xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Každopádně jsem rád, že do toho tady Láďa trochu zasáhl... i když nesouhlasím úplně se vším, zejména ne s kritikou naší firmy :- ) - protože jestli nějací lidé mají skutečně co mluvit do toho, co CZFree vlastně bude, tak jsou to Clock a Láďa. Clock už se kdysi podivoval, proč vlastně do CZFree tahat nějaký internet - a to odpovídá situaci, každá Ronja je originál, když se porouchá, neexistuje záruka, náhrada, apod. Ronji taky budou v CZFree ideální na různé default-free spoje, lokální nekomerční peeringy na kterých bude mít zájem třeba i hodně lidí - ale nikdo z nich je nebude chtít doopravdy zaplatit a už vůbec nikdo za ně nebude chtít ručit.
Naproti tomu Crusader je výrobek, kde se řeší záležitosti jako záruka, reklamace, náhradní díly (a doufám i minimální garantovaná živnostnost... no to je záruka... tak možná typická negarantovaná životnost :-), apod. Je to technologie kterou má cenu nasazovat na spoje, které vydělávají peníze - a neptejte se komu, a jestli jich vydělávají moc nebo málo, o tom rozhodne trh - když jich vydělají málo, tak prostě nikoho nebude bavit ty Crusadery dál vyrábět, a ty spoje nebudou, když je vydělají někomu špatnému, tak dtto. A peníze vydělám i v případě, kdy postavím spoj na kterém nevybírám žádné peníze - protože mi umožní snížit náklady jinde.
Nicméně rád bych připoměl, že vývoj Crusaderu dotovala komunita (já ne! ale dělám testovacího králíka, a rád :-) a že by ho za tu zlevněnou cenu měli mít k aspoň dispozici všichni ti, co na vývoj různým způsobem přispěli...