vyhnul.
Nemluvě o tom, že přímá viditelnost nestačí, potřebuješ mít navíc určitý prostor kolem té tvojí přímé viditelnosti, pokud máš navíc ty břízy ve fresnelově zóně, tak jsi tam, kde slunce nesvítí. Nebo můžeš vyzkoušet metodu Komunikace via plot. najdi díru v plotě namiř do něj anténu tak, aby se ti signál odrazil druhé antény přes tuhle díru a odrazil se nejlépe o koryto se zřádlem pro prase. Slyšel jsem, že to tak taky někomu prý funguje
Tak jsem konecne dodelal ty idealni plechovky a votestoval v realu.
Na 200-250m kde nam ve viditelnosti vadi dva stromy, tusim ze stremcha a tresen, bezel spoj na druhy pokus nadherne rychlosti kolisajici mezi 11 a 5.5MB/s (doufam ze jsem napsal spravnou velikost B ;o))
Spoj jsem otestoval jeste jednou s puvodnimi plechovkami od psiho zradla a ani tuk.
pokud se snazis namirit dve plechovky proti sobe, tak se fakt nediv ze ti to nefunguje. (nebo funguje blbe).
kazdej kdo aspon jednopu delal s antenama ti rekne, ze plechovka je sektorova antena a ty se pouzivaj na AP. Klienti se pripojujou smerovou antenou. PtP spoje jsou dve smerovky proti sobe. Pokud se nekdo bude v my siti pripojovat na AP plechovkama, tak mu useknu ruce.
Ke klientum je nejlepsi parabova s ozarovacem z plechovky nebo motejla, nejake sito a tak.
Já přisám svojí zkušenost se sousedovou břízou, která stojí přímo na trase k AP: v zimě bylo všechno v pohodě, signál mezi -79 a -83 dB. Ale jak přišlo jaro a bříza se zazelenala, zhoršil se signál tak na -85 až -86, a když zaprší, je to úplná katastrofa, signál poklesne klidně i na -97 dB.
co takhle zkusit odraz o nejaky barak ? Jeden odraz od hladky betonovy zdi na vzdalenost 100 m funguje asi stejne, jako kdyby tam misto toho byla 300-500 m prima viditelnost. Pozor, kazdy dalsi odraz obraci polarizaci o 90 stupnu... (jestli to dobre chapu)
Resime problem, jestli pujde propojit pres 2,4 dva body na 5km. Body nejsou videt. Anteny predpokladam 24Db smerove sito. Ma cenu se o to pokouset? Podotykam, ze ty dve mista jsou za mirnym kopeckem. Odraz nepripada v uvahu.